-

Spotify maakt van barista’s Starbucks DJ’s

De ruim 7.000 Amerikaanse vestigingen van koffiereus Starbucks zullen voortaan worden voorzien van muziek via de grootste streamingdienst ter wereld, Spotify. Daar blijft het echter niet bij. Spotify kan haar gebruikers namelijk belonen met My Starbucks Rewards punten die kunnen worden uitgegeven bij de koffieketen.

De eerste reacties over de samenwerking zijn in ieder geval postief. Zo spreekt Forbes er over in termen als ‘The Spotify-Starbucks partnership is digital co-branding genius’ en ‘It’s a marriage made in double-shot, platinum-hit heaven’.

Starbucks & muziek: een logische combinatie

Starbucks heeft op het gebied van muziek al sinds het allereerste begin een uitstekende reputatie. Zo was het tot voor kort mogelijk om cd’s bij Starbucks te kopen terwijl het nog niet eens zo lang geleden relatief onbekende artiesten als John Legend een Taylor Swift een belangrijk zetje gaf door hun muziek in haar filialen te draaien. Daarnaast selecteerden sterren als Bob Dylan en The Rolling Stones in het verleden hun favoriete liedjes die als afspeellijst in Starbucks vestigingen werden gedraaid.

Starbucks CEO, Howard Schultz, beschreef het als volgt: ‘Al meer dan veertig jaar speelt muziek een belangrijke rol in ‘Starbucks Third Place experience’ (de derde plaats tussen thuis en werk, red). Het op onverwachte wijze inspireren van onze partners (medewerkers, red) en klanten heeft bijgedragen aan de vorming van de huidige wereldwijde popcultuur. We zijn dan ook blij en vereerd om Spotify naar onze klanten te brengen.

‘Door de jaren heen werkte Starbucks altijd zeer nauw samen met de muziekindustrie, door een breed scala aan artiesten een platform te bieden. Door nu Spotify’s streaming platform te koppelen aan onze filialen en digitale ecosysteem vernieuwen we de manier waarop onze wereldwijde klantenkring muziek ontdekt.’

Starbucks barista’s worden DJ’s

Alle ruim 150.000 partners (medewerkers) van Starbucks in de Verenigde Staten krijgen op korte termijn een Spotify Premium account ($10 per maand). Tegelijkertijd worden ze de beheerder van de playlist in de vestiging waar ze werkzaam zijn. Spotify zal de medewerkers van Starbucks tevens voorzien van extra tooling om de in-store muziek van Starbucks zo goed mogelijk te kunnen bedienen om daarmee een optimale klantervaring te kunnen bieden. Medewerkers hebben een keuze uit muziek die de afgelopen twintig jaar in Starbucks filialen werd afgespeeld.

Via My Starbucks Idea is het voor klanten al mogelijk om invloed uit te oefenen op keuzes van de koffieketen. Door de samenwerking met Spotify wordt de invloed die klanten op Starbucks hebben echter direct hoorbaar. Met behulp van de Starbucks app kan je de muziek die op dat moment wordt afgespeeld beoordelen en ook verzoekjes aan de barista (DJ) indienen.

Aan de hand van die kwalitatieve feedback kan Starbucks haar in-store experience verder optimaliseren. Veel consumenten bezoeken meerdere keren per week een Starbucks filiaal, al dan niet om daar voor korte of langere tijd te werken. Door ze invloed te geven op een van de belangrijkste zaken in het filiaal, naast het personeel en uiteraard de koffie, gedijen ze optimaal. Een ‘curated playlist’ komt tot stand.

Eerder ging Spotify overigens al een soortgelijke samenwerking aan met Uber waarbij gebruikers van de Uber app de muziek tijdens de taxirit zelf konden bepalen.

Spotify gebruikers kunnen sparen voor gratis koffie

Het blijft echter niet bij de muzikale samenwerking in de 7.000 Starbucks filialen. Aan de andere kant betaalt Spotify ook een som geld aan Starbucks voor de mogelijkheid om ‘stars’, het puntensysteem van My Starbucks Rewards, toe te kennen aan eigen gebruikers. Op het eerste gezicht een interessante incentive om gratis Spotify accounts te verleiden voor een Premium account.

Punten die worden gespaard kunnen weer worden uitgegeven in een Starbucks vestiging naar keuze, bijvoorbeeld voor een gratis kop koffie. Het is voor de eerste keer dat een derde partij de mogelijkheid krijgt om Starbuck Rewards ‘stars’ uit te geven.

Al sinds 2007 heeft Starbucks een samenwerking met Apple waarbij iPhone-bezitters met de Starbucks app op hun smartphone elke week een nummer gratis konden downloaden op iTunes. Onbekend is nog wat voor effect de samenwerking tussen Starbucks en Spotify hierop zal zijn. Waarschijnlijk negatief, met name ook omdat Apple op de achtergrond hard werkt aan een eigen streamingdienst voor muziek: Apple Beats.

Is dit de oplossing voor Spotify?

Met 7.000 vestigingen, 10 miljoen Amerikaanse deelnemers aan het loyaltyprogramma en ruim 60 miljoen Spotify gebruikers wereldwijd heeft het alles in zich om voor alle betrokken partijen een succes te worden. Niet voor niets spreken Starbucks en Spotfiy over een ‘First-of-Its-Kind Music Ecosystem’.

Tegelijkertijd had Spotify ook wel een succesje nodig. Een onderscheidende en leidende rol in het muzieklandschap heeft het inmiddels niet meer. Met een verlies dat het afgelopen jaar verdrievoudigde (ondanks ruim 15 miljoen betalende leden) en een sterke concurrent (Apple Beats) op komst is er nog voldoende werk aan de winkel. Eerst is het echter tijd voor een frappuccino.

Deel dit bericht

2 Reacties

Abitare

Spotify is echt een top bedrijf. Van dat ondernemerschap kan iedereen wel iets leren.

Richard van W.

Nu nog fatsoenlijke koffie maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond