-

In vier stappen naar een betere supply chain

De lockdowns hier en in de rest van de wereld waren een flinke aanslag op de supply chain van multinationals maar ook van lokale bedrijven. Hoe kan het beter? Vier adviezen. 

De meeste supply chains hebben het de afgelopen maanden flink te verduren gehad. Denk aan autofabrikanten die gedwongen werden hun productie stil te leggen vanwege het feit dat onderdelen niet geleverd konden worden. Supermarkten die kampten met lege schappen vanwege het hamstergedrag van de consument. Of aan de piek in online bestellingen door de sluiting van winkels en horeca. Veel bedrijven ontdekten hierdoor dat hun supply chain niet overal even sterk is. Wie de klap van de coronacrisis deze keer op wil vangen én te boven wil komen, doet er daarom goed aan extra aandacht te besteden aan de veerkracht van de supply chain. Deze vier stappen helpen je op weg naar de supply chain van de toekomst.

1: Decentrale opslag van voorraad

Een sterke supply chain moet betrouwbaar zijn en tegen een stootje kunnen. Een goede manier om je supply chain veerkrachtiger te maken, is door je voorraad decentraal op te slaan.  Dit kan door middel van meerdere magazijnen binnen één land, maar natuurlijk ook door magazijnen in meerdere landen te vestigen in het geval dat je als organisatie internationaal opereert. Er zitten namelijk verschillende risico’s aan het werken met maar één magazijn. Hoewel het in eerste instantie kostenbesparend lijkt, is het tegendeel waar. Wanneer er iets misgaat, bestaat de kans dat het hele magazijn moet sluiten of voorraad verloren gaat. Als je dan geen back-up hebt, moet je wellicht je productie stilleggen en nee verkopen aan je klanten. Met alle gevolgen van dien. Wanneer je je voorraad spreidt en opslaat in meerdere magazijnen, loop je veel minder risico dan wanneer je alles centraal op één plek opslaat. Bovendien kun je voorraden zo dichter bij de klant opslaan, wat levertijden verkort.

2: Zichtbaarheid van de supply chain

Een ander essentieel onderdeel van een toekomstbestendige supply chain, is dat je weet waar zendingen zich bevinden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je langetermijn-risicostrategieën opstellen. Veel supply chain managers vinden het echter lastig overzicht te houden zodra ze met meerdere vervoerders werken. Om complexiteit te beperken, kiezen ze ervoor om te werken met maar één vervoerder. Maar hierdoor ben je afhankelijk van één partij. Goede logistieke software biedt hierbij uitkomst. Het stelt je in staat om al je zendingen op één plek te boeken én te volgen. Dit komt ten goede aan de zichtbaarheid, flexibiliteit en dus veerkracht van je supply chain. 

3: Digitalisering van end-to-end planning

Technologie is een belangrijk onderdeel dat op verschillende manieren bijdraagt aan een veerkrachtige supply chain. Digitalisering kan je bedrijf in staat stellen om op lange termijn te profiteren. Denk aan het beschermen van je transportorganisatie, het verminderen van risico’s of het bieden van snellere leveringen. Het digitaliseren van de end-to-end supply chain helpt je om inefficiëntie te minimaliseren, het reactievermogen te verbeteren en de totale supply chain-kosten te verlagen. Dit gaat verder dan enkel het boeken, verzenden en volgen van zendingen. Technologie biedt ook uitkomst voor zaken zoals klantenservice en factuurcontrole. 

4: Maak duurzame keuzes

Ook voor de logistieke sector heeft de klimaatverandering grote gevolgen. De kans dat  strengere regels voor vervoer en logistiek worden opgesteld vanuit klanten of de overheid is reëel. Bekijk duurzaamheid daarom eens vanuit een logistiek oogpunt. Houd je supply chain onder de loep en kijk kritisch naar welke activiteiten vervuilend zijn. Bedenk vervolgens hoe deze vervangen kunnen worden en draag deze ideeën aan. Dat gaat soms gemakkelijker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan automatisering of laat je zendingen voor meerdere vervoerders in één keer ophalen door een lokale vervoerder en breng ze naar een drop-off point. Hier kunnen vervolgens nationale en internationale vervoerders de zendingen ophalen. Ook duurzaam verpakken of het kiezen van andere bezorgmethoden kunnen een bijdrage aan duurzaamheid leveren..

Hervorm je supply chain

Een veerkrachtige supply chain gaat niet alleen over het verbeteren van de huidige pijnpunten. Nog meer draait het om het optimaliseren en wellicht wel volledig anders inrichten ervan. Door je supply chain te hervormen, zorg je dat je niet nogmaals in dezelfde val loopt. Zo ben je er zeker van dat de supply chain klaar is voor én eenvoudig meebeweegt met de ontwikkelingen, wensen of vereisten van de toekomst.

Over de auteur: Jeroen Gehlen is directeur/eigenaar van Wuunder.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond