-

Universiteit Twente krijgt toegang tot Twitter data

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn door Twitter vanuit dertienhonderd aanvragen geselecteerd voor de zogenoemde Twitter data grant. De zes winnende onderzoeksinstellingen zullen een heleboel data van Twitter ontvangen op een door hen beschreven onderwerp.

Het Twentse onderzoek zal gericht op de effectiviteit van de bewustwordingscampagnes op Twitter. Zij onderzoeken historische data van vier populaire Twitter-campagnes, die elk een ander type van kanker omvatten. De campagnes zijn #Mamming (borstkanker), #Movember (voornamelijk prostaatkanker), #DaveDay (alvleesklierkanker) en #HPVReport (baarmoederhalskanker).

Sociale media, zoals Twitter, worden steeds populairder als medium voor het bewust maken van burgers om zich vroegtijdig op kanker te screenen. Campagnes van organisaties in de gezondheidszorg worden op deze manier verspreid. Bijvoorbeeld in 2013 toen de hashtag #Mamming viraal ging op Twitter. Mensen op Twitter gebruikten de hashtag #Mamming voorzien van een foto, waarin vrouwen hun borsten plaatsten op een dagelijkse object (bijvoorbeeld op een auto, bar, kantoor tafel enz.). Op deze manier maakten Twitter-gebruikers elkaar bewust van het belang van borstkankerscreenings voor de diagnose van kanker in een vroeger stadium.

De onderzoekers brengen eerst het diffusieproces in kaart: wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen en welke actoren versnellen of vertragen het proces? Met sociale netwerkanalyse zal blijken of en wanneer de campagne leidt tot discussie onder gebruikers, promotie (retweets) en reacties (user-to-campagnevoerders). Ten tweede beoordeelt men de effectiviteit van de campagnes door de frequentie en het sentiment van de Tweets over een bepaald type kanker (bijvoorbeeld borstkanker bij #Mamming) vóór en na de campagne te vergelijken. Op deze manier kan worden bepaald of de campagne meer bewustzijn creëert voor de vroege opsporing van kanker op Twitter.

Naast de Universtiteit Twente krijgen ook onderzoeksinstellingen uit de Verenigde Staten, Engeland, Japan en Australië toegang tot de gegevens.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond