-

Voedselveiligheid garanderen met voorspellende analyses

De vaak uitverkochte schappen laten zien dat de huidige uitbraak van COVID-19 heeft geleid tot grote voedseltekorten in de detailhandel. Veel van deze tekorten zijn het gevolg van de toegenomen veiligheid en screenings, bijvoorbeeld verlengde wachttijden voor de verzending in de havens bij binnenkomst.

Hierdoor ontstaan er vertragingen die het risico vergroten dat voedsel op weg naar de consument veroudert en de houdbaarheid van het product aanzienlijk verkort. Nog erger, in de haast om de schappen te herbevoorraden, is het risico groot dat drukke magazijnmedewerkers dit vervallen voedsel gewoon te koop zetten zonder de kwaliteit ervan te controleren. Dit verhoogt het risico op een voedselveiligheidsincident, als de klanten besmet voedsel eten en ziek worden.

Het is van cruciaal belang dat detailhandelaren investeren in technologie die hen helpt om potentiële voedselveiligheidsincidenten onmiddellijk te identificeren voordat het bedorven product bij de consument terechtkomt. Dit zal hen helpen de risico’s te minimaliseren en hun klanten de vertrouwde kwaliteitsproducten te bieden waar ze op rekenen.

Hier zijn verschillende soorten geavanceerde technologieën die de voedselveiligheid en -integriteit kunnen garanderen:

Blockchain

Blockchain is een cruciaal instrument om incidenten op het gebied van voedselveiligheid te voorkomen.  In principe is het een openbaar digitaal leger, zoals een spreadsheet, dat het verkeer van goederen in de toeleveringsketen bewaakt, registreert en rapporteert. Het product wordt gescand op verschillende momenten tijdens de reis van de boerderij naar de winkel en laat een “broodkruimelspoor” achter dat de reis in kaart brengt. Deze verantwoordingsplicht helpt detailhandelaren om potentiële incidenten op het gebied van voedselveiligheid gemakkelijker te identificeren of om incidenten terug te traceren naar de bron.

Controle vooraf

Denk bijvoorbeeld aan een winkelmanager die een lading vis in ontvangst neemt. Voordat hij de levering aftekent, controleert hij de blockchain om de juiste afhandeling te verifiëren. Dankzij de gedetailleerde gegevens van de blockchain ziet hij dat deze zending ’s nachts werd bewaard in een faciliteit die niet was uitgerust voor de opslag van bederfelijke goederen. De vis is dus niet meer veilig om te eten. Met dit bewijsmateriaal binnen handbereik wijst de verantwoordelijke de levering af en dient hij een vordering in tegen de externe logistieke dienstverlener voor het betreffende afval. De leverancier verstrekt de detailhandelaar later een bedrag van €1.200 om de schade te dekken. De inzichten van de blockchain helpen de verkoper de faciliteit die verantwoordelijk is voor het incident te herscholen in de verwerking van bederfelijke levensmiddelen, waardoor eventuele toekomstige problemen met voedselverspilling worden vermeden.

RFID

RFID-tags, voornamelijk barcodes die productinformatie verschaffen, zijn een ander voorbeeld van technologie die detailhandelaren helpt om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Elk RFID-gemarkeerd pakket (het markeren van individuele producten is zeldzaam vanwege de hoge kosten) biedt direct inzicht in de bewegingen, voorraadniveaus, vraag en meer. De supermarkt, de voedingsmiddelenindustrie en de sector van de verpakte consumptiegoederen maken allemaal gebruik van RFID om de kwaliteit, de versheid en de correcte behandeling te controleren, vooral binnen de toeleveringsketen.

Houdbaarheid

Een veelgebruikte toepassing van RFID-tags is het controleren van de houdbaarheidsdatum. Zoals eerder gezegd, kan een aantal zaken ertoe leiden dat voedsel in de toeleveringsketen wordt opgehouden, en het is mogelijk dat sommige artikelen door de vertragingen verlopen. RFID vermindert de kans dat voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen, ooit in het schap terechtkomt.

Scannen

Bij aankomst van een pakket op een willekeurig moment in de toeleveringsketen hoeft een werknemer alleen maar de RFID-tag te scannen met een ingeschakeld apparaat om de houdbaarheidsdatum van de inhoud te controleren. Er is geen extra werk of tijd nodig om te zien of het voedsel onveilig is voor consumptie en bovendien kan het snel uit de toeleveringsketen worden verwijderd voordat het bij de consument terechtkomt.

Sentimentanalyse

Voedselveiligheidsrisico’s zijn niet altijd een gevolg van de toeleveringsketen, opleidingskloven en het niet naleven van de voorschriften op winkelniveau zijn ook factoren die een rol spelen. Sommige geavanceerde analytische oplossingen, zoals de voorspellende analyse, hebben een machinale leerfunctie die sentimentanalyse wordt genoemd. Door gebruik te maken van een sentimentanalyse kan een systeem worden gebruikt voor het analyseren van online beoordelingen, commentaren en waarderingen. Op deze manier wordt de werkelijke intentie van de beoordelaar verwerkt om de beleving van een detailhandelaar door de consument te beoordelen. Door middel van een sentimentanalyse kunnen retailers hun winkels met een groot risico op een voedselveiligheidsincident identificeren en middelen als dusdanig toewijzen.

Opleidingkloof

Zo gebruikte een winkelier een sentimentanalyse om een opleidingskloof met mogelijk dodelijke gevolgen op te lossen. Zijn voorspellende analytische oplossing identificeerde een winkel in Nashville met een recente reeks negatieve Yelp- en Facebook-reviews waarin de woorden “vlees”, “grijs” en “bedorven” veel voorkwamen. De operationeel directeur van de regio Nashville bracht een winkelbezoek, onder begeleiding van een veiligheidsmanager op de werkvloer.

Het duo inspecteerde de vleesafdeling en vond een aantal verpakte stukken rundvlees die grijs waren geworden door blootstelling aan de lucht. Bij een nadere beschouwing van de verpakkingen bleek dat hun plastic verpakking nogal losjes was. De managers ontdekten een gat in het trainingsprogramma rond het goed verpakken van het vlees. De werknemers verpakten het vlees te los en stelden het bloot aan de lucht.

Herscholing

Op basis van de resultaten van het onderzoek werd de medewerkers in de vleessector gevraagd om enkele herscholingsvideo’s over de juiste verpakkingsprocedures te bekijken en enkele nalevingscontroles uit te voeren. De beoordelingen van de winkel zijn in de loop van de daaropvolgende weken voortdurend verbeterd en het risico op een voedselveiligheidsincident is beperkt gebleven.

Weinig dingen houden een winkelier ’s nachts meer wakker dan de mogelijkheid van een voedselveiligheidsincident, vooral tijdens de groeiende voedselonzekerheid. Het inzetten van geavanceerde technologie zoals bovenstaande om gebieden met een hoog risico te identificeren, kan de supermarkten (en hun klanten) de gemoedsrust geven dat de winkels hygiënisch zijn, voldoen aan de voorschriften en alleen voedsel van de hoogste kwaliteit hebben.

Over de auteur: Guy Yehiav is general manager en VP bij Zebra Analytics.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond