-

Social Travel 30: de corona-proof zomervakantie van 2020 in beeld

In maart van dit jaar leek het nog onmogelijk, maar Nederland kon deze zomer toch enigszins genieten van een vakantie. Maatregelen of niet: we gingen er (op gepaste manier) op uit, zowel in binnen- als buitenland. Ook dit kwartaal nam ik de reisbranche weer onder de loep op basis van data van OBI4wan. De meest opvallende dingen vind je terug in dit blog! 

Dit kwartaal weet Sunweb de koppositie van KLM af te pakken, mede door de grote aandacht rondom hun wielerploeg tijdens de Tour de France. De grootste stijgers zijn GOGO, Trivago en NH Hotels. Transavia en EasyJet leveren de meeste plekken in. 

Nederlanders veelvuldig naar Tuinesië, Balkonia en Hintergarten

Uit onderzoek van NBTC-NIPO Research blijkt dit jaar een flinke daling in het aantal vakanties. Het onderzoeksbureau stelt dat 1,8 miljoen Nederlanders dit jaar op vakantie gingen in eigen land. Dit is een daling van 27% ten opzichte van 2019. Voor buitenlandse reizen gold een nog grotere daling. 7,8 miljoen Nederlanders kozen voor een zomervakantie over de grens, een daling van 43% ten opzichte van vorig jaar.  

In verband met de coronamaatregelen en de onvoorspelbare situatie over de grens, besluiten veel Nederlanders dus om thuis te blijven en de risico’s zo te verkleinen. En hoewel we allemaal best even moeten slikken om die zomervakantie aan ons voorbij te laten gaan, maken we er met zijn allen maar het beste van. Op social media zijn ‘reisbestemmingen’ als Tuinesië, Balkonia en Hintergarten erg populair het afgelopen kwartaal. 

Team Sunweb scoort met zichtbaarheid wielerploeg

Reisorganisatie Sunweb is deze zomer breed zichtbaar met de sponsoring van de wielerploeg. De corona-proof versie van de Tour de France, De Binckbank Tour en de Giro d’Italia staan op de planning. 

De grootste piek in het afgelopen kwartaal zien we terug in week 37, richting het eind van de Tour. Mede dankzij de ritzeges van de Zwitser Marc Hirschi en de Deen Søren Kragh Andersen leidt de ploeg van Sunweb dit jaar het geldklassement.

Ook het vroegtijdige vertrek van Michael Matthews, bleef niet onbesproken. De Australische wielrenner heeft andere ambities dan de filosofie van de ploeg. Sunweb reageert: “Michael geeft aan dat die benadering – meer variatie en collectieve sterkte – niet volledig past bij zijn profiel als snelste man in de ploeg. Michael vroeg om naar een nieuwe ploeg voor 2021 te mogen speuren en we werken mee aan die wens.”

NH Hotels bewijst: social service juist in tijden van COVID-19 van groot belang

Reisorganisaties kregen de afgelopen maanden veel te maken met wisselende omstandigheden, maatregelen en regelgeving rondom hun reizen. Dit vraagt om flexibiliteit van zowel de reiziger als de reisorganisatie. Op het gebied van positief sentiment scoort NH Hotels deze maand het hoogst. Positieve berichtgeving rondom de service van de hotelketen, zoals te lezen in onderstaande tweet van Marcel Brouwers, draagt hieraan bij: 

https://twitter.com/embrowsers/status/1288024442367619072 

Ook Sunweb laat dit kwartaal zien serieus om te gaan met de klachtenregen. De reisorganisatie maakt eind september bekend dat reizigers die een vakantie boeken en tussen 15 december 2020 en 15 mei 2021 vertrekken, hun geld kunnen terugkrijgen als hun bestemming binnen twee weken voor vertrek wordt aangemerkt als risicogebied vanwege het coronavirus.

Kansen voor proactieve social service

In turbulente tijden blijkt het belang van goede (online) service nog eens extra. Social service is niet alleen voor reactieve service, maar juist ook voor proactieve interne én externe informatievoorziening. Er is online veel sprake van misinformatie. Denk als reisorganisatie dus ook na over hoe je vragen voor kunt zijn door proactief te communiceren. Voorkom dat jouw reisorganisatie de klant onvoldoende informeert

Ander nieuws in de travel industrie

TUI breidt vanaf de zomer van 2021 het aanbod vanaf Groningen Airport Eelde uit met de bestemmingen Zakynthos en Mallorca. Toevoeging van deze twee bestemmingen aan het aanbod van TUI zijn een opsteker voor de Groningse luchthaven en verzacht de pijn van het vertrek van Transavia voor vluchten naar Mallorca.

De staatssteun voor KLM werd afgelopen kwartaal breed uitgemeten in de pers en online berichtgeving, maar ook Corendon kan dit kwartaal rekenen op steun van de overheid. De reisorganisatie maakt gebruik van de Garantie Ondernemingsfinanciering corona (GO-C) van de overheid. Hiermee staat de overheid voor 80% garant voor de miljoenenlening van Corendon. 

Reisorganisatie Elizawashere heeft het reisaanbod deze zomer uitgebreid met 5 Nederlandse bestemmingen. Yuri Deutekom, directeur van de organisatie, vertelt: “We zijn erg blij dat we deze Nederlandse accommodaties aan ons aanbod kunnen toevoegen. Al langer hebben we de droom om ons aanbod uit te breiden naar niet-traditionele zonvakantielanden en de coronacrisis heeft dit plan in een stroomversnelling gebracht.” Ben jij de volgende die in Nederland op een privé-eiland vertoeft?

In het onderzoek zijn de volgende organisaties opgenomen: ANWB Reizen, Barqo, Beachmasters, Bebsy, Belvilla, Better Places, Bizztravel, BookerZzz, Booking.com, Bungalows.nl, Bungalowspecials, Casamundo, Center Parcs, Cheaptickets, Citizen M, Corendon, Cruisereizen, Cruisetravel, D-reizen, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Djoser, Doets Reizen, EasyJet, Ebookers, Ecart Skitours, Eindhoven Airport, Elizawashere, Estivant, Eurail.com, Eurocamp, Expedia, Fletcher Hotels, Fox Verre, Reizen, GOGO, Holidayguru, Hotelspecials, Husk, Inezia Tours, Jiba, KLM, Kras, Landal Greenparks, Natuurhuisje.nl, Neckermann, NH Hotels, Novasol, NS International, Odyssee, Oostappen vakanties, Paperflies, Parkvakanties, Pharos Reizen, Polarsteps, Preston Palace, Prijsvrij.nl, Primavera Reizen, Reisgraag.nl, ResiRest, Riksja Travel, Roompot Vakanties, Ross Holidays, Rotterdam The Hague Airport, Ryanair, Sawadee, Schiphol Airport, Schipholtickets, Secret Escapes, Shoestring, Silverjet, Skikot, Skistuds, Skyscanner, Snowblend, SNP Natuurreizen, srprs.me, Stena Line, Stip Reizen, Sunweb, Surfblend, Tiqets, Tix.nl, Transavia, Travelbird, TravelClown Travelhome, TripAdvisor, Trivago, Tubber, TUI, Vacanceselect, Vacansoleil, Vakantiepiraten, Vakanties.nl, VakantieXperts, Van der Valk Hotels, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Voigt Travel, Vueling, VVV Texel, Weekendjeweg.nl, With Locals, Wizz Air, WTC.nl, Zoover.

Over de auteur: Linsey Jepma is content en pr-coördinator bij OBI4wan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond