-

De opkomst van container-based virtualisatie

Amazon Web Services heeft een dezer dagen een nieuwe beheertool aangekondigd voor grootschalige Docker implementaties. Er is een speciale dienst aangekondigd voor het beheer van duizenden containers. Containers? Nee, geen opslagcontainers.

Met containers wordt een bepaalde virtualisatie-techniek bedoeld. In de loop der jaren is virtualisatie de technologie gebleken om zo economisch mogelijk om te springen met servers. Daar draaide in het verleden vaak één besturingssysteem op. Voor andere doeleinden kon hij niet worden gebruikt. Met virtualisatie lukt dat wel. Theoretisch kun je UNIX en Windows op een en dezelfde server laten draaien. Op deze manier hebben bedrijven de wildgroei in het aantal servers kunnen beperken.

Virtuele servers draaien bij hardware-virtualisatie elk hun eigen kernel. Je kunt echter meer rendement behalen als alle virtuele servers op dezelfde kernel draaien. Door aanpassingen in de kernel zijn de virtuele servers wel volledig van elkaar gescheiden, maar kunnen ze optimaal gebruik maken van de benodigde hardware. Deze oplossing biedt ook de hoogste snelheden.

Binnen deze vorm van virtualisatie heeft het bedrijf Docker inmiddels een enorme populariteit bereikt. De open source software is 50 miljoen keer gedownload. Grootste voordeel is dat je software kunt laten draaien in aparte containers waardoor het niet nodig is aparte virtuele machines op te zetten met een eigen OS. Docker is daarmee geen traditionele virtuele machine. Docker is bijna letterlijk het ontzielde lichaam, het draait volledig geïsoleerd van het OS op de server.

Docker wordt op dit moment vooral door ontwikkelaars gebruikt. Apps met een Dockerschil kunnen overal draaien, van OS X tot Windows, maar ook in datacenters die Red Hat draaien. En nu komt de vergelijking met de container pas echt om de hoek kijken. Je kunt een virtuele applicatie veel makkelijker verplaatsen, van de ene server naar de andere. Net als je een container van het schip kunt overhevelen naar een goederentrein of vice versa.

Amazon springt op deze behoefte in door een gratis dienst EC2 Container Service, maar het bedrijf is niet het enige dat dergelijke mogelijkheden biedt. Google, Digital Ocean en Rackspace hebben soortgelijke diensten. Microsoft heeft toegezegd de Docker-containertechnologie beschikbaar te maken in de volgende versie van Windows Server, waardoor die ook met het cloudplatform Windows Azure is te gebruiken.

Daarnaast zijn er Docker concurrenten opgestaan: Canonical, bekend van Linux-distributie Ubuntu, en Joyent, een specialist in High Performance Cloud Computing, hebben beiden containertechnologie in het open source domein beschikbaar gesteld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond