-

Stopzetten maandagbezorging geen ramp

Vanaf 6 januari 2014 wordt er op maandag geen post meer bezorgd die is gericht aan huis- en vestigingsadressen. Op zondag worden verder geen brievenbussen meer geleegd. Wat zijn de gevolgen voor webwinkels?

De Eerste Kamer heeft op 19 november een wetsvoorstel aangenomen waardoor postbezorging niet langer verplicht is op maandag, rouwpost en spoedeisende medische post uitgezonderd. Zo kunnen flink wat kosten worden bespaard, is de verwachting.

Maandag was toch al geen postdag meer. De hoeveelheid post was één tot twee procent van het complete weekvolume.

De verandering heeft wel gevolgen voor webwinkels, maar die zijn niet ingrijpend. PostNL blijft bijvoorbeeld aangetekende post en andere extrazekerproducten bezorgen op maandag, evenals pakketten die niet afgeleverd kunnen worden op zaterdag.

Bovenal gaat PostNL de pakjesbezorging uitbreiden. Coolblue bezorgt zondagse orders voortaan op maandag bij de klant. En voor Bol.com doet PostNL dat tussen Sinterklaas en Kerstmis. Naast Coolblue en Bol.com hebben onder anderen BCC, Bobshop.nl, Modern.nl en ScheerenFoppen.nl zich aangemeld voor deze bezorging. Daarvoor geldt echter wel een meerbetaling die doorberekend moet worden aan de klant. “Webwinkels moeten hun bestellingen zondag aanbieden, daarvoor moet hun fulfillment wel zijn ingericht”, zegt Hanne Kluck van Post.nl.

Het wegvallen van de maandag heeft wel consequenties voor de bezorging van kleine artikelen die door de brievenbus passen. Dergelijke bezorgingen zijn goedkoper voor de webwinkel en voor klanten vaak gratis. Maar volgens Kluck was het aanbod op dat gebied toch al gering. “De meeste webwinkels werken niet op zondag.”

De klant die zijn bestelling toch op maandag wil hebben, kan hem tegen extra betaling als pakje laten bezorgen. De klant die geen haast heeft en niets extra’s wil laten betalen, kan gewoon tot dinsdag wachten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond