-

Microsoft op SXSW: mooie technologie, geen inspiratie

Microsofts aankondiging voor “Beyond Technology: Designing for People” schept hoge verwachtingen. Buiten de zaal staat een gigantische rij mensen te wachten op een inspirerend verhaal over hoe Microsoft kijkt naar de wereld van morgen en hoe zij innoveren om werkelijke menselijke verlangens en behoeften te vervullen.

Helaas lost Stephen Kim die belofte om beyond technology te gaan, niet in. Maar wie komt voor mooie filmpjes en demonstraties over Microsofts nieuwste technologieprojecten, wordt wel op zijn wenken bediend.

IllumiShare
IllumiShare is een systeem dat mensen in staat stelt op afstand fysieke en digitale objecten te delen op ieder type ondergrond. Het ziet eruit als een soort bureaulamp, maar bevat een projector, camera en allerhande sensors. IllumiShare deelt het geprojecteerde gebied met de persoon aan de andere kant van de lijn.

Scratch
Hoe haal je de energie en creativiteit van kinderen naar boven, die niet geframed zijn door volwassenen? Scratch – een MIT-project – is een toolkit en app voor kinderen om samen belevenissen te creëren. Het heeft al meer dan één miljoen geregistreerde gebruikers en bevat al drie miljoen gecreëerde projecten.

Intro to Scratch 2.0 from ScratchEd on Vimeo.

IllumiRoom
IllumiRoom gebruikt een Kinect camera en een projector om de virtuele en fysieke wereld in elkaar te laten overgaan. Het verlicht – als een soort Philips Ambilight – de omgeving rondom het televisiescherm met een geprojecteerde extensie van het beeld. Het resultaat is dat je nog meer op kunt gaan in de beleving van games en multimedia.

Een toepassing van Kinect die er wel werkelijk toe doet, is het kunnen interpreteren van gebarentaal. Hierdoor kan Kinect fungeren als doventolk, bij de dokter, aan een balie, de kansen zijn legio.

De zaal wordt ook nog getrakteerd op een live demonstratie van Kinect: het digitaliseren van mensen voor de camera. Hieronder een opname die ik van deze demo maakte.

Time Travel Proxy
Wie droomt er niet van op meerdere plaatsen tegelijk te kunnen zijn? Tijdreizen heeft Microsoft helaas nog niet uitgevonden. Wel zijn ze bezig te kijken hoe mensen deel kunnen nemen aan meetings waar ze niet in real time bij aanwezig kunnen zijn. Time Travel Proxy (TTP) gebruikt simpele video-opnamen om jouw bijdrage aan de meeting vooraf op te nemen. Reacties daarop worden ook weer opgenomen. TTP zorgt ervoor dat alle mini-conversaties naadloos aan elkaar geplakt worden zodat de meeting ook achteraf nog goed te volgen is. Misschien – zo zegt Kim – is deze vorm van overleg zelfs productiever dan real time overleg, omdat het je de kans geeft wel overwogen te reageren.

Kim liet nog meer korte demo’s zien van Microsoft research projecten. Kortom, aan mooie technologie geen gebrek. Nu alleen nog een duidelijke visie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond