-

SEA: dit zijn de beste AdWords scripts

Met behulp van AdWords scripts is het mogelijk om omvattende en grondige analyses uit te voeren, complexe taken te automatiseren en ruwe data om te zetten naar waardevolle inzichten. Echter, wanneer je via Google zoekt naar AdWords scripts kom je veel varianten tegen met elk een specifieke functie die je kunnen helpen in je dagelijkse optimalisaties. Dat maakt kiezen voor het beste script ingewikkeld. Dit is de top 4 van must-have AdWords scripts.

Maar met dank aan Daniel Gilberts van Brainlabs, de Developers van Google en een hoop uitzoekwerk is er een top 4 van must-have AdWords scripts opgesteld met een omschrijving hoe je deze succesvol kunt implementeren voor je accounts.

  • Heatmap script

Met het Heatmap Script is het mogelijk om onder andere het aantal klikken, vertoningen en conversies per dag én per uur inzichtelijk te maken. Zo kun je overzichtelijk zien wanneer de campagnes de meeste vertoningen, klikken en conversies hebben gegenereerd. Het script maakt het mogelijk om per metric en apparaat (mobiel, desktop en tablet) heatmaps te creëren. Gebruik de heatmaps om te achterhalen op welke dagen en tijden de apparaten goed converteren of wanneer mensen actief zoeken, maar niet klikken op advertenties. Omdat het zoekgedrag per account en branche kan veranderen, biedt het Heatmap Script waardevolle inzichten.

Het script maakt ook een heatmap met voorgestelde bodaanpassingen op basis van de conversiepercentages. Gebruik deze waardevolle inzichten in je voordeel om de conversiepercentages te verhogen. Met weer een ander script, het 24/7 Bidding Script, kunnen vervolgens de voorgestelde bodaanpassingen per dag én per uur ingesteld worden (dynamische bodaanpassingen).

Houd er rekening mee dat seizoenen en/of feestdagen invloed hebben op de heatmap. Het is in het script mogelijk om datums uit te sluiten en een data range in te stellen. Is de data range te kort, dan is er niet voldoende data en is een heatmap niet representatief. Is de data range te lang, dan is de data verouderd. Elk account is weer anders, maar het advies is om minimaal zes weken in te stellen.

  • 24/7 Bidding Script

Conversiepercentages van campagnes verschillen per dag en per uur. Met het 24/7 Bidding Script is het mogelijk om de bodaanpassingen per dag én per uur in te stellen. Zonder het script is dit niet mogelijk, omdat bodaanpassingen in AdWords per dag of per uur ingesteld kunnen worden, niet tegelijkertijd. Op basis van de bodaanpassingen van het Heatmap Script wordt er hoger geboden wanneer het conversiepercentage hoog is en lager wanneer het conversiepercentage laag is. Het script heeft als doel efficiënt met het budget om te gaan en het conversiepercentage te verhogen. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om dynamische bodaanpassingen in te stellen voor desktop en mobiel met behulp van het Heatmap Script.

  • Negative Keyword Conflicts script

Om te voorkomen dat advertenties op irrelevante zoektermen worden vertoond is het mogelijk om uitsluitingszoekwoorden toe te voegen aan campagnes, advertentiegroepen of uitsluitingslijsten. Het kan in dit geval voorkomen dat er zoekwoorden worden uitgesloten die onbedoeld zoekwoorden blokkeren waar je juist op gevonden wil worden. Dit soort zoekwoordconflicten mogen niet voorkomen, omdat de campagnes dan relevante vertoningen mislopen. Dit kun je verhelpen met het Negative Keyword Conflicts Script.

Het Negative Keyword Conflicts Script controleert of de zoekwoorden die in het account staan, geblokkeerd worden door uitsluitingszoekwoorden die op campagneniveau, advertentiegroepniveau of aan een uitsluitingslijst zijn toegevoegd. De AdWords Interface laat namelijk niet bij alle zoekwoordconflicten een melding zien. Als een zoekwoord bijvoorbeeld aan een lijst is toegevoegd, krijg je geen melding te zien. Wanneer het script zoekwoordconflicten heeft gevonden, worden de uitsluitingszoekwoorden en de geblokkeerde zoekwoorden opgeslagen in een spreadsheet. Daarnaast kun je ook zien in welke campagnes en advertentiegroepen de zoekwoorden staan en op welk niveau de uitsluitingszoekwoorden zijn uitgesloten. Het script maakt het tevens mogelijk om een mail te verzenden met de zoekwoordconflicten. Als er geen conflicten zijn, dan verzendt het script geen mail. Het script is ook beschikbaar voor MCC-accounts.

De laatste drie uitsluitingen worden door het script herkend als een conflict:

  • Een exact uitsluitingszoekwoord kan een breed zoekwoord niet blokkeren, omdat een breed zoekwoord kan matchen met meerdere zoektermen. Dit is dus geen zoekwoordconflict.

Bijvoorbeeld: [hbo opleidingen] kan het zoekwoord +hbo +opleidingen niet blokkeren, want +hbo +opleidingen kan matchen met bijvoorbeeld hbo opleidingen deeltijd.

  • Een exact uitsluitingszoekwoord zou een exact zoekwoord, dat identiek is, blokkeren.
  • Een zinsdeel uitsluitingszoekwoord zou een zinsdeel zoekwoord of een exact zoekwoord blokkeren.
  • Een breed uitsluitingszoekwoord zou alle exacte, zinsdeel of brede zoekwoorden blokkeren.

  • Duplicate Query checker

Het Duplicate Query Checker Script stelt een Google spreadsheet document op met daarin de zoektermen die gedurende de laatste dertig dagen met meerdere zoekwoorden zijn gematcht. Om de data ‘zuiver’ te houden, beter inzicht te krijgen in de prestaties en de relevantie te verhogen, is het belangrijk om zoekwoorden onderling uit te sluiten en dubbele zoekwoorden te pauzeren. Met behulp van het script wordt het overzichtelijker en makkelijker om de zoekwoorden onderling uit te sluiten en dubbele zoekwoorden te pauzeren.

Geen ervaring met Javascript? Geen probleem! Kennis van Javascript is niet vereist om de AdWords scripts succesvol te implementeren. Het is een kwestie van kopiëren, plakken en de input velden aanpassen. Laat je niet afschrikken door scripts en automatisering, en ontdek de vele mogelijkheden van AdWords scripts. Experimenteer en haal het maximale uit je campagnes.

Deel dit bericht

9 Reacties

Nils Rooijmans

Als fervent gebruiker van Adwords Scripts kan ik zeggen “Goed lijstje”! Zeer waardevolle scripts inderdaad.

Maar zoals je zelf al aangeeft zijn er heel veel scripts gratis publiekelijk beschikbaar. Ik vraag me af op basis van welke criteria deze scripts de beste voor jullie zijn?

Voor de liefhebber de criteria waar ik naar kijk voordat ik een script van derden inzet:
– is het script goed gedocumenteerd?
– begrijp ik wat de code doet? (zodat het niet iets doet wat ongewenst bijeffect is)
– helpt het script mij iets te doen wat handmatig onmogelijk is?
– verbetert het script de resultaten van het account?
– hoe goed wordt het script onderhouden?
– wat kost het script (prijs en onderhoud)?

Voor mij kwam daar dit script als winnaar uit 🙂
http://nilsrooijmans.com/the-best-adwords-script-i-have-ever-used/

Mark

@Nils Helemaal eens. Deze script collectie is erg basic en vrijwel 1:1 overgenomen van Brainlabs (linkjes naar de scripts & auteur was netjes geweest).

Heatmap: https://searchengineland.com/see-hour-hour-trends-adwords-heat-maps-235578

24/7 bidding: https://www.brainlabsdigital.com/ad-scheduling-4-times-more-responsive-than-googlemarinkenshoo/

Negative script (van Google): https://developers.google.com/adwords/scripts/docs/solutions/master-negative-list

Duplicate SQ checker: https://searchengineland.com/want-see-search-query-appearing-different-ad-groups-265616

Dit zijn natuurlijk goede scripts, echter denk ik niet de beste scripts en al helemaal geen volledige collecite. Ik mis ook totaal de redenatie waarom dit ”de beste” scripts zijn en niet enkele waardevolle scripts voor sea specialisten.

Laurens

Nuttig en makkelijk te gebruiken. Ik ben bekend met het heatmap script en zou het inderdaad aanraden. Leuke blog!

Tibbe van Asten

Mijns inziens is het Heatmap + 24/7 bidding script achterhaalt.

Geïnspireerd door dit script heb ik zelf een script geschreven die bodaanpassingen doet per uur van de dag op basis van CPA, zonder tussenkomst van een spreadsheet. We zitten nog in de testfase, maar het ziet er veelbelovend uit!

Daarnaast zijn er nog veel meer handige scripts. Bijvoorbeeld het bijhouden van de QS van PPC Epiphany: https://www.ppc-epiphany.com/2016/03/11/introducing-the-quality-score-tracker-v3-0/
In de comments heb ik een kleine uitbreiding voor MCC accounts geschreven.

Ik heb het idee dat scripts door veel partijen voor reporting gebruikt worden, terwijl er zoveel meer mogelijk is.

Pascal - PasQuality

Hallo Tibbe,

Klinkt als een interessant script! Ik ben benieuwd wat eruit gekomen is en of je deze ook beschikbaar gaat stellen.

Ed van der Meer

Ik ben nu een paar maanden bezig met Google Shopping campagne en zie mijn geld vooral web slibben naar Google zonder al te veel resultaten. Heb zelf al met wat script gestoeid maar ik zou graag wat betaalde hulp van een expert willen. Wie zou me hier kunnen helpen?

Hartelijk dank alvast!

Ed van der Meer

Tibbe van Asten - Adsscripts.nl

Zoals aangegeven, heb ik een script ontwikkelt welke de heatmap en bodaanpassingen per uur combineert zonder tussenkomst van een sheet, 24/7 Bidding 2.0.

De bodaanpassingen zijn nu op basis van campagneprestaties, nu voor het hele account. Daarnaast kan je zowel search als shopping campagnes meenemen. Het script berekent de bodaanpassing en schrijft deze wel weg in een spreadsheet, zodat je altijd kan zien wat er in de afgelopen 7 dagen is aangepast: https://adsscripts.nl/nl/scripts/google-ads-scripts/247-bidding-2

Jesse - SEO vrienden

Erg handig, wij gebruiken een aantal van deze ook voor de accounts van onze klanten. Met name de Heat Map in combinatie met de 24/7 Bidding Script zijn interessant. Op de website van Brainlab zijn de nieuwe versies te vinden.

Vandaag toevallig geüpdate, er is al meer mogelijk dan twee jaar terug.

https://www.seovrienden.nl/google-ads/hoe-werkt-google-ads/

Roy - Pietarz Digital Marketing

Ik gebruik hotjar voor mijn agency. Gratis versie:

Create 3 Heatmaps
Up to 300 Recordings
Create and store 3 Surveys & Incoming Feedback widgets

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond