-

Wegwijs in orderverzamelen

Snelheid, beschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid zijn de belangrijkste logistieke eisen bij e-commerce. Foutloos orderverzamelen is van essentieel belang. Het is echter nog best lastig om het juiste distributiecentrum (DC) of magazijn op de gebruikte order picking te selecteren. Zeker nu de techniek voortschrijdt.

Standaard order picking of verzamelen is vergelijkbaar met boodschappen doen in de supermarkt. Aan de hand van een (bestel-)lijst lopen we naar het juiste schap. Toch zijn er allerlei manieren om orders te verzamelen. DC’s hanteren uiteenlopende methoden met wisselende resultaten. Houd er rekening mee dat nog maar weinig distributiecentra geautomatiseerd zijn. Orderverzamelen is vaak nog grotendeels mensenwerk.

Van invloed op het bepalen van orderverzamelen zijn onder meer de omvang van het assortiment en grootte van de orders, verschillen in behandelvoorschriften en de afmetingen van de goederen. De finesse zit hem vaak in de details. Wat kun je in een DC zoal verwachten?

Automated tote picking
Hieronder wordt verstaan het automatisch orderverzamelen van kratten. Kratten worden niet opgeslagen in de ‘traditionele’ rekken, maar in een automatisch opslagsysteem (AS/RS). Ze worden automatisch naar een palletiseersysteem getransporteerd en gepalletiseerd om de winkelorders te vervullen. Het verzamelen vindt vrijwel zonder handmatige handelingen plaats. Vaak wordt deze methode toegepsste verse artikelen in een retailomgeving.

Batch picking
Batch picking (ook wel genoemd multi-order picking) wordt gekenmerkt door het combineren van meerdere orders tot één pickinstructie. Batch picking systemen zijn gebruikelijk in de food, non-food, kleding en e-commerce. In tegenstelling tot het traditionele orderverzamelen voorkomt het systeem congestie in de gangpaden wanneer meerdere operators tegelijkertijd hetzelfde artikel willen pakken.

Dynamisch orderverzamelen
Bij de dynamische manier van orderverzamelen komen de artikelen naar de orderpicker toe. De orderpicker neemt de artikelen van de lopende band of pallet en voegt ze toe bij de andere artikelen van de order. Bij dynamisch orderverzamelen wordt meestal gewerkt met decentrale goederenafgifte. De orderpicker plaatst de goederen direct nadat ze uit de locatie gepakt zijn op een lopende band. Op een andere plaats binnen het magazijn worden de artikelen vervolgens van de band gepakt en per order gesorteerd.

Eendimensionaal orderverzamelen
Eendimensionaal orderverzamelen houdt in dat het orderverzamelen op ‘menselijke hoogte’ plaats vindt. Hulpmiddelen die worden gebruikt zijn nietheffend.

Pick to Cart
Artikelen worden niet na afloop van het order picking proces uitgesorteerd over de klanten, maar al direct tijdens het verzamelen. Meestal wordt een mobiele unit ingezet, waarmee artikelen vanaf de picklocatie direct in de juiste verzenddoos kunnen worden gelegd. De operator neemt de ‘cart’ mee tijdens het order picken. Na scannen van de barcode van de picklocatie of het artikel, geven de displays op de cart aan voor welke klanten het artikel is bestemd.

Pick to light
Een logistieke techniek die het orderverzamelen vele malen efficiënter maakt. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van LED displays die in één oogopslag duidelijk maken waar medewerkers moeten zijn. Pick by Light is vooral interessant voor snellopende artikelen. De methode wordt vooral gebruikt voor kleingoed in doorrolstellingen of legborden.

Sort by Light
Een snelle, visuele techniek ter ondersteuning van uitsorteerprocessen. De lamp op de Sort to Light-module leidt de orderverzamelaar snel naar de juiste locatie, waar de display vervolgens het uit te sorteren aantal toont. Leent zich veelsl voor situaties waarbij één artikel over een groot aantal klanten moet worden verdeeld.

Split case picking
Daarbij worden artikelen uit een enkele doos gehaald. Ook wel genoemd: geconsolideerd orderverzamelen in het legborden gebied. Het alternatief is Full Case Picking: orderverzamelen van volle dozen. Bij geconsolideerde orderverzameling worden meerdere orders in één orderverzamellijst gecombineerd. De typen orders kunnen hierbij verschillen, bijvoorbeeld verkooporders of overboekingsorders.

Statisch orderverzamelen
Wanneer de orderpicker zelf naar het betreffende artikel toe loopt, spreken we van statisch orderverzamelen.

Tweedimensionaal orderverzamelen
Tweedimensionaal houdt in dat de orderpicker orders op menselijke hoogte, maar ook verticaal verzamelt. Bij deze werkwijze wordt dan ook gebruik gemaakt van een intern transportmiddel waarmee de orderpicker goederen ook verticaal kan verplaatsen.

Voice Picking
Voice Picking Voice Picking of Pick by Voice is een methode waarbij spraakgestuurd orders gepickt worden. Via een mobiele computer en een headset horen de medewerkers instructies die met stem bevestigd dienen te worden. De medewerkers hebben hun handen en ogen vrij.

Zone picking
DC’s van enige omvang delen het orderverzamelgebied in zones. Elk zone kent een eigen zoneverzamelaar. Die lopen elkaar dan ook niet in de weg. Meestal wordt er in combinatie met een rollenbaan of transportband verzameld. Alle orderverzamellocaties krijgen een stellingdisplay met een lampje. Bij het begin van een orderverzamelopdracht scant de orderverzamelaar eerst het ordernummer. Vervolgens gaan alle lampjes binnen de zone branden waar gepickt moet worden. Op de display(s) wordt bovendien aangegeven hoeveel stuks er uitgenomen moeten worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond