-

Remote softwareontwikkelteams: Kwaliteit, kostenbesparing en controle

Personeel is bijna niet te vinden. Software-ontwikkelaars zijn al helemaal niet te vinden. En als je ze al vindt vragen ze een vorstelijk salaris. Dat kan anders. Denk eens na over nearshoring en de enorme pool aan talent die zich net buiten de EU bevindt.

Het inzetten van een remote development team bewijst zich steeds meer als een van de hedendaagse proactieve benaderingen voor softwareontwikkeling. Het gaat hand in hand met bewezen kwaliteit, tijdige levering, en loyaliteit. Het web staat vol met blog posts zoals “Hoe motiveer je je werknemers?”, “Hoe voorkom je een professionele burn-out?” en vergelijkbare adviezen.

Remote ontwikkelaars die voor je bedrijf werken zullen waarschijnlijk minder last hebben van verloop, verminderde motivatie of professionele burn-out. Hoe komt het dat softwareontwikkelteams op afstand tegenwoordig gewild zijn? Of dat bedrijven floreren door 20-70% van hun medewerkers over de hele wereld te laten werken? Hoe komt het dat ze nog meer kwaliteit en algemene projectoplevering brengen dan in-house teams? Is het echt werken op afstand? Laten we eens kijken.

Kijk over de grenzen en ontdek een enorme pool aan talent

Globalisering kan in je voordeel werken, niet alleen in termen van het diversifiëren van culturen en nationaliteiten in je team, maar ook in het vinden van de beste talenten uit alle hoeken van de wereld. Is het je ooit opgevallen dat het vinden van de juiste mensen om de vacature te vervullen steeds meer tijd in beslag neemt, dat ontwikkelaars meer geld en voordelen vragen terwijl tegelijkertijd hun ervaring en vaardigheden niet zo uitgebreid zijn als je zou willen? Met IT-nearshoring-diensten, die al een normale praktijk zijn geworden voor veel wereldwijde bedrijven, hoeft je geen compromis te sluiten: zoek de professionals uit verschillende landen en haal ze binnen.

Hoe zit het met de IT-markt nearshoring? Oost-Europa staat bekend om zijn enorme pool aan getalenteerde softwareontwikkelaars met aanzienlijk lagere tarieven in vergelijking met de EU-markt. Het aantal software-ingenieurs in Oekraïne wordt geschat op 200.000 specialisten, en de totale marktomvang van ITO-diensten in Europa bedroeg 6,1 miljard euro in 2018. Deze aantallen zullen blijven stijgen, aangezien de wereldwijde vraag naar ontwikkelaars voortdurend toeneemt. Nearshoring opent deuren naar een betere en grotere pool van technisch talent, maakt het mogelijk om projecten 24/7 te onderhouden en de teams op een snelle manier op- of af te schalen.

Het idee van nearshore outsourcing lijkt misschien riskant en verwarrend op het eerste gezicht, maar het biedt het beste van twee werelden: vakkundigheid en dichtbij genoeg voor zo klein mogelijke cultuurverschillen, maar ook lagere tarieven. Stel je een verscheidenheid van bekwame en ervaren ontwikkelaars voor die werken met het gemeenschappelijke doel om succes te leveren voor je project. Maar toegang tot een pool van talent is lang niet het enige voordeel dat je krijgt.

Kostenvoordeel van decentrale ontwikkelteams

Het onderhouden van een kantoor voor 1.000 werknemers of voor 200 werknemers is een aanzienlijk verschil in termen van geld. Bedrijven geven miljoenen euro’s per jaar uit aan kantoorbenodigdheden, lunch, rekeningen en huurkosten. En hoe meer werknemers je aanneemt, hoe hoger deze kosten. Remote ontwikkelaars inhuren betekent een aanzienlijke verlaging van de uitgaven, terwijl het personeelsbestand van je bedrijf groeit en zo de diensten of producten van je bedrijf bevordert. Nearshoring-leveranciers voorzien je team van alle kantoorbehoeften en zelfs meer: ontwikkelaars krijgen een volledig werkgelegenheidspakket met verzekering, betaalde vakanties, ziekteverlof en extraatjes.

Verder voordeel: behalve dat je kosten bespaart op de hierboven beschreven factoren, hoef je geen HR-team op alle niveaus te hebben. Het inhuren van voldoende recruiters voor deze on-site teams is voldoende om de interne werkgelegenheidsprocessen te vervullen. Zulke nearshoring providers bieden je meestal een effectief en snel proces voor het selecteren van de kandidaten: sommigen van hen hebben een constante database van IT-specialisten, anderen doen de zoektocht op verzoek.

Sneller werven en aan de slag

Bijvoorbeeld: laten we ons de situatie voorstellen waarin het in Vancouver gevestigde bedrijf XYZ de opdracht geeft om drie JavaScript-ontwikkelaars te vinden met een lange lijst van vereisten. In het beste geval zal het hele proces lokaal ongeveer 2-3 maanden duren, inclusief het houden van 3 interviews per kandidaat en het voltooien van testopdrachten.

Nearshoring-diensten kunnen voor zo’n bedrijf binnen een week of twee al een lijst van potentiële kandidaten leveren. Nadat je het eens bent geworden over een aantal van hen, zal het nog eens 1-2 weken duren om andere wervingsprocessen af te ronden. Uiteindelijk is dan binnen een à anderhalve maand een remote development team opgezet en klaar om aan de slag te gaan.

Lagere arbeidskosten

Lagere arbeidskosten: waarschijnlijk een van de grootste voordelen van het inhuren van remote development teams. Kies de markt en economie van je voorkeur (na het uitvoeren van het onderzoek), analyseer de salarissen voor de vereiste posities, vergelijk die met je lokale tarieven, en word verrast door het verschil.

Gemiddeld verdienen Amerikaanse softwareontwikkelaars ongeveer  $100.000 per jaar, Zwitserse bijna 83.000 frank per jaar (ruim €76.000) en softwareontwikkelaars in Nederland iets minder als €44.000 per jaar. Ter vergelijking: een goed outsourced  ontwikkelingsteam in Oost-Europa zal je ongeveer € 30-50.000 euro per persoon kosten. De outsourcing van softwareontwikkeling naar Oekraïne bied je bijvoorbeeld al bovengemiddeld ervaren ontwikkelaars voor € 4-5.000 per maand (inclusief vendor’s fee!), dus mensen met een hoog niveau van vaardigheden en ruime ervaring.

Kwaliteit, levertijd, verantwoordelijkheid

Een van de grootste struikelblokken voor bedrijven die bereid zijn om softwareontwikkelteams op afstand in te huren blijft hetzelfde: hoe zit het met de kwaliteit, deadlines, loyaliteit van remote teamleden? Begrijpelijke vragen: vertrouwen wekken bij mensen die duizenden kilometers ver weg wonen en werken is geen eenvoudige taak. Maar je hebt directe controle over processen en coördinatie. Bij nearshoring (ook bekend als outstaffing) wordt het hele coördinatie- en managementproces bij jou gelegd: dat betekent dat je op elk moment contact kunt opnemen met teamleden, videogesprekken kunt voeren of hen persoonlijk kunt bezoeken om kennis met hen te maken en ervoor te zorgen dat alles verloopt zoals je van plan bent. Je hebt dus precies hetzelfde proces als nu, alleen zitten je ontwikkelaars niet naast de deur, maar in een ander land.

Software engineers behoren tot die professionals die er vooral op uit zijn om productieve resultaten af te leveren. Toewijding en loyaliteit zijn in hoge mate afhankelijk van de houding die je ten opzichte van je team aanneemt: hoe meer samenwerking en medewerking je inbouwt, hoe loyaler je remote team is. Dat is niet anders als met je on-site medewerkers?

Leiding: lokaal of ook remote

Remote softwareontwikkelaars worden meestal geleid door een CTO (Chief Technical Officer), zodat de technische kant van het project nauwlettend wordt gecontroleerd en bewaakt door je eigen medewerker. De belangrijkste taken van de CTO zijn niet beperkt tot de technische taken: ze zetten de vergaderingen op, vragen om dagelijkse/maandelijkse rapporten, voeren videogesprekken, en beslissen of de persoonlijke vergaderingen nodig zijn.

Dus, communicatie met het remote team kan gemakkelijk zo worden ingekleed dat je comfortabel in de samenwerking met de ontwikkelaars. Overigens zijn er ook gevallen waarin ook de CTO iemand is die op afstand werkt, geleverd door je nearshoring-leverancier. Dan hoeft de klant zelfs helemaal geen diepe technische expertise te bezitten.

Belangrijkste punten bij het inhuren van offshore-ontwikkelaars

De productiviteit en loyaliteit van de werknemers van het bedrijf hangt niet af van de plaats waar ze werken, of het nu gaat om het uitvoeren van de taken vanuit het kantoor of duizenden kilometers verderop. Oost- en West-Europa en sommige niet-EU-landen hebben een rijke pool van kandidaten die ook voor jouw bedrijf aan het werk kunnen en willen. Ze worden geselecteerd op basis van jouw voorkeuren, eisen en behoeften.

In tegenstelling tot outsourcing stelt een nearshoring-model je in staat om het project te controleren en je werknemers te managen, hetgeen je uiteindelijk een verwacht niveau van levering en verantwoordelijkheid, top-notch kwaliteit van diensten en toegewijde medewerkers oplevert. Terwijl de salarissen in de VS en Europa een obstakel zijn – en je in plaats van drie ontwikkelaars al moeite moet doen om er één te vinden en te betalen – kun je door ontwikkelaars in Europa in te zetten sneller naar het gewenste aantal werknemers gaan. Aarzel niet, schuif je twijfel terzijde en probeer het.

Over de auteur: Kateryna Boiko is Marketing director bij Mobilunity.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

4 Reacties

ruben - Youngbirds

Had het zelf niet beter kunnen verwoorden! Hier liggen grote kansen voor groeibedrijven die flexibel willen zijn en op hun personeelskosten willen besparen.

M.Roelofs

Had het niet beter kunnen verwoorden. Bekijk ook even de handelsmissie mogelijkheden net een landje verder; https://www.ict-mission.nl

joop

Dit vind ik te makkelijk door de bocht en er staan daarnaast erg veel suggestieve zaken in. En wie moet die buitenlanders aansturen? Wie communiceert met wie? Snappen vaak geen snars van de cultuur en onze hoge verwachtingen. En hoe je weet je dat ze beter zijn dan mensen hier? Leveren veel niet op wat er gevraagd wordt. Mijn persoonlijke ervaring zal niet representatief zijn laten we het daar maar op houden. Daarnaast vind ik het wel prettig als de lokale economie gespekt wordt door mensen die hier werken en wonen. Dat houdt ook weer ander bedrijven overeind.

Peter

Eens joop, het wordt hier gepresenteerd alsof het het gouden ei is. Ik denk absoluut dat het toevoegen van (ervaren) remote ontwikkelaars kan bijdragen, maar dan wel aan een bestaand team met bestaande kennis en een centrale aansturing of begeleiding. Enkel een team met remote ontwikkelaars ergens neerzetten en een opdracht over de schutting gooien zoals hier wordt gesuggereerd gaat echt niet werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond