-

OVpay: in- en uitchecken met je contactloze betaalpas

Onder de naam OVpay wordt de komende jaren hard gewerkt aan het uitrollen van nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer. De OV-chipkaart wordt vernieuwd en het wordt ook mogelijk om met je contactloze bankpas, creditcard, mobiel of wearable te betalen in het OV in het hele land. Dat doen we in Nederland zoals we dat zo goed kunnen: door met z’n allen toe te werken naar een innovatieve oplossing.

Zo’n 10 jaar geleden werkten we landelijk samen met banken om contactloos betalen mogelijk te maken. Door het als Nederlandse markt heel centraal aan te pakken, konden we in één keer een grote stap maken. Zo komen ook andere gebruiksvormen van contactloos betalen in zicht. In Nederland kon je de afgelopen jaren in de bus al contactloos betalen voor een los kaartje. Inmiddels werken we hard aan een manier om dat voor álle vormen van openbaar vervoer in Nederland mogelijk te maken.

Met de OV-chipkaart hadden we in Nederland al een unieke oplossing voor betalen in het OV. Maar de techniek van de huidige OV-chipkaart is verouderd. Om de reiziger het grootste reis- en betaalgemak te willen bieden, komen er nieuwe betaalvormen bij. OVpay wordt een nog gebruiksvriendelijkere betaaloplossing, voor alle vormen van openbaar vervoer, bij alle vervoersbedrijven in Nederland. De vervoersbedrijven bundelden daarvoor hun krachten met Translink (die de betalingen van de OV-chipkaart verwerkt), leveranciers, de financiële sector, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en reizigers- en belangenorganisaties.

Wereldwijd migreren veel steden naar contactloos betalen in het OV. Als betaaltechnologiepartner zijn we nauw betrokken bij meer dan honderd van dit soort implementaties, waaronder in Londen, Milaan, Brussel, Madrid en Sydney. Hoewel steeds meer steden wereldwijd overgaan op contactloos betalen in het OV, zal Nederland naar verwachting het allereerste land ter wereld zijn waar alle vervoersvormen samen migreren op één contactloze betaalinfrastructuur.

Pilots voor contactloos betalen in het OV

In 2019 begonnen we met een pilot op het NS-traject Leiden-Den Haag CS. Duizend gebruikers mochten betalen met hun bankpas of creditcard, in plaats van inchecken met hun OV-kaart, om te kijken of dit zou werken op de huidige IT-infrastructuur. In maart 2021 ging een tweede pilot van start, in de stadsbussen van Arriva in Lelystad. Busreizigers kunnen in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank en ICS. Het kan ook met een smartphone of een wearable die de reiziger voor contactloos betalen heeft gekoppeld aan één van de betaalkaarten. 

De proef in Lelystad is tot stand gekomen in samenwerking met de betrokken banken, ICS, Mastercard, Visa, Betaalvereniging Nederland, Translink, Arriva en de overige OV-bedrijven en is een aanloop naar de landelijke introductie van OVpay. Voor de landelijke invoering van OVpay zijn grootschalige aanpassingen nodig bij alle OV-bedrijven en Translink. Zo moeten alleen al ruim 60.000 kaartlezers worden vervangen of aangepast aan de nieuwe techniek. Omdat er meerdere vervoerders en gebieden zijn, gebeurt de introductie stapsgewijs. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd tussen 2021 en 2023. De landelijke introductie vindt plaats op het moment dat alles soepel en simpel werkt en we weer volop mogen gaan reizen.

Geen reisstress bij toeristen en dagtarieven

In het huidige model krijgen gebruikers één afschrijving per dag. Al hun vervoersbewegingen van die dag worden bij elkaar opgeteld. Met een code kunnen ze online zien wat de rit per traject-onderdeel gekost heeft. Een voordeel voor de consument is daarbij dat we in de toekomst ook de mogelijkheid kunnen gaan bieden om bijvoorbeeld nooit meer te hoeven betalen dan de prijs van een dagkaart. Later zullen we ook kijken naar de mogelijkheden om te reizen met korting of abonnement met je betaalpas. De (nieuwe) OV-chipkaart bijft bestaan, waarbij het mogelijk blijft anoniem te reizen.

Ook de toeristische sector zal post-corona profijt hebben van de nieuwe technieken. Je maakt reizen door heel het land toegankelijker en laagdrempeliger dan ooit. Nooit meer reisstress of puzzelen bij kaartautomaten, maar met een vertrouwde pas in je hand van de bus naar de tram en van de trein naar de metro. Het gaat nog even duren, maar als we straks weer mogen, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over hoe je je reis gaat betalen.

Met deze unieke stap wordt Nederland het eerste land in de wereld waar je op deze schaal bij alle verschillende vervoerders in het land kunt in- en uitchecken met je betaalpas of creditcard.

Over de auteur: Jan-Willem van der Schoot is Country Manager bij Mastercard-Nederland

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond