-

WhatsApp Pay aanstaande voor 200 miljoen eerste gebruikers

WhatsApp is dichtbij de introductie van de betaaloplossing WhatsApp Pay. In India wordt de functie om onderling te betalen al door ruim een miljoen mensen gebruikt. Zorgen om de privacy leken roet in het eten te gooien, maar de verwachting is dat de chatapp zich binnen enkele weken definitief laat horen op de betaalmarkt.

Bijna een miljoen Indiërs testen op dit moment WhatsApps betaalservice. De langverwachte toevoeging aan de chatapp stelt gebruikers in staat onderling geld naar elkaar over te maken. Een andere betaaldienst zou dan niet meer nodig nodig zijn. Zakenblad Quartz wist als eerste te melden dat de functie, nu nog beschikbaar in de beta-versie, definitief wordt toegevoegd. Daardoor zullen naar verluidt binnen enkele weken 200 miljoen actieve gebruikers eindelijk via een chatbericht geld kunnen overmaken.

Sinds WhatsApp de betaaldienst in februari aankondigde werkt het bedrijf samen met de financiële instellingen in het land. De dienst is gebouwd op basis van India’s ‘Unified Payments Interface’, een digitale oplossing die werkt met alle banken. Daarmee voorkomt WhatsApp dat gebruikers een digitale portemonnee hoeven te gebruiken – bijvoorbeeld voor het opslaan van geld. De betalingen verlopen direct van de ene bankrekening naar de andere.

Afbeeldingen: screenshots uit video over werking WhatsApp Pay

Strijd op de betaalmarkt

WhatsApp Pay laat al even op zich wachten. Kenners denken al jaren dat de chatapp meer functies gaat toevoegen. Gezien het succes dat China’s evenknie WeChat heeft met een betaaldienst geen gekke gedachte. Dit voorjaar zouden de schandalen rondom moederbedrijf Facebook nog eens roet in het eten hebben gegooid. Een woordvoerder was er als de kippen bij om te melden dat de betaaldata uitsluitend worden gebruikt voor de transactie, om fraude te voorkomen en support te leveren. Gegevens over de betaalkaart zelf worden niet opgeslagen.

Nu WhatsApp Pay er dan eindelijk lijkt te komen is dat in samenwerking met drie banken (HFDC Bank, ICICI Bank en Axis Bank). De State Bank of India volgt waarschijnlijk binnenkort. Dat zijn minder partners dan beoogd, maar volgens lokale media voelt WhatsApp de hete adem van concurrenten in de nek.

De Indiaase betaalmarkt kent al een aantal digitale betaaloplossingen waarmee WhatsApp straks dus de concurrentie aangaat. Naast Googles dienst Tez is vooral Paytm een bekende naam die actief is. Die laatste heeft al ruim 200 miljoen gebruikers en wordt bovendien financieel gesteund vanuit de diepe zakken van Alibaba. De verwachting is dat WhatsApp hiermee voor meer onderlinge strijd gaat zorgen.

Video: zo gaat het onderlinge betalen in WhatsApp werken

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond