-

Social travel 30: de impact van Omikron op de reisbranche

2021 zit er weer op: wederom een bewogen jaar voor de reisindustrie. We duiken opnieuw in het reilen en zeilen van de reisbranche en zetten we de belangrijkste punten in het laatste kwartaal van 2021 voor je op een rij. 

Het afgelopen kwartaal zien we een opvallende eerste plek weggelegd voor Van der Valk Hotels. De keten stevent daarmee KLM voorbij als grote nummer 1 in de Social Travel 30. Nieuwe binnenkomers dit kwartaal zijn Oostappen vakanties, Vacansoleil, Djoser en Citizen M.

Van der valk scoort met positief sentiment

De opvallende nummer 1 van dit kwartaal is Van der Valk Hotels. De hotelketen gaat hoogvlieger KLM voorbij, met name door een goede score op sentiment. Een taxatiemorgen in Ridderkerk, uitjes in Volendam en Marken of een uitje naar de Valk Versmarkt in Voorschoten: Van der Valk is veel meer dan een hotelketen en dat zien we terug.

We zijn eraan toe om er even uit te gaan, of dat nou in eigen land is of iets verder van huis. De hotelketen speelt er prima op in met nieuwe initiatieven. Het resulteert in ieder geval in positieve berichtgeving rondom het merk.

Omikron-variant bereikt Nederland

Een grote piek in berichtgeving rondom KLM zien we terug in de week van 29 november 2021. De berichtgeving ging voornamelijk over de komst van de omikron-variant van het coronavirus naar Nederland. Op twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika op vrijdag 26 november bleken maar liefst 61 passagiers besmet te zijn met het coronavirus. De passagiers werden na een test op Schiphol in een quarantainehotel geplaatst, waar een echtpaar twee dagen later uit vluchtte.

Ook reisorganisatie Djoser piekt hoog in december, als het nieuws naar buiten wordt gebracht dat de organisatie reizen naar Zuid-Afrika schrapt.

Herfst- en kerstvakantie in eigen land populair

Ook dit jaar zijn Nederlanders voorzichtig geweest met het plannen van vakanties in het buitenland. Colien Bloemendal, marketingmanager van Heerlijkehuisjes.nl, verklaart dat als volgt: “We zien wel meer vraag naar vakantiehuisjes tijdens de herfstvakantie in vergelijking met 2018 en 2019, toen er nog geen corona was. Maar dat komt vooral doordat er meer vraag is naar huizen in Nederland: een stijging van meer dan 50 procent. De vraag naar huisjes in België en Duitsland is maar 5 procent hoger. We blijven liever in eigen land”.

Roompot-woordvoerder Baptiste van Outryve stelt: “We zien voor volgend jaar een boel boekingen binnenkomen. Ook in de mei- en zomervakantie zijn veel parken nu al nagenoeg vol”.

Niet gek dus dat de Nederlandse vakantieparken al een tijdlang een stabiele factor zijn binnen de Social Travel 30.

CitizenM breidt uit

De van oorsprong Nederlandse hotelketen CitizenM zien we als nieuwe binnenkomer terug in de top-30 van dit kwartaal. De hotelketen is maar liefst 16 plekken gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor en belandt op een 29ste plek in de lijst. In november kwam het nieuws naar buiten dat de organisatie 1 miljard dollar aan nieuwe investeringen heeft weten op te halen. Meer dan de helft van dit geld wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe hotels, zegt topman Klaas van Lookeren Campagne in een interview met Bloomberg.

Internationaal nieuws dus voor de Nederlandse organisatie. Maar ook in Nederland groot nieuws. De Nederlandse berichtgeving heeft een potentieel bereik van maar liefst 5,2 miljoen mensen. Belangrijkste verspreiders van dit nieuws in Nederland zijn onder andere De Ondernemer en het Reformatorisch Dagblad.

Ander nieuws in de reisindustrie

Plek nummer 3 is dit kwartaal weggelegd voor TUI. De reisorganisatie speelde zichzelf dit kwartaal in de kijker met onder andere het nieuws dat de website voor de achtste keer op rij is verkozen tot populairste reiswebsite van het jaar. Gefeliciteerd, TUI!

Corendon keert terug als sponsor in het schaatsen. De reisorganisatie sponsort de ploeg van onder andere Koen Verweij en Jutta Leerdam. Atilay Uslu, oprichter en eigenaar van Corendon, geeft aan hoge verwachtingen te hebben van Jutta Leerdam dit seizoen: “We hopen dat ze tijdens de wereldbekerwedstrijden en de Olympische Spelen haar dromen zal gaan waarmaken. We zullen er alles aan doen om haar daarin te ondersteunen.”

In oktober stapten 72 reisorganisaties naar de rechter omdat reisadviezen vanuit de overheid onjuist zijn. De reisorganisaties pleiten voor eerlijke reisinformatie voor Nederlanders. In veel landen maakt het feit of je gevaccineerd bent uit voor het reisadvies dat geldt. De overheid maakt daarin te weinig onderscheid. Later dit kwartaal bleek dat reisorganisaties doorpakten in het verstrekken van betrouwbare reisinformatie. Reisadvies.nu werd gelanceerd. initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven van reisorganisatie Voja Travel zegt daarover: “Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan”. Toch blijkt over dit platform ook ophef te bestaan. De Consumentenbond uitte zorgen richting toezichthouder ACM over een verwarrend en rooskleurig beeld voor reizigers. Wordt vervolgd.

Over de auteur: Linsey Jepma is Contentmarketeer bij OBI4wan.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

1 Reactie

Polaris Outdoor

Je ziet vooral een enorme toename in vakanties dichtbij huis, veelal op campings wat resulteert in enorme vraag bij kampeerwinkels en verkopers van kampeerbenodigdheden zoals caravans en voortenten. Een hele nieuwe groep mensen oriënteert zich op deze vorm van vakantie vieren en gaat voor het eerst kamperen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond