-

Podcasts over ondernemerschap die je moet kennen

Podcasts veroorzaken behoorlijk wat lawaai de laatste tijd. Letterlijk. Ze zijn namelijk in opmars. Podcasts? Ja, podcasts! Weet je nog, die audiobestanden die online beschikbaar worden gesteld en kunnen worden beluisterd wanneer jou dat uitkomt, zelfs offline. Het is net Netflix: radio on demand. Het is een terugkeer naar de intimiteit; woorden, geluiden en stiltes spelen zich als in een theater af in jouw hoofd. Waar commerciële radiozenders zich volpompten met commerciële uitingen, brengt de podcast creativiteit weer terug.

Voor elke interesse, voor elke enthousiasteling is er wel een podcast te vinden met een goed verhaal. Het scoort hoog op informatiedichtheid en het mooie is dat je mensen aan je kunt binden doordat ze zich op jouw podcast kunnen abonneren.

Podcasts zijn ideaal voor het vertellen van verhalen

Nog even over waarom podcasts mijn interesse hebben gewekt: als contentmarketeer word ik blij van het vertellen van verhalen die het waard zijn om te delen. Dat kan op verschillende manieren: op je website, via blogs, blogs, social media, boeken of e-mailmarketing. Ik had nog niet bedacht podcasts daar aan toe te voegen. Tot nu dus. Er gaat een wereld voor mij open: over alle onderwerpen is wel een goede podcast te vinden. En waar blogs en vlogs al je aandacht opeisen, kun je met een podcast multitasken, het eenvoudig integreren in je dagelijkse routine. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat een op de vijf podcast luisteraars zes of meer podcasts per week beluisteren (Edison Consumer Podcast Research 2015).

Vooral voor kleinere bedrijven is een podcast de ideale manier om verhalen te vertellen. Het is redelijk eenvoudig op te zetten en kost de wereld niet qua investering. Je kunt mensen aan je binden, hen ervan overtuigen dat jij niet alleen de expert bent, maar ook uniek in een bepaald onderwerp. De laatste jaren is er dan ook een opvallende stijging in luisteraars te zien, wat weer de aandacht trekt van ondernemers, beroemdheden, adverteerders en consumenten. Hierbij dan ook de toppodcasts over ondernemerschap:

The Tim Ferriss Show

De Tim Ferriss Show is de #1 business podcast op iTunes en wordt vaak zelfde de beste podcast van allemaal genoemd, met haar ruim 70.000.000 downloads. Tim Ferris is een soort zelfklusser, experimenteert met van alles en is auteur van bestseller The 4-Hour Workweek. Bekende podcasts zijn ‘vijf ochtendrituelen om het meeste uit je dag te halen’ en ‘hoe creatieven zouden moeten onderhandelen.’

Hij gaat met mensen met verschillende achtergronden in gesprek als investeerders, sporters, kunstenaars en ondernemers. Denk aan Arnold Schwarzenegger, Jamie Foxx, Edward Norton, Ed Catmull (Pixar baas), Reid Hoffman (van LinkedIn) en Mike Shinoda (van Linkin Park). Hij vraagt ze naar hun tactieken, tools, favoriete boeken, ochtendrituelen, lichaamsbeweging en time management, waar luisteraars hun inspiratie kunnen uithalen.

Je Engels moet er wel goed voor zijn want hij praat supersnel. Heeft vast te maken met zijn tomeloze energie, en dat maakt het zo leuk om naar te luisteren.

The James Altucher Show

James Altucher is een succesvolle ondernemer, investeerder, bestuurslid en auteur van maar liefst elf boeken, waaronder de recente bestseller Choose Yourself. Een ondernemer pur sang die veel heeft verdiend, alles heeft verloren en weer heeft terugverdiend. Hij bespreekt alles openlijk en direct in zijn columns, boeken en in zijn podcast.

Ik luisterde naar zijn podcast – not your average business podcast – waarin hij auteur Ryan Holiday interviewt over zijn bestseller Ego is the enemy of succes. Hij start het interview met Ryan arrogant te noemen en dat levert direct een persoonlijk en interessant gesprek op:

‘De formule voor succes is het tegenovergestelde van ego uitoefenen. Dat bestaat uit drie onderdelen: Wees nederig in je ambities, barmhartig in jouw succes en veerkrachtig in je mislukkingen.’

Een aanrader dus!

The #AskGaryVee Show

Wie kent Gary Vaynerchuk niet? Zijn boeken The thank you economy en JAB, JAB, JAB, Right hook to tell your story in a noisy social world vliegen als broodjes over de toonbank. Ik was al fan van zijn Twitteraccount waar hij berichten post als How I keep up my energy, Knowing what you want comes first en Stop judging other people’s escapism.

Laatst stuitte ik op zijn podcast The #AskGaryVee Show en heb me direct geabonneerd. Hij geeft hierin antwoord op vragen van luisteraars over marketing, social media en ondernemerschap. Als je in zijn show wilt komen, tweet je hem simpelweg met #AskGaryVee, heerlijk benaderbaar.

De Bastiaan de Jong Show

De nieuwe Tim Ferris Show van Nederland!

Ik luisterde naar zijn podcast waarin hij Paulien Cornelisse interviewt over het zelf uitgeven van haar laatste boek De verwarde cavia. Ik vond het zo’n verfrissend interview dat ik er een blog over schreef en me op zijn podcast abonneerde.

Hij wil De nummer 1 podcast over ondernemerschap in Nederland worden. Wekelijks gaat hij met interessante personen in gesprek over het op een bijzondere manier inzetten van ondernemerschap en creativiteit om succes te halen. En ik denk dat het hem nog gaat lukken ook.

A16Z

Ook a16z mag niet op jouw podcastlijst ontbreken. A16z is een investeerder en laat eigen themaspecialisten, samen met gasten, vertellen hoe ze denken over bepaalde ontwikkelingen.

De podcast Fintech, revolution or evolution is bijvoorbeeld supergaaf. Hoe dicht zijn we bij een cash-, wallet en cardless toekomst? Technologisch reporter Charlie Warzel van BuzzFeed deed een experiment waarin hij dertig dagen zonder contant geld of passen leefde en zelfs een microchip in zijn vinger geïmplanteerd kreeg.

“We zijn er nog niet helemaal. Het probleem is dat consumenten niet centraal worden gesteld. Niet slim gezien het (gebrek aan) vertrouwen in en de verwachtingen van gebruikservaring die grootgebruikers hebben ten aanzien van technologie.”

Een beetje een nerdy podcast, maar zo interessant als je van dit soort ontwikkelingen op de hoogte wilt blijven. 

Zaken Doen Met, BNR

Het ondernemersprogramma van de Nederlandse radio. Iedereen die een beetje bij wil blijven op zakelijk gebied luistert naar BNR. In Nederland een autoriteit op dat gebied: elk bedrijf ziet het als een succes als haar persbericht door BNR wordt opgepakt of door ze wordt geïnterviewd. Slim dat ze interviews nu ook als podcast beschikbaar stellen zodat mensen de interviews kunnen terugluisteren wanneer zij dat willen.

Deze moet eigenlijk standaard in je iTunes staan.

Ik zou zeggen, probeer het. Ik vind het fantastisch dat ik mijn kennis kan opschroeven door simpelweg te luisteren op momenten dat ik niet met al mijn devices bezig ben.

Have fun. En laat me weten welke podcast over ondernemerschap op jouw #1 staat!

Deel dit bericht

3 Reacties

Mathieu

Leuk artikel! Ik kan echter niet nalaten te vermelden dat BNR al haar programma’s al ruim 10 jaar als podcast aanbiedt, dus niet “nu ook als podcast” omdat het nu weer in de mode is 🙂 Zie http://www.bnr.nl/podcasts

denise

Hi Mathieu, dat was wellicht het enthousiasme van mijn eigen ontdekking. Heel goed van je en dank voor jouw toelichting 😉

Feedback geven

Hoi Denise, als contentmarketeer zul je ook smullen van de podcast van Pat Flynn (Smart Passive Income). Hij heeft het regelmatig over het werken met –en verkopen– van content en interviewt hier zeer interessante gasten (succesvolle ondernemers) over.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond