-

Vijf vragen over Android Pay

Google kondigde vorige week donderdag dan eindelijk Android Pay aan, het mobiele betaalsysteem voor Android. Tegelijkertijd werd een nieuwe versie van de digitale portemonnee Google Wallet gelanceerd. De vorige pogingen van Google met betrekking tot mobiele e-commerce zijn geflopt. Lukt het Google nu wel? Vijf vragen over Android Pay.

Wat is Android Pay precies?

Een betaalmethode waarmee je in winkels contactloos kunt betalen via Android smartphones met een NFC chip. Het is Googles antwoord op Apple Pay. De werking is niet erg ingewikkeld: gebruikers koppelen een bankkaart of credit card (Visa, MasterCard of American Express) aan Apple Pay en kunnen dan afrekenen bij 700.000 winkels in de VS.

Google heeft ook nog een technisch raamwerk rond Android Pay aangekondigd, waarmee derden eigen betaaloplossingen kunnen ontwikkelen. Maar die lopen dan wel via de technische infrastructuur van Google. Lyft, Grubhub en Wish lijken van die mogelijkheid gebruik te willen maken. Het raamwerk is het grote verschil met Apple. Google gaat voor een open netwerk, Apple Pay blijft vooralsnog gesloten. Met Apple Pay en Android Pay ligt er in elk geval een stevige basis voor contactloos betalen.

Hoe veilig is Android Pay?

Google heeft goed naar Apple Pay gekeken, want net als bij Apple worden tokens met retailers uitgewisseld, en geen bankkaartnummers of persoonlijke gegevens. Ook kun je betalingen autoriseren met een vingerafdruk, maar daarvoor heb je straks de nieuwste versie van Android (M) nodig. Die verschijnt in het najaar. Uiteraard moet je daarvoor ook een geschikt toestel hebben.

Wat kun je nog meer met Android Pay?

De verwachting is dat Android Pay wordt ingezet voor loyaliteitsprogramma’s, waarmee je in winkels punten kunt verzamelen, zonder dat je hiervoor weer een aparte app nodig hebt.

Wat is Google Wallet?

Google Wallet was een digitale portemonnee waarmee Google ooit grootse (betaal)plannen had, maar dat is uiteindelijk niets geworden. Nu wordt Google Wallet nieuw leven ingeblazen als een app voor peer to peer betalingen, oftewel betalingen tussen vrienden. Het is het antwoord van Google op Venmo, een soortgelijke app van PayPal.

Wanneer komt Android Pay naar Nederland?

Dat is niet bekend, maar op zich hoeft dat niet lang te duren. Apple heeft bij monde van CEO Tim Cook laten doorschemeren dat Apple Pay nog dit jaar in Europa verkrijgbaar zal zijn. Volgens een (alweer ingetrokken tweet) van de Belgische bank KBC zou het deze zomer al zover kunnen zijn. Voor Android Pay heeft Google in feite alleen maar akkoord te krijgen van de grote banken. Retailers zouden langer op zich kunnen laten wachten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond