-

Supply chain moet naar de cloud

Supply chain partners hebben de keuze uit een groot aantal koppelingen via bijvoorbeeld Electronic Data Interchange (EDI), EDIFACT, cXML, ebXML en portalen, maar dat kan aardig complex worden als bedrijven niet dezelfde systemen gebruiken. Maar hoe zit dan met de cloud?

Dat het enthousiasme voor de cloud in deze kringen niet van de daken wordt geschreeuwd is logisch: bedrijven wisselen vertrouwelijke informatie uit, en er is angst voor datalekken of voor regelgeving die ten aanzien van de cloud per land kan verschillen.

Maar ook supply chain oftewel integraal ketenbeheer is aan verandering onderhevig. Volatiliteit is de nieuwe norm, zegt Accenture in een recente studie. Een andere reden voor de overstap is dat datavolumes enorm toenemen. Dat vergt een meer flexibele aanpak waarin cloud – in het jargon: SaaS voor SCM – kan voorzien. De markt voor cloudgebaseerde supply chain-systemen groeit dan ook. Volgens Gartner met negentien procent per jaar. De markt is nu zo’n 2,3 miljard dollar groot en groeit naar 4,4 miljard in 2018.

Forbes noemt, mede op basis van de studie van Accenture, in totaal acht redenen waarom cloudsystemen voor supply chain wel degelijk voordeel bieden.

Analyses: cloudsystemen kunnen relaties met handelspartners beter analyseren en optimaliseren. Denk aan Big Data waarop allerlei berekeningen kunnen worden losgelaten.

Samenwerking: Je hebt al je handelspartners of leveranciers in hetzelfde systeem. Dat maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Zichtbaarheid: zie boven. Theoretisch heb je zelfs real time inzicht in de operationele activiteiten van je partners, voor zover die dat toelaten.

Intelligentie: supply chain managers kunnen betere besluiten nemen op basis van voorspellende of historische analyses, en met inzet van slimme apps. Taleris is daar een voorbeeld van: een joint venture tussen GA Aviation en Accenture die sensordata gebruikt om onderdelen en componenten uit de luchtvaartindustrie te volgen.

Schaalbaarheid: Het maakt niet uit hoeveel partners je hebt, ze zijn via cloudsystemen sneller en makkelijker aan te sluiten.

Snelheid en wendbaarheid: cloudsystemen kunnen bedrijven helpen om sneller te leveren en beter in te springen op veranderende marktomstandigheden.

Lagere kosten: minder IT, want dat wordt immers uitbesteed. Ook kleinere partijen kunnen aansluiten zonder enorme investeringen.

Het delen van data: zie analyses. Er zijn onmetelijk veel voordelen te bedenken als je bijvoorbeeld vervoersdata kunt delen.

Er zijn al voorbeelden van bedrijven die het roer drastisch hebben omgegooid. Het farmaceutische bedrijf Pfizer heeft zijn al zijn 500 leveranciers gevraagd om cloudoplossingen te implementeren, om zo een single version of the truth te realiseren. Het bedrijf heeft meer inzicht in goederenstromen en leveringen.

Voor omnichannel lijkt de trend helemaal onvermijdelijk: retailers willen voorraden snel kunnen aanvullen en inzicht hebben in levertijden van partners. Toegegeven: die mogelijkheden bestaan al, maar worden met cloud een stuk minder complex.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond