-

SXSW: businesslessen van Gary V.

Niet zeuren, aanpassen aan de nieuwe wereld en gewoon snoeihard werken. Gary V. heeft tijdens SXSW een uur om de leukste vragen uit een bomvolle zaal te beantwoorden. En deelt ondertussen zijn belangrijkste lessen voor succes.

Leiderschap en emotionele intelligentie

We kennen Gary V. als de man met groot ego en ADHD die vergezeld van wat fuck you’s één van de meest succesvolle Amerikaanse sprekers is op gebied van online. De afgelopen jaren heeft hij zijn social media bedrijf enorm uitgebreid. Als hem tijdens SXSW 2016 wordt gevraagd hoe hij zijn bedrijf runt én omgaat met 679 collega’s die niet kunnen tippen aan zijn enorme drive en energie, vertelt hij hoe leuk het is om uit te vinden “what makes them tick”. Hij gelooft niet in stereotypes maar in mensen, die allemaal hun eigen drive hebben. Alleen als je dit uit kunt vinden en combineert met oprechte aandacht, gaan mensen voor je rennen. Hij stuurt daarbij volledig op EQ. Al het andere kun je volgens Vaynerchuck aanleren. En bereiken door gewoon snoeihard te werken.

‘If you live for the weekends and vacations, your shit is broken.’  – Gary Vaynerchuk

Put in the work

Stop met excuses, met zeuren. Het kan echt niemand wat schelen. Neem je verlies en ga verder. Aanpassen lijkt voor ondernemers het motto in deze veranderende wereld. Maar zorgt er ook voor dat we geen geduld meer hebben. Dat we denken dat ‘overnight succes’ gemeengoed is. Je bereikt je dromen echter alleen door hard werken en het de tijd te geven. Vind uit wat je echt wil in het leven en ga ervoor. Neem de nachten, weekenden en jaren voor lief. Laat Netflix eens een avondje aan je voorbij gaan. Put in the work.

Empathie als business model

Volgens Vaynerchuk is het geheime recept achter zijn succes empathie. Achter het gevloek lijkt iemand te zitten die van elke ontmoeting iets speciaals probeert te maken en zoals hij zelf zegt: “I loved you first”. Waarbij hij bedoelt dat hij iedereen vanaf de eerste seconde positief benadert en dat mensen hem daarom positief benaderen. Uitspraken die – voor ons als nuchtere Hollanders – een beetje neigen naar bullshit. Maar eigenlijk maakt hij dit tijdens zijn optreden wel degelijk waar. Hij luistert vol aandacht, neemt de tijd en toont (uiteraard vergezeld van scherpe humor) een enorm respect voor de mensen in de zaal. Dat probeert hij simpelweg altijd te doen. Voor medewerkers, voor klanten, voor zijn publiek én op social media. En gelooft in bedrijven die zichzelf oprecht in dienst durven te stellen van de klant.

VR, eSports en Space

VR, eSports en Space. Het zijn in vogelvlucht de grote thema’s volgens Vaynerchuk. Een hype waar hij niet zo in gelooft? Artificial Intelligence Messaging. We voelen heel goed als er geen echte connectie wordt gemaakt maar een robot onze vragen beantwoordt, hoe slim deze ook is. Het staat haaks op empathie als business model. Het enorme succes van WeChat in China komt volgens hem vooral omdat al het andere letterlijk wordt geblokt. Er zijn geen andere opties. Wij leven in een totaal andere wereld.

Alle ballen op Snapchat

Als hem wordt gevraagd naar het volgende succesvolle platform zet hij alles in op Snapchat. Een platform wat het heeft aangedurfd om een nieuwe interface te bouwen, die ons dwingt om met nieuwe creativiteit naar social media te kijken. Het enorme succes van het platform onder jongeren en de 100 miljoen(!) gebruikers kun je als bedrijf niet negeren. Goed. Een duidelijke boodschap. Misschien als ik thuis kom maar eens beginnen met deze ‘5 Snapchat hacks that are too easy for you too ignore’. In plaats van een avondje Netflix.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond