-

De strijd tussen de Chinese zoekmachines

Afgelopen zomer publiceerde het China Internet Information Network Center (CNNIC) het tweejaarlijkse rapport over de stand van het internet in China. Het rapport geeft onder meer  inzicht in de strijd tussen de Chinese zoekmachines.

Het onderzoeksrapport is gebaseerd op een onderzoek onder 30.000 Chinese inwoners ouder dan 6 jaar afkomstig uit alle delen van het land. Vanaf juni 2014 is het aantal internetgebruikers gestegen van 618 miljoen naar 632 miljoen. De totale internetpenetratie bedraagt nu 46,9 procent en China staat met dit percentage nog in de schaduw van Europese internetgebruikers.

Wat doen al deze Chinezen op het internet? Ze maken in elk geval veelvuldig gebruik van zoekmachines. De cijfers zijn indrukwekkend: momenteel doen meer dan 507 miljoen mensen een beroep op een Chinese zoekmachine. De vijf bekendste zoekmachines in China zijn: Baidu, Qihoo 360 Search, Soso, Sougou en Youdao. Baidu en Qihoo 360 Search zijn samen goed voor een marktaandeel van ongeveer 84 procent.

In januari 2013 had zoekmachine Baidu 72 procent van de Chinese zoekmachinemarkt in handen en het aandeel van Qihoo 360 Search bedroeg elf procent. Een jaar later waren de verhoudingen veranderd. Het marktaandeel van Baidu was gedaald naar 58 procent terwijl het aandeel van Qihoo 360 Search met 25 procent was gestegen.

De snelle uitbreiding van het marktaandeel van Qihoo 360 Search had gevolgen voor de inkomsten. In de eerste drie maanden van 2104 steeg de omzet van Qihoo 360 Search naar 265,1 miljoen dollar. Ter vergelijking: zoekmachine Baidu genereerde in dezelfde periode 1,53 miljard dollar omzet.  Baidu is wat omzet betreft nog steeds de grootste zoekmachine maar voelt inmiddels wel de concurrentie van Qihoo 360 Search.

Net als Google heeft Qihoo 360 Search een eigen browser ontwikkeld en het gebruik hiervan is het afgelopen jaar met twee procent gegroeid. Qihoo 360 Search heeft ook een pakket voor internetbeveiliging ontwikkeld en hiervan maken maar liefst 479 miljoen personen gebruik. In China is Qihoo 360 Search de snelst groeiende online zoekdienst en de grootste aanbieder op het gebied van internetsecurity voor eindgebruikers.

De strijd tussen de Chinese zoekmachines is nog niet gestreden en dat gaat voor de toekomst nog veel spannends beloven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond