-

SXSW 2018: Het probleemoplossend vermogen van blockchain

Blockchain was zonder meer het belangrijkste onderwerp tijdens SXSW, maar de technologie blijkt nog moeilijk te bevatten. Het toelichten van toepassingen helpt de mogelijkheden en toegevoegde waarde van blockchain beter te begrijpen. Aan de hand van twee blockchain-initiatieven voor digitale marktplaatsen voor werk en recruitment licht SXSW-bezoeker Niels van Hamersveld de technologie toe. 

Van 9 tot en met 18 maart trok de 2018 editie van South by Southwest 300.000 mensen naar Austin, Texas en ik was een van de gelukkige bezoekers. Tijdens mijn week op de conferentie onderzocht ik een breed scala aan presentaties over actuele onderwerpen die momenteel de technologische en creatieve industrieën domineren. Het spreekt voor zich dat blockchain een enorm groot onderwerp was. 

Democratisering van werk, over de hele wereld

Terwijl fulltime bedrijfsgericht werken nog steeds de standaard is voor de meeste westerse landen, neemt het aantal freelance werknemers wereldwijd toe. Volgens Forbes zal de meerderheid van de Amerikaanse werknemers in 2027 freelancen. Een volledig nieuwe economie, de Gig Economy, heeft de afgelopen jaren vorm gekregen. Daarin combineren freelancers verschillende banen door gebruik te maken van snel groeiende digitale markten zoals Uber, Deliveroo, Fiverr en Upwork.

Miljoenen werknemers in minder ontwikkelde economieën melden zich aan voor microtaken van marktplaatsen als Crowdflower en Amazon Mechanical Turk. In vergelijking met freelancers zijn deze werknemers waarschijnlijk op zoek naar een inkomen in plaats van vrijheid of flexibiliteit. Deze marktplaatsen staan vol met kleine taken om bijvoorbeeld te assisteren bij het verwerken van data voor machine learning en AI-systemen of andere taken waar computers nog niet toe in staat zijn. Bijvoorbeeld het ontdekken van adressen met een zwembad voor een zwembadfabrikant, door naar luchtfoto’s te kijken.

Over het algemeen zijn deze marktplaatsen behoorlijk dominant, terwijl er enkele grote nadelen zijn voor werknemers, zoals lage vergoedingen en minimale of niet-bestaande secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ziektekostenverzekering. Misschien kan blockchain freelance werknemers over de hele wereld in hun kracht zetten? Er bestaan verschillende blockchaininitiatieven gericht op het creëren van een systeem dat werkt voor alle partijen. Ik zal twee van deze initiatieven uitlichten.

Ethearnal probeert de freelance job economie te ontwrichten

Ethearnal probeert de freelancebanen markt te ontwrichten met behulp van de blockchaintechnologie.  Je kunt discussiëren over het niveau van Ethearnals marketingmateriaal en het whitepaper, maar daar staan zeker vernieuwende ideeën in. Ethearnal is het eerste blockchainproject dat probeert de reputaties van freelancers en werkgevers te representeren in de vorm van tokens. Een logische aanpak aangezien reputatie het meest waardevolle bezit is in de freelance economie. Freelancers kunnen tokens (munten) kopen of verdienen om hiermee betere banen te krijgen, werkgevers moeten tokens inzetten bij het creëren van vacatures. Alle partijen worden continu gestimuleerd om eervol te handelen, aangezien het verliezen van een geschil resulteert in het verlies van tokens en dus geld.

Gems probeert de markt voor microtaken te ontwrichten

Hoe zit het met de marktplaatsen voor microtaken? Volgens Gems, een nieuw gedecentraliseerd blockchainplatform, worden de huidige toonaangevende platformen onmetelijk overbetaald, terwijl de werknemers veel te weinig worden betaald. Gems probeert een model te ontwikkelen waarin microtaken werknemers over de hele wereld eerlijk worden beloond. Het platform is momenteel in de alpha-fase.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Bij Crowdflower en Amazon Mechanical Turk vertrouwen werkgevers op redundantie om zekerheid te krijgen over de kwaliteit van het geleverde werk, vaak door 5 tot 15 werknemers dezelfde taak uit te laten voeren. Dit resulteert erin dat werkgevers te veel betalen en werknemers hierdoor een potentiële verhoging van betaling mislopen. Het gebruik van blockchain technologie moet zorgen voor een aanzienlijke efficiëntieverbetering door ervaren werknemers te betalen voor kwaliteitsborging. Een win-win-win-oplossing.

Cryptocurrency betalingen voor het creëren van een inclusief, wereldwijd betalingssysteem

Het grootste voordeel van de Ethearnal en Gems platforms zit hem in de manier waarop de werknemer wordt betaald. Na een goed uitgevoerde taak betalen beide platformen via cryptomunten betalingen. Directe betaling in plaats van te late of helemaal geen betaling, geen kosten van intermediaire betalingsproviders en geen gedoe met verschillende valuta’s. Werknemers zonder toegang tot een bankrekening (maar liefst 39% van de wereldbevolking) kunnen werk aannemen en betaald worden via cryptocurrency betalingen. Deze platformen kunnen dus een inclusief, wereldwijd platform voor groot en klein freelance werk creëren. Wat mij betreft een mooi toekomstbeeld.

Een positieve kijk

De tijd zal uitwijzen of de Ethearnal en Gems initiatieven succesvol zijn in hun missie. In de tussentijd ben ik enthousiast over de mogelijkheden die blockchain ons biedt. Laten we er het beste van maken!

Deel dit bericht

2 Reacties

Z.Eur

Voor elk probleem wel een blockchain oplossing!
En is er geen probleem dan is er toch ook wel een blockchain oplossing.
Hoe hebben we toch kunnen leven zonder blockchain!

Sem - Brand @ Starck

Het beoordelen van de kennis en kunde van iemand is nooit objectief. Het is perceptie. Een poging om met blockchain te meten wat iemand bijdraagt zal er dan ook eerder voor zorgen dat subjectieve meningen gezien gaan worden als de werkelijkheid. Dit is gevaarlijk in een wereld waar gelijkheid nu eenmaal niet bestaat. Uiteindelijk zullen mensen die werk doen dat geautomatiseerd kan worden geen werk meer hebben. Het werk dat na automatisering overblijft is het soort werk dat alleen door mensen gedaan kan worden. In dat geval hoop ik dat zowel werknemers en werkgevers tijd stoppen in kwalitatieve gesprekken met elkaar om zo te komen tot betere matches.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond