-

De verslogistiek van Taartenwinkel.nl

Met meer dan vier miljoen verkochte traktaties is Taartenwinkel.nl uitgegroeid tot de grootste onlinebanketbakker van Nederland. Om te innoveren ging het Amsterdamse bedrijf van een gedecentraliseerd model met vierhonderd bakkers naar een gecentraliseerd model met één bakkerij. Gert van de Cappelle van Taartenwinkel legt uit waarom dat noodzakelijk was.

Taarten bezorgen vergt een ingewikkelde verslogistiek. Hoe hebben jullie dat opgelost?
“In het begin werkten we alleen met lokale bakkers in het hele land die ook de bezorging deden. Het idee was dat ons product op deze manier snel bij de klant kon worden bezorgd. Ondanks de grote flexibiliteit heeft deze aanpak ook een nadeel: je kunt eigenlijk geen uniform product leveren. Als de kiwi’s op zijn, decoreert de bakker de taart met andere vruchten. Wij kregen ook specifieke vragen uit de markt, zoals taarten met een bijzondere vorm en cheescakes. Niet alle bakkers kunnen dat maken. Daarom zijn we in principe teruggegaan naar één bakkerij in Haarlem die alle producten levert. Onze distributeur Dynalogics haalt de taarten die ’s nachts gebakken worden gekoeld op in speciale verzenddozen. Hierdoor kunnen we ook track & trace-faciliteiten bieden, wat uniek is in Nederland voor versproducten. We vinden dat belangrijk omdat klanten vaak voor anderen bezorgen. Zo kunnen ze de bestelling goed volgen.”

Nadeel van een gecentraliseerd model is dat de distributiekosten weer oplopen. Een taart bezorgen van Haarlem naar Noord Groningen kost toch ook het een en ander?
“Dat klopt, maar we hebben een afweging gemaakt. We zijn nu beter in staat op nieuwe markten op het gebied van banket aan te bieden. Neem champagnetaartjes. We kregen het verzoek om 800 taarten te maken in de vorm van een champagnefles met de tekst op het label. Ook hebben we al eens een Nintendo spelmachine samen met een taart verstuurd. Logistiek is dat niet te doen als je met 400 bakkers werkt. Als je eenmaal een naam hebt van een innovatieve leverancier krijg je ook meer van dit soort verzoeken. We maken alleen nog gebruik van lokale bakkers als extra ondersteuning.”

Iedereen heeft het over same day delivery. Kan dat ook met taarten?
“Daar doen we proeven mee en die verlopen goed. De vraag is of er voldoende vraag naar is. Op zich is het geen probleem om ’s ochtends nog een taart te bakken, maar we spreken over een typisch ochtendproduct dat tijdens de koffie wordt geserveerd, bijvoorbeeld bij verjaardagen of jubilarissen. Taart moet je bij voorkeur vroeg in de ochtend bezorgen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Arjan

Leuk om te lezen, ik had er toevallig vanmorgen 1 online besteld 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond