-

Universal Analytics stopt in juli 2023: verder met Google Analytics 4

Vanaf 1 juli 2023 stopt de verwerking van data in Universal Analytics. Hiermee wordt Universal Analytics na 10 jaar uitgefaseerd. De focus komt hiermee volledig op de opvolger te liggen: Google Analytics 4, dat inmiddels twee-en-een-half jaar op de markt is.

Alle standaard Universal Analytics properties stoppen vanaf 1 juli 2023 met de verwerking van nieuwe Analytics-data. Wanneer je een Universal Analytics 360-klant bent, dan krijg je drie maanden extra de tijd en zal het verwerken van nieuwe Analytics-data stoppen per 1 oktober 2023. Data die voor deze periode verzameld zijn, zulen in ieder geval nog wel voor minimaal zes maanden beschikbaar blijven.

Snel beginnen met Google Analytics 4

Google Analytics 4 is een volledig nieuwe manier van meten. Zowel de manier van dataverzameling als de manier van analyseren zullen aangepast moet worden wanneer je overstapt. Je kunt data uit Universal Analytics en data uit Google Analytics 4 dus niet zomaar meer met elkaar vergelijken. Heb je op dit moment nog geen Google Analytics 4 geïmplementeerd? Of zijn alleen de standaard metingen actief? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk te starten met de volledige inrichting van Google Analytics 4. Zo zorg je dat je Google Analytics 4-profiel ook historische data bevat op het moment dat Universal Analytics stopt met een verzamelen van data. Daarnaast is het ook goed te inventariseren welke dashboards binnen je organisatie op dit moment gebruik maken van Universal Analytics-data. Zorg ervoor dat je op tijd begint met het overzetten van dashboards naar Google Analytics 4 als databron.

De verschillen

In eerste instantie zal het werken met Google Analytics 4 even wennen zijn, maar ten opzichte van Universal Analytics heeft Google Analytics veel voordelen. Hieronder lichten we de belangrijkste veranderingen toe, en nog meer informatie over de verschillen tussen Universal Analytics en Google Analytics 4 vind je in dit artikel van collega Dirk van Sijpveld.

 1. Website en app metingen in één Analytics-property
  In Google Analytics 4 is het mogelijk om web- en appdata te combineren in één property. Hiermee kun je nog beter de customer journey van klanten inzichtelijk maken binnen zowel web als app.
 2. Nieuwe manier van meten
  Toen Universal Analytics gebouwd werd lag de focus voornamelijk op het meten van websites. Die manier van meten is intussen verouderd geraakt. Google Analytics 4 werkt met een nieuw event-based datamodel en biedt meer flexibiliteit. Zo is het mogelijk om app- en webdata te combineren en is Google Analytics 4 niet volledig afhankelijk van cookies.
 3. Gratis starten met BigQuery (voorheen alleen voor 360-properties)
  Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een data-warehouse op te zetten om alle data uit relevante (marketing-)databronnen te verzamelen, om deze data vervolgens te combineren, visualiseren en te analyseren. De BigQuery-koppeling geeft de mogelijkheid om alle ruwe Analytics-data op te slaan in je data-warehouse.
 4. Machine learning-functionaliteiten
  Door middel van machine learning genereert Google Analytics 4 inzichten over gebruikersgedrag en conversies. Denk hierbij aan voorspellingen over welke gebruikers waarschijnlijk gaan converteren. Deze data kunnen vervolgens gebruikt worden om je marketing te verbeteren.
 5. Meer gericht op privacy
  Google Analytics biedt uitgebreidere mogelijkheden met betrekking tot privacy-instellingen. Zo heeft Google onder andere aangegeven dat IP-adressen niet opgeslagen worden.
 6. Integraties met andere Google-producten
  Google Analytics 4 heeft verschillende integraties met andere Google-producten, denk hierbij aan koppelingen met Google Ads, Google Search Console en Google Optimize. Recent is ook de Search Ads 360- en Display Ads 360-koppeling voor Google Analytics 4 uitgerold, zodat je ook je doelgroepen en conversies kunt activeren via het Google Marketing Platform.

Over de auteur: Arjan Doppenberg is SEO Consultant bij Orange Valley, part of BlueWaveDigital

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond