-

Social Travel 30: Eindelijk weer op vakantie!

Het aantal gevaccineerden stijgt, de temperatuur stijgt ook en meer en meer landen gaan op groen.  In het tweede kwartaal van 2021 lijkt de weg terug naar normaal echt ingezet. De meest in het oog springende bevindingen uit de Social Travel 30.

De cijfers van de afgelopen weken geven nieuwe reden tot zorg maar in grote lijnen was het afgelopen kwartaal een kwartaal van hoop, een kwartaal waarin de coronacijfers drastisch kelderen en het licht aan de einde van de tunnel in het vizier kwam. Maatregelen werden (sneller dan verwacht) versoepeld en steeds meer landen kleurden groen en geel op de Europese reiskaart. Nederlanders hebben na een donkere periode echt behoefte aan een buitenlandse strandvakantie, dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de ANVR is uitgevoerd door GfK onder 1.100 Nederlanders. Er worden veel vakanties geboekt en dat is een verademing voor touroperators als TUI, Sunweb en Corendon, maar ook voor vliegtuigmaatschappijen als KLM, Transavia, Easyjet en Ryanair.

Het is geen verrassing dat KLM dit kwartaal op de eerste plek staat in de Social Travel 30. TUI siert de tweede plek in de lijst en op nummer 3 staat Van der Valk Hotels. Dit kwartaal zijn er opvallend veel nieuwkomers in de lijst. Prijsvrij.nl, Neckermann, Cruisereizen.nl, NS International, Riksja Travel en NH Hotels profiteren ongetwijfeld van de versoepelde maatregelen en komen hierdoor weer in het vizier van de vakantieganger.

Nederlanders boeken massaal vakanties na aangepaste reisadviezen

De telefoons in de callcenters van touroperators staan weer roodgloeiend. Het is duidelijk: Nederlanders staan in de startblokken om weer op vakantie te gaan. Een woordvoerder van TUI laat weten dat er veel boekingen worden gedaan, ook op heel korte termijn. Populaire vakantiebestemmingen zijn Griekenland, Gran Canaria en Curaçao.

In grafiek hiernaast kun je zien dat er na de versoepelingen door de overheid een piek ontstond in het volume van vermeldingen van touroperators als TUI en Sunweb.

Buiten Europa is Thailand een populaire vakantiebestemming die weer enigszins toegankelijk is na het versoepelen van de coronamaatregelen. Riksja Travel plukt hier de vruchten van. Topvrouw Fenny Koppen zegt dat er aan alle kanten weer hoop gloort in de reisbranche.

Luchthavens maken zich klaar voor topdrukte

Terwijl de touroperators het voorbereidende werk doen, staan de luchtvaartmaatschappijen in de startblokken voor het operationele werk. Schiphol Airport verwacht een drukke zomer, maar zeker niet zo druk als voor de pandemie. Ze verwachten op piekdagen deze zomer zo’n 160.000 bezoekers te verwelkomen. Dat zijn er veel, maar niet zoveel als op dagen met topdrukte in 2019. Toen had Schiphol Airport op sommige dagen te maken met maar liefst 235.000 reizigers!

Rotterdam The Hague Airport verwacht ook een drukke zomer. Eind juli verwacht de luchthaven 80% van de vluchten te realiseren in vergelijking met recordjaar 2019. Of de vluchten ook echt vol zullen zitten is nog onduidelijk, zo vertelde Raymond de Jong, woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport, aan Omroep West.

Vakantieaanbod Roompot en Landal GreenParks wordt gebundeld

Vakantie in eigen land? Of in een gezellige bungalow in Duitsland, Spanje of misschien wel Hongarije? Roompot heeft onlangs de onderneming Landal GreenParks overgenomen in een poging het meest diverse en aantrekkelijkste pan-Europese aanbod aan vakantiegangers te kunnen bieden. Jurgen van Cutsem is directeur van Roompot en laat in een reactie op de overname weten een aanzienlijk internationaal groeipotentieel te zien in het gezamenlijk ontwikkelen, verhuren en verkopen van vakantiewoningen.

In bovenstaande grafiek zie je duidelijke pieken bij Landal GreenParks en Roompot bij de aankondiging van de overname. Gelijktijdig zie je een enorme piek bij Beekse Bergen. Deze piek komt voort uit minder heugelijk nieuws:

Hoofdgebouw Beekse Bergen gaat in vlammen op

Als de pandemie ons iets geleerd heeft, is het wel dat we ons ook prima in eigen land kunnen vermaken. Safaripark Beekse Bergen heeft aangegeven in de zomermaanden tot extra laat open te zijn. Je kunt tijdens deze ‘Somer’ eten en borrelen in Afrikaanse sferen, terwijl je uitkijkt over de Savanne. In de Beekse Bergen is het normaliter erg fijn vertoeven, behalve op 16 juni toen er een fikse brand uitbrak in het hoofdgebouw. Dit was voor de bezoekers natuurlijk even schrikken, maar gelukkig hoefden de vakantiehuisjes niet ontruimt te worden en waren de dieren in het safaripark buiten gevaar.

Onderschepping Ryanair-vlucht zorgt voor politieke onrust

Ryanair was dit kwartaal veelvuldig in het nieuws en niet alleen vanwege vluchten naar zonnige vakantieoorden. Op 23 mei werd een vliegtuig van Ryanair met aan boord journalist en oppositielid Roman Protasevitsj in Wit-Rusland aan de grond gezet. De vlucht ging van Griekenland naar Litouwen en werd door een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig onderschept en vervolgens naar het vliegveld in Minsk geleid. Protasevitsj werd gearresteerd en vreesde terecht voor zijn leven. Dit is natuurlijk niet de standaard gang van zaken. Het onderscheppen van dit vliegtuig gaat tegen alle internationale regelgeving in. De EU noemt de onderschepping en de arrestatie dan ook een onbeschaamde poging om de oppositie in het land de mond te snoeren. Europese luchtvaartmaatschappijen besloten het luchtruim van Wit-Rusland na deze actie te vermijden.

In ander nieuws

Organisaties vinden het vaak wat spannend om een debuut te maken op het (voor hen) nieuwe maar razendpopulaire sociale mediakanaal TikTok. Het platform leent zich uitstekend voor speelse en humoristische content en dat is niet voor elk soort organisatie weggelegd… zou je denken. Ryanair durft echter alle TikTok challenges aan en gaat hier zelfs constant viraal mee. Door het snel anticiperen op trends, gebruik maken van zelfspot en het schetsen van relatable scenario’s bij het vliegen, heeft het TikTok-account van Ryanair maar liefst 741 duizend volgers en 16,4 miljoen likes te pakken. De luchtvaartmaatschappij heeft de aandacht en waardering van generatie Z zeker te pakken met behulp van het account.

Volgens de hoofdredacteur van het weekblad Story, Guido van Aantrekker, hebben de KLM-stewardessen ratelende lippen en pakken ze al snel de telefoon op om contact met het blad op te nemen wanneer een BN’er zich iets te veel laat gaan op een vlucht. Om een schandaal te voorkomen is het dus oppassen geblazen voor de bekenden onder ons op KLM-vluchten.

Nederlanders kunnen op vakantie niet zonder hun huisdieren. Van alle boekingen die Belvilla tot nu toe heeft ontvangen, neemt 18% van de vakantiegangers hun geliefde viervoeters mee naar hun vakantiehuisjes. Van het totale aantal dieren dat wordt meegenomen op vakantie binnen Europa komt maar liefst 65% uit Nederland, en 44% van de meereizende dieren verbleef in Nederlandse vakantiehuizen. Daarmee is Nederland voor mensen die op reis gaan met een dierenvriend dé populairste bestemming.

Met of zonder dierenvriend, met het vliegtuig of toch met de auto: de reiskaart kleurt vooralsnog steeds groener en we schromen niet om last minute de koffer te pakken (hoewel de eerste waarschuwingen voor een vierde golf zich inmiddels ook al aandienen). Corona verliest aan terrein, terwijl wij de gebieden voorbij de landsgrenzen weer aan het verkennen zijn.

Over de auteur: Pearl Vink is Content marketeer bij OBI4wan.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond