-

Travel Tomorrow: vijf use cases van blockchain voor de reisbranche

Blockchain is samen met machine-learning een veelbelovende nieuwe technologie voor de reisbranche. De expertgroep Travel Tomorrow die bestaat uit dertig reisprofessionals, heeft zich de afgelopen maanden daarom gebogen over de mogelijkheden van blockchain in travel. Het bijbehorende rapport wordt op 26 maart a.s. gepresenteerd.

Blockchain is een technologie waarmee op een veilige manier gegevens over transacties kunnen worden uitgevoerd. Het is een gecodeerde, gedistribueerde, onveranderlijke database. Iedereen die deelneemt is feitelijk toezichthouder. Wijzigingen moeten door een meerderheid van de gebruikers worden goedgekeurd, zodat misbruik vrijwel onmogelijk wordt.

Blockchain zorgt allereerst voor disruptie bij transactiegerichte ondernemingen zoals banken en notarissen. Maar ook in de reiswereld zijn er interessante toepassingen te bedenken. Partijen als Lufthansa, TUI, Webjet, SITA en Amadeus zijn hiermee al aan het experimenteren. Welke vijf use cases zien de Travel Tomorrow-experts?

 1. Betalingen faciliteren

Cryptovaluta op basis van de blockchain-technologie zullen uiteindelijk worden gebruikt voor reguliere betalingen. Bitcoin wordt bijvoorbeeld al geaccepteerd door de Japanse luchtvaartmaatschappij Peach voor directe ticketbetalingen. Nadeel is wel dat er dusdanig hoge transactiekosten aan zijn verbonden dat het bijna niet loont om bitcoins als betaalmiddel te gebruiken, maar dat kan veranderen wanneer de munt meer ingeburgerd raakt. Naast B2C-betalingen wint ook het gebruik van cryptovaluta voor B2B-betalingen terrein, zoals gefaciliteerd door het Ripple-protocol. Gezien het feit dat de meeste reizen door meerdere leveranciers worden uitgevoerd is dit een interessante ontwikkeling voor de reisbranche.

 2. Correcte afrekeningen

De reisbranche wordt gekenmerkt door een hoog volume aan boekingen die ook nog eens via meerdere systemen lopen. Dit werkt fouten in de hand. Volgens John Guscic, Managing Director van de Australische OTA Webjet die samen met Microsoft experimenteert met blockchain, kloppen de bedragen van tussen de 5 en 10 procent van de boekingen niet. Wereldwijd heb je het dan over zo’n 10 miljard dollar aan transacties. Blockchain kan deze transactiefouten elimineren. Doordat afspraken op de blockchain worden vastgelegd in de vorm van slimme contracten zijn de feiten onweerlegbaar vastgelegd en voor alle betrokkenen inzichtelijk.

 3. Tracking & tracing

Door reserveonderdelen te voorzien van unieke identificatie-tokens die zijn geregistreerd in een blockchaindatabase kun je de lifecycle van elk onderdeel van bijvoorbeeld een vliegtuig bijhouden. Onderhoudsafspraken worden niet overgeslagen en technici hebben altijd toegang tot de volledige geschiedenis van een onderdeel. Een soortgelijk systeem zou kunnen worden geïntroduceerd voor het volgen van bagage.

 4. Loyaliteitsprogramma’s

Het sparen van mijlen of punten is natuurlijk feitelijk een transactie tussen de reiziger en de airline of het hotel. Blockchain kan de complexiteit van huidige loyaliteitsprogramma’s verminderen en klanten een manier bieden om eenvoudig meerdere programma’s te combineren in één portefeuille, zodat ze de gespaarde punten of mijlen bij veel meer partijen kunnen inwisselen dan bij de afzonderlijke spaarsystemen. 

 5. Identiteitscontrole

Blockchain kan de identiteit van een reiziger veilig en versleuteld opslaan en via een token beschikbaar stellen aan de partijen die deze willen controleren, zoals luchthavens. De informatie blijft in het bezit van de reiziger, alleen de token wordt uitgelezen. Voordeel voor de controlerende partij is dat ze met 100 procent zekerheid weten dat ze de juiste persoon voor zich hebben, omdat blockchain fraudeproof is.

Die zekerheid kan ook voor andere spelers in de reisbranche een groot voordeel zijn. Denk aan recensiewebsites die te kampen hebben met nepreviews. Airbnb overweegt om op deze manier de reputatie van gasten en hosts vast te stellen. Wie hoog scoort, krijgt bijvoorbeeld toegang tot exclusievere accommodaties. Of andersom: wie er een potje van heeft gemaakt, is niet meer welkom op het platform.

Meer weten over blockchain? ANVR, Jaarbeurs en Emerce houden op 26 maart a.s. de Travel Tomorrow – Blockchain MeetUp. Dan wordt ook het Travel Tomorrow-rapport gepresenteerd aan de reisbranche. Deelname is gratis, kijk hier voor meer informatie/registratie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond