-

UBS vindt bitcoins een klein beetje interessant

Bitcoins zijn weliswaar innovatief, maar niet beter dan de meeste bestaande alternatieven in het betalingsverkeer. Deze conclusie trekt de Zwitserse bank UBS in het eind maart gepubliceerde rapport Bitcoins and Banks. Betekent die conclusie dat de bank de digitale munteenheid al meteen bijzet in het museum van mislukte vernieuwingen? Toch niet. Althans, dat doet de ondertitel van het rapport ‘Problematische valuta, interessant betalingssysteem’ vermoeden.

De verschijning van het rapport van UBS is volgens analisten opnieuw een bewijs voor het feit dat de grote marktpartijen de ontwikkeling van Bitcoin nauwgezet in de gaten houden. Bitcoin, geïntroduceerd in 2009, is immers uitgegroeid tot de grootste digitale valuta. En hoewel de huidige marktkapitalisatie van rond zeven miljard dollar (op het hoogtepunt was dat dertien miljard dollar) in het niet valt vergeleken met de balansposities van de grote financiële instellingen, is dat voor UBS aanleiding geweest om serieus studie te maken van het wel en wee van de digitale munteenheid.

Virtuele handelswaar
In Bitcoins and Banks somt UBS een hoop nadelen van de valuta op. Volgens UBS is Bitcoin extreem volatiel als gevolg van sentiment en speculatie door de beperkte beschikbaarheid. De bank ziet Bitcoin om die reden dan ook niet zozeer als digitale munteenheid, maar meer als virtuele handelswaar. Bovendien is niet sprake van een stabiele waarde en voldoet Bitcoin niet als valutaire rekeneenheid.

Daarnaast wijst de bank op een aantal technische en praktische problemen. Er zijn bijvoorbeeld enorme hoeveelheden rekenkracht nodig om een netwerk in de lucht te houden dat niet meer dan één transactie per seconde aankan, terwijl Visa er elke seconde duizenden verwerkt. Het systeem zou bovendien onvriendelijk zijn voor kleine transacties en ook nog eens fraudegevoelig.

Kapitaalgoed
UBS wijst verder op de posities die internationale regelgevers innemen ten aanzien van Bitcoin, dat tot dusverre opereerde in een nauwelijks gereguleerd landschap. Waar wel duidelijke regelgeving is, zoals in China en Rusland, is het gebruik van bitcoins verboden.

In navolging van Japan heeft de Amerikaanse belastingautoriteit IRS aangekondigd Bitcoin als kapitaalgoed in plaats van als munteenheid te behandelen. De verplichtingen die dit meebrengt op het gebied van verslaggeving en regelgeving vormen een forse bedreiging voor een succesvolle toekomst als betaalsysteem voor retailaankopen. Ook het bankroet van bitcoinbeurs Mt. Gox, waarbij 650.000 bitcoins in het niets verdwenen en dat tal van gebruikers financieel dupeerde, doet de reputatie van Bitcoin natuurlijk geen goed.

Disintermediatie
Al met al, zo concluderen de analisten van UBS, is het onwaarschijnlijk dat Bitcoin een serieuze concurrent voor banken gaat vormen. De belangrijkste dreiging van een nieuwe valuta is disintermediatie, waardoor bankinstellingen hun positie in de betaalketen in meer of mindere mate verliezen. Volgens UBS is daarvan in het geval van Bitcoin geen sprake omdat de waarde veel instabieler is dan die van traditionele banktegoeden. Bovendien biedt Bitcoin spaarders geen rente, dus banken hoeven op geen enkele manier bang te zijn dat spaarders weglopen. Daarnaast zijn winkeliers in de huidige omstandigheden echt niet goedkoper uit als zij bitcoins accepteren, menen de analisten van UBS. Zij wijzen er tevens op dat bitcointransacties voor retailbedrijven riskanter zijn dan betalingen met betaalpassen of credit cards.

Lange termijn
Deugt er dan helemaal niets aan Bitcoin? Toch wel. UBS geeft ruiterlijk toe dat internationale betalingen via bankinstellingen niet alleen veel tijd kosten, maar ook duur zijn. Wat dat aangaat heeft Bitcoin laten zien dat dit stukken beter kan. Hoewel de volatiliteit volgens UBS een blijvend probleem is, werkt de onderliggende techniek wel degelijk en verdient het door Bitcoin gegeven voorbeeld navolging. En hoewel de banken gezien hun klantenbasis bij uitstek in de positie verkeren een soortgelijk platform te ontwikkelen, zien de analisten van UBS dat toch niet zo snel gebeuren. Het is iets voor de lange termijn, zeggen zij. Want niet alleen is daarvoor een sectorbreed initiatief nodig, er moet ook nog iets worden bedacht voor het kannibaliserend effect op transactie-inkomsten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond