-

Parallax scrolling: doen of niet?

Websites met zogenoemde parallax ontwerpen groeien in populariteit. Het is een scrolleffect waarbij eigenlijk alle content op een lange pagina staat. Druk je op een verwijzing, dan spring je meteen omlaag. Toch kent de technologie veel nadelen.

Het woord parallax slaat vooral op bewegende elementen op een webpagina en je moet het dan ook vooral zien als een animatietechniek. Parallax scrolling betekent dat sommige elementen zoals afbeeldingen sneller bewegen of scrollen dan andere elementen op dezelfde pagina. Er wordt als het ware een soort dieptegevoel gecreëerd. Scrollen kan overigens horizontaal of verticaal. Zie hier een voorbeeld.

De techniek die ontleend is gebaseerd HTML5 en CSS3 is niet nieuw en dateert al van 2011. Het werd aanvankelijk in videogaming gebruikt.

Webontwerpers stellen dat parallax scrolling kan bijdragen aan het versterken van een merk, product of imago. Het moet een soort wow-effect geven.

Er zijn echter veel nadelen: de laadtijden nemen toe naarmate meer scripts worden gebruikt. Trage sites zijn nadelig voor de vindbaarheid in zoekmachines. Niet alle browsers ondersteunen de technologie. De technologie is ook niet echt mobielvriendelijk. Dat komt omdat codelagen worden toegevoegd. Websites met parallax scrolling zijn vrijwel niet responsive te maken.

Bij analytics krijg je minder goed inzicht in wat bezoekers precies op je site doen. Dat wil niet zeggen dat het niet gemeten kan worden, maar de complexiteit neemt toe. De sites zijn ook niet echt geschikt voor SEO. Er zijn minder mogelijkheden om sites goed te optimaliseren voor verschillende zoektermen.

Ook het onderhoud wordt lastig. Het is niet verstandig om dit soort ontwerpen te gebruiken als de tekst regelmatig moet worden aangepast. Grote kans dat redacteuren dan in meerdere velden moeten werken. Eigenlijk leent parallax scrolling zich beter voor beeld.

Volgens Jason Nelson van Ascent Internet is het raadzaam om de technologie spaarzaam te gebruiken. De hybride aanpak is beter. Je kunt nog steeds een parallax homepagina hebben, maar koppel die dan aan ‘normale’ ontwerpen.

Het gebruik van een topnavigatie is cruciaal om te voorkomen dat bezoekers de weg kwijtraken. Ook call-to-action knoppen moeten makkelijk te vinden zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond