-

Visualiseer SEO data, en 5 andere takeaways van BrightonSEO

De onderwerpen die behandeld worden op BrightonSEO op het gebied van onder andere on-site optimalisatie, linkbuilding, content marketing en automation zijn allen actueel, inspirerend en gaan de diepte in. Benieuwd naar de belangrijkste takeaways van BrightonSEO van dit voorjaar? 

Takeway 1: SEO zonder rel=prev en rel=next

In maart schokte John Mueller de SEO-wereld door te zeggen dat Google al een tijdje geen gebruik meer maakt van rel=”prev” en rel=”next” en gepagineerde content als normale pagina’s behandelt. Adam Gent legde uit wat dit betekent voor sites met gepagineerde content.

Waar voorheen een lijst met pagina’s als één geheel werd beschouwd en de eerste pagina meestal werd gekozen om te ranken, worden pagina’s met ?page=2, ?page=3 etc. nu als unieke pagina’s met unieke content beschouwd.

Problemen zonder rel=”prev” en rel=”next”

Het lijkt voor de hand te liggen alle vervolgpagina’s een noindex of een canonical naar pagina 1 te geven, omdat deze vervolgpagina’s min of meer een kopie zijn en ‘thin content’ bevatten. Zo kun je sturen dat alleen je meest relevante pagina’s geïndexeerd worden. Het probleem is dat je vervolgpagina’s linken naar detailpagina’s (van producten of nieuwsberichten). Als pagina’s 2, 3 etc niet meer geïndexeerd worden, kan Google op den duur niet meer bij de detailpagina’s komen. Deze raken verweesd, verliezen waarde en zullen niet meer ranken. Uit onderzoek van Adam Gent bleek dat dit bij 2/3e van de geanalyseerde websites het geval was.

Als pagina’s 2 en verder wel goed geïndexeerd kunnen worden heb je alsnog het probleem dat je zoveel moet klikken om ze te bereiken (click depth), dat op die manier veel linkwaarde verdampt.

De oplossing

Er is helaas niet één eenvoudige oplossing. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat alle gepagineerde content goed geïndexeerd kan worden. Gebruik dus geen rel=”noindex”, zorg dat canonicals kloppen en dat links naar vervolgpagina’s gecrawld kunnen worden (dat kan alleen als ze een ahref link bevatten). Test ook manieren om click depth te reduceren en houd in de gaten of vervolgpagina’s niet concurreren met je belangrijkste eerste pagina. Is dat wel het geval, kijk dan of je ze kunt de-optimaliseren.

Bekijk hier de presentatie van Adam Gent

Takeaway 2: 100% performance scoren in Lighthouse, het kan echt

Een 100% performance score in Lighthouse lijkt onmogelijk. Zelfs veel grote websites scoren slecht. Polly Pospelova en haar team organiseerden een hackathon en kregen het voor elkaar. De belangrijkste lessen:

Migreer van HTTP/1 naar HTTP/2

Standaard kan een browser maar 6 HTTP-verzoeken tegelijk verwerken. Pas als die verwerkt zijn kunnen de volgende 6 verstuurd worden. Met HTTP/2 (ontwikkeld door Google) is er maar één connectie nodig en kunnen alle requests tegelijk verstuurd worden. Dat is dus een stuk sneller.

Optimaliseer (het inladen van) afbeeldingen

Maak gebruik van moderne afbeeldingsformaten die beter gecomprimeerd worden (zoals WebP) en door afbeeldingen die niet direct in beeld komen uitgesteld in te laden. Een derde tip is om meerdere afbeeldingsformaten aan te bieden, zodat er nooit een groter bestand dan nodig wordt ingeladen.

Optimaliseer de manier waarop JS en CSS worden ingeladen

Standaard wordt een pagina pas weergegeven als alle bronnen zijn geladen. Polly adviseert dat je alleen de noodzakelijke bestanden inlaadt door ze in kleinere blokken op te delen en ze cachet voor een volgend verzoek. Je kunt zelfs de eerste keer de noodzakelijke JS en CSS inline aanbieden.

Gebruik moderne JavaScript

Een modern JS bestand is twintig procent lichter en maar liefst driehonderd procent sneller dan oude JS. Zorg wel voor een backupbestand voor oude browsers.

Werk samen met developers

De belangrijkste takeway van Polly: werk samen met developers om optimaal te scoren. En onthoud dat technieken veranderen. Het optimaliseren van je performance is dus een proces dat nooit stopt.

Bekijk hier de presentatie van Polly Pospelova

Takeaway 3: SEO’s, it’s time to step up and increase your impact

Je zult het vast herkennen: het leven als SEO binnen een bedrijf gaat niet altijd over rozen. Sterker nog: SEO’s mogen vaak de schade herstellen die anderen hebben aangericht. En als de ene klus klaar is, staat de volgende conciërge-klus alweer te wachten.

Zonde, want SEO is in potentie het kloppend hart van een organisatie. De informatie die SEO’s tot de beschikking hebben is namelijk niet alleen waardevol voor het verbeteren van search-engine rankings, het is cruciale informatie voor vrijwel iedere afdeling binnen een organisatie. Iets waar niet altijd bij stilgestaan wordt.

Maar hoe zorg je ervoor dat SEO het kloppend hart van de organisatie wordt? Eigenlijk is het heel erg simpel: voeg waarde toe aan andere zogenaamde ‘silo’s’ binnen de organisatie. Voorkom tunnelvisie en staar je niet blind op jouw gevecht met de SERP concurrentie. Probeer de SERP te ‘begrijpen’.

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar de kansen die er liggen voor andere silo’s zoals bijvoorbeeld customer service, product-development of PR/influencer marketing. Zijn jouw SERP concurrenten wel de échte concurrentie voor jouw business? Of kun je door samen te werken met andere silo’s, juist gebruik maken van deze zogenaamde ‘concurrentie’?

5.5 miljard keer per dag gebruiken mensen search om problemen op te lossen en antwoorden te vinden op de prangende vragen die ze hebben. Oplossingen en antwoorden die search engines ze geven. Search engines zijn als het ware onze toegang tot het brein en de gedachtegang van (potentiële) klanten. Super waardevol voor meer dan alleen SEO. Logisch toch?

“Time to step up, and claim your spot at the decision-making table” aldus Stephan Bajaio die met zijn motivational SEO talk, SEO’s aanmoedigt om de impact te vergroten en onszelf intern te vermarkten zoals we dat ook extern doen. Lets go, SEO’s.

Bekijk hier de presentatie van Stephan Bajaio

Takeaway 4: Content Delivery Network voor snelheid, veiligheid en A/B tests

Websitesnelheid is belangrijk, zéér belangrijk, in 2019. Nils de Moor van WooRank bevestigde deze Need for Speed in zijn “Living on the Edge: Elevating your SEO toolkit to the CDN” talk.

Loop je tegen problemen aan met de snelheid optimalisatie? Een Content Delivery Network (CDN) is dan misschien wel dé oplossing. Door gebruik te maken van een wereldwijd server netwerk wordt verkeer onderschept door de dichtstbijzijnde server. De bezoeker krijgt gecachete pagina’s te zien. De laadtijd is hierdoor korter én de bandbreedte wordt gereduceerd, wat zorgt voor een kostenbesparing.

Maar er zijn nog veel meer voordelen:
1. CMS waarbij de robots.txt niet aanpasbaar is? Met een CDN wel.
2. Door het gebruik van een CDN wordt de kans op een DDOS aanval aanzienlijk verlaagt.
3. Hreflang en redirects zijn vaak makkelijker door te voeren.
4. In een tijd waarin de User Experience centraal staat zijn A/B testen zeer belangrijk. Met een CDN kun je zeer eenvoudig, zonder veel manueel werk, A/B testen.
5. Het uitvoeren van een log file analyse zorgt voor nieuwe inzichten in het gedrag van bots. Met een CDN is toegang krijgen tot log files soms makkelijker dan via de eigen server.

Een CDN is dan ook de way to go voor websites die te maken hebben met CMS restricties en een trage websitesnelheid. Maar “with great responsibility, comes great power”, een CDN is niet altijd mogelijk in verband met interne compliance en is vooral voordelig voor internationale websites. Bekijk dan ook per website of een CDN van toegevoegde waarde is.

Bekijk de presentatie van Nils de Moor

Takeaway 5: Visualiseer SEO data

65 procent van alle mensen leren het beste door het consumeren van visuals. Als SEO-specialisten steken we veel tijd in het opstellen en werken met vele datasets, vaak in Excel of Google Spreadsheets. Hierbij verliezen we uit het oog voor wie we het doen: de klant of stakeholder. Dat was de boodschap van Anders Riise Koch. Hij liet diverse opties zien om SEO data te visualiseren zonder kennis van programmeren.

Simpele visualisaties van SEO data

Screaming Frog is een tool die in de toolkit van vele SEO specialisten zit. Met wat meer recentere updates heeft Screaming Frog een functionaliteit toegevoegd om Crawl Data te visualiseren ter ondersteuning van een aanbeveling. Anders liet in zijn presentatie zien wat de mogelijkheden zijn van deze functionaliteit die nog lang niet door alle SEO specialisten optimaal benut wordt.

Geavanceerde visualisaties van SEO data

Ook liet Anders in zijn presentatie zien wat de next step is in het visualiseren van SEO data. Hij liet verschillende voorbeelden zien van de mogelijkheden van het visualiseren van SEO data. Hij waarschuwde wel in zijn presentatie dat deze optie een wat meer steile leercurve heeft ,maar dat de mogelijkheden hiermee oneindig zijn.

De rode draad van het verhaal is dat SEO soms ongrijpbaar is en dat visualisaties erbij helpen om dit te duiden.

Bekijk de presentatie van Anders Riise Koch

Takeaway 6: SEO Automation: Save time, drink more pints

Dat was de boodschap van Benjamin Görler, SEO Consultant bij Ayima. Niet alleen in zijn presentatie, ook in die van Max Coupland, Sabine Langmann, Tom Pool en Mike Osolinski kwam het onderwerp “automatisering” naar voren. SEO’ers houden van grote datasets, de crawls uit ScreamingFrog, Deepcrawl of Oncrawl zijn de basis voor vele SEO adviezen.

Automatiseren kan dan ook veel manieren. Of je nu werkt via Command Line of Python, gebruikt maakt van RegEx, Custom Extraction of Xpath; ellenlange Excel sheets/Google spreadsheets met de hand categoriseren is verleden tijd.

Maar welke taken lenen zich voor automatisering?
  • Het hernoemen van 12.345+ afbeeldingen
  • Een bulk aan informatie scrapen
  • Bestanden samenvoegen
  • Externe & interne links analyseren
  • Zoekwoordonderzoek
  • Redirects checken
  • Zoekintentie achterhalen
  • “People also search for” zoekopdrachten achterhalen

    En nog véél meer! Want of je het nou via Command Line, Python óf met Xpath automatiseert; steeds terugkerende, simpele handelingen zijn waarschijnlijk voor 90% te automatiseren. Hiervoor hoef je geen programmeur te zijn, met de simpelste scripts bespaar je makkelijk uren per maand.

Hoe meer tijd je overhoudt, des te meer tijd je kunt besteden aan het drinken van bier!

Naast dat BrightonSEO leerzaam en inspirerend is om te bezoeken is het voor velen ook een weerzien van nationale en internationale vakgenoten. Nederland was op BrightonSEO goed vertegenwoordigd. Rondom de conferentie hebben er via SEOBenelux meerdere meetups plaatsgevonden waarbij Nederlandse SEO-specialisten elkaar troffen om onder het genot van een koud biertje en een goede maaltijd gedachtes te wisselen over SEO en de conferentie. 

Dit artikel is samen geschreven met Gwen Drieduite van Smart IM, Karen Foesenek van WebdesignTilburg en Pepijn Otto van TriplePro Online Marketing

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond