-

Social Travel 30: het einde van 2020 in beeld

De lockdown betekende voor veel branches een nieuwe economische klap. Hoe brengt de reisbranche het er in het laatste kwartaal van 2020 vanaf?

Op basis van data van OBI4wan zet ik de meest opvallende dingen voor je op een rij in deze gloednieuwe editie van de Social Travel 30 Dit kwartaal weet Sunweb de koppositie te behouden. KLM daalt wederom een plek en sluit de top-3 af. Nieuwe binnenkomers dit kwartaal zijn Preston Palace, D-reizen, Novasol, VakantieXperts, Cheaptickets en Parkvakanties.

Sunweb grijpt naast eindzege in de Giro

Ook dit kwartaal weet Sunweb de koppositie in de Social Travel 30 te behouden, mede door het hoge volume rondom de uitslag van Team Sunweb tijdens de Giro d’Italia op 25 oktober 2020. De wielerploeg, waar de reisorganisatie hoofdsponsor van is, greep net naast de zege en pakte een derde plek. Het team kreeg veel kritiek te verduren op tactische keuzes die werden gemaakt in de achttiende etappe. 

Sunweb maakte dit kwartaal ook bekend te stoppen met deze sponsoring. In verband met de coronacrisis liggen de prioriteiten op dit moment elders. Chemiebedrijf DSM neemt het stokje van Sunweb over. 

Herfst- en kerstvakantie in eigen land populair

Vakanties in eigen land zijn in trek in de herfst- en kerstvakantie van 2020. Opvallend veel Nederlandse vakantieparken bemachtigen een plek in de top-30 van het afgelopen kwartaal. 

Grote piek in volume zien we terug rondom de kerst, waar veel onduidelijkheid ontstond door de nieuwe maatregelen van de regering, die vanaf 15 december in zouden gaan. Onder andere de aanpassing op de toegestane groepsgrootte zorgde voor veel aanvullende vragen bij vakantiegangers. Bij onder andere Roompot, Landal GreenParks en Center Parcs nam het aantal vragen toe. Ook online zien we na de persconferentie het aantal berichten rondom de grote vakantieparken toenemen. 

Het sluiten van kinderboerderijen en zwembaden op de vakantieparken heeft weinig effect gehad op het aantal boekingen, aldus een woordvoerder van Center Parcs in een artikel op nu.nl

Ook Natuurhuisje.nl, nummer 13 in de top-30 van dit kwartaal, ziet een grote stijging van het aantal boekingen door Nederlanders. Het aantal boekingen voor huisjes in de herfstvakantie lag 3x hoger dan het jaar ervoor.  

Vakantie in eigen land wordt extra aangeprezen door PVV-leider Geert Wilders, die kritisch is over de Griekenland-vakantie van de Koning en zijn gezin. Een grote piek rondom Center Parcs zien we terug op 19 oktober, wanneer PVV-leider Geert Wilders kritiek uit op de reis van het koningshuis en daarbij Center Parcs als optie aanwijst. De tweet werd maar liefst 234 keer geretweet en ruim 1100 keer geliket. Uiteindelijk hebben veel Nederlandse gezinnen kunnen genieten van een kerstvakantie in eigen land

KLM-piloten onder druk wegens staatssteun 

KLM zakt dit kwartaal naar een derde plek in de top-30. Hoewel de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog steeds de hoogste scores weet te pakken op volume en PR, krijgt de organisatie het te verduren op het gebied van sentiment. Reden daarvoor? De grootste piek rondom KLM gaat dit kwartaal over de KLM-piloten die onder druk werden gezet vanwege een loonoffer ten behoeve van de staatssteun. Op 1 november wordt massaal door Nederlanders getweet over het spannende besluit. 

Voorzichtige hoop bij reizigers voor 2021

Dat Nederlanders toe zijn aan vakantie is duidelijk. Dat ziet ook reisorganisatie Ross Holidays, die in een interview met De Gelderlander aangeeft: ,,Voor komend jaar hadden we al driehonderd voorboekingen en nu merken we dat de meeste mensen de boeking definitief maken. De mensen beginnen weer vertrouwen te krijgen. Het nieuws over het nieuwe vaccin had voor ons ook niet op een beter moment kunnen komen. Veel mensen kunnen niet wachten.”

Ook hebben reisbureaus het afgelopen jaar hun meerwaarde bewezen, aldus VakantieXperts in datzelfde interview: ,,Er hebben meer dan honderd mensen bij ons aangeklopt die via internet hadden geboekt en er niet uitkwamen hoe ze hun geld terug konden krijgen. Ook die hebben wij voor zover mogelijk geholpen.”

Volgens Trouw wordt op dit moment in ieder geval al volop georiënteerd op de mei- en zomervakantie van 2021. “Je kunt zeggen ‘wishful thinking’, maar mensen staan te trappelen om weer naar het buitenland te gaan”, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam in het interview met Trouw. 

Ander nieuws in de reisbranche 

Stichting Tendens Vakanties kwam in november voor het 25-jarig bestaan met de campagne ‘Geef een knuffel’. Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor begeleide vakanties. “Een jubileumactie in teken van positiviteit, verbondenheid en perspectief. Onze vakantieganger staat centraal. Wij geven hen een symbolische (pluche) knuffel. Om te laten weten dat er aan hen gedacht wordt en dat wij er alles aan doen om de vakanties ook in de toekomst weer mogelijk te maken.”, aldus Joost Bekkers, directeur van Tendens Vakanties, in een artikel van TravelPro. De knuffel is een miniatuur van de vakantiemascotte van Tendens Vakanties.

Covid-19 en alle maatregelen daaromheen vragen creativiteit van reisorganisaties. TUI speelt erop in door de Workation te introduceren. Zo kun je werken op een vakantieplek dichtbij huis, op zonnige bestemmingen of in de sneeuw, terwijl je in je vrije tijd geniet van je vakantie. Er wordt gezorgd voor een rustige ruimte om te werken met een bureaustoel, snelle wifi en lekkere koffie. Het resultaat? Inspiratie en nieuwe energie! 

In december heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam beslist dat Sunweb Corendon niet gedwongen hoeft over te nemen. Sunweb trok zich op het laatste moment terug uit de onderhandelingen om Corendon over te nemen, omdat Corendon zich niet aan de voorwaarden zou hebben gehouden. De rechter besliste dat er wel aan de voorwaarden was voldaan, maar dat partijen opnieuw om tafel moeten gaan. To be continued. 

Ieder kwartaal presenteert Emerce, samen met OBI4WAN , Social Travel 30. Dit is een lijst met 30 bedrijven in de reisbranche, gerangschikt op volume, PR en sentiment op social media.

Over de auteur: Linsey Jepma is content en pr coördinator bij OBI4wan.

Deel dit bericht

2 Reacties

Joyce Damen

Hi Linsey,

Bedankt voor het schrijven van dit interessante artikel.

Mag ik je vragen om bij de volgende social analyse ook Vakantiepark Beekse Bergen en Safari Resort Beekse Bergen mee te nemen? Ik ben namelijk erg benieuwd naar onze score op social gebied. Volgens mij passen wij met onze staycation campagne en coronacontent ergers in dit rijtje van leisure organisaties.

Ik hoop dat het mogelijk is!

Met vriendelijke groet, Joyce

Sofie

Bedankt voor het bericht.
Voorlopig ziet het er nog niet zo goed uit voor 2021.

Hopelijk kunnen we tegen de zomer toch wel weer genieten van een welverdiende (nu meer dan ooit) vakantie (& alles wat erbij hoort).

Sofie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond