-

Vijf vragen over HTML5 apps

Steeds meer mobiele appontwikkelaars kiezen ervoor om apps in HTML5 te ontwikkelen. Met name in landen buiten de VS, zoals in Zuid Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten. HTML5 is het populairste ontwikkelplatform na Android en iOS.

Wat houdt HTML5 precies in?
VisionMobile definieert HTML5 als een webtechnologie voor het ontwikkelen van web- en hybride apps met behulp van HTML5, CSS en JavaScript. Hybride apps zijn HTML apps met een aparte softwarelaag eromheen. Dat is soms noodzakelijk om toegang te krijgen tot de hardware van een smartphone of om de app in App Stores te kunnen verkopen.

Wat zijn de voordelen?
Kosten vooral, maar HTML5 is ook het beste te gebruiken bij een grote variëteit aan browsers en schermgroottes en dus populair bij de ontwikkeling van mobiele sites. De scheidingslijn tussen een mobiele website en mobiele webapp is klein. Eigenlijk is een taakgerichte mobiele website al een webapp. Webapps zijn dus per definitie mobiele websites, maar niet alle mobiele websites zijn mobiele webapps. Tegelijkertijd zijn (reguliere) HTML 5 apps niet te installeren op je smartphone. Vandaar de opkomst van de hybride app, oftewel een webapp in een zogenoemde wrapper. Grootste voordeel is dat je de app maar één keer hoeft te ontwikkelen voor elk mobiel besturingssysteem. De vertaalslag die het laagje maakt is overigens nog niet echt volwassen.

Wat verklaart de populariteit van HTML5 in opkomende landen?
Er wordt daar vooral ontwikkeld voor goedkopere smartphones. iOS van Apple is in deze landen minder in gebruik. Het marktaandeel van iOS in Afrika is nog geen tien procent. De verwachting is dat iOS in 2017 20 procent van de markt heeft, en Android de overige tachtig. Mozilla heeft voor ontwikkelingslanden overigens Firefox OS ontwikkeld, die helemaal is afgestemd op het gebruik van HTML, CSS en JavaScript.

Wanneer is het maken van een native app verstandig?
De prestaties van een hybride app kunnen soms wat tegenvallen, dus het hangt sterk van de toepassing af. Native apps, die in hun natuurlijke omgeving draaien, zijn weer geschikter voor complexe taken omdat ze de taal van de smartphone verstaan. Ze zijn ook sneller. Nadeel is dat ze voor elk platform opnieuw geprogrammeerd moeten worden.

Wat verdient een HTML5-app programmeur zoal?
Niet veel, volgens een recente studie minder dan 500 dollar per app per maand. iOS brengt meer op. Dan zit je al gauw in de categorie 500 tot 10.000 dollar per app. Tegenwoordig worden er minder apps verkocht. De apps worden veelal gratis aangeboden, en geld wordt verdiend met in-app aankopen. Veel ontwikkelaars verdienen gewoon aan ontwikkeling voor derden. Meer dan een kwart leeft daarvan.

Deel dit bericht

2 Reacties

Matthieu Reijers

Goed item! Actueel ook. Ik zie ook dat er een opkomst is van hybride varianten. Uit eigen ervaring weet ik wel dat deze niet altijd even stabiel zijn.

I van S

Interessant artikel! Mag ik vragen waar je de informatie van het laatste artikel ‘het verdienmodel van programmeurs’ vandaan hebt gehaald?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond