-

Winding Tree: reisindustrie leent zich perfect voor ‘cut out the middleman’

blockchaintechnologie staat hoog op de agenda bij iedereen. De technologische kracht achter onder meer de cryptomunten doet ook zijn intrede in de reisindustrie. Het Zwitserse Winding Tree hoopt de industrie op z’n kop te zetten met blockchain, vertelde oprichter Maksim Izmaylov tijdens Emerce Travel. 

Hij verzorgde één van de keynotes. Winding Tree is een bedrijf dat een gedecentraliseerde visie over het distributiemodel heeft. Izmaylov vindt de huidige reisdistributiesystemen te log, te traag en te duur. Door blockchaintechnologie te combineren met directe links naar de inventaris van leveranciers wil Izmaylov het distributiemonopolie van bijvoorbeeld een partij als Amadeus doorbreken. De reiswereld is nog erg gesloten, vindt hij. Een paar tussenpersonen domineren op dit moment nog steeds een groot deel van de markt. Dit remt de innovatie en verdere ontwikkelingen.

Laten we eerst nog een keer goed uitleggen wat Blockchain precies is. Kort gezegd is het een model waarbij er geen centraal gezag of controle meer is, maar deze verspreid is over het gehele systeem. De blockchain schrijft alle informatie telkens bij, waardoor manipulatie of vervalsing niet mogelijk is. Door middel van cryptografie en algoritmes kunnen verschillende computers onafhankelijk van elkaar tot eenzelfde uitkomst komen. Zodoende kun je dus de blockchain vertrouwen en heb je geen ‘middle man’ meer nodig.

Welke invloed heeft blockchain?

Vanuit de financiële markt zien we dat instituten als banken, maar ook notarissen en makelaars niet meer nodig zouden zijn. De vraag is daarom ook terecht wat voor invloed de blockchain op de travelindustrie zou kunnen hebben.

Izmaylov geeft aan dat er op dit moment nog veel onduidelijkheid is over de blockchain. Gevolg is dat veel partijen wel zéggen dat ze blockchaintechnologie aanbieden, maar dit feitelijk niet doen. Het probleem is toch vaak dat het gezag of controle weer bij een of enkele partijen is komen te liggen. Een interessant theoretisch model hierin is het Nakamoto coëfficiënt, genoemd naar de geheimzinnige ontwerper van de bitcoin en blockchaintechnologie. Het voert te ver om in dit artikel dit model verder uit te leggen, daarom de link naar het artikel. De belangrijkste gedachte is in ieder geval dat hoe hoger het getal van de coëfficiënt, des te beter het systeem decentraal is georganiseerd en werkt.

Wanneer wordt blockchain interessant?

Als we naar de travelindustrie kijken zijn er volgens Izmaylov vier segmenten waar blockchain interessant voor is. We behandelen ze even punt voor punt:

Distribution

Een belangrijk onderdeel is uiteraard de distributie. Een overboekte stoel in het vliegtuig zou niet meer kunnen gebeuren of het huren van een vakantiewoning zou met blockchain. De technologie moet ervoor zorgen dat er een directe link komt naar de inventaris waardoor de monopolie van partijen zoals Amadeus worden doorbroken. Hierdoor kunnen de kosten wel met 10 tot 20 procent lager uit vallen is de prognose. In een ander artikel hebben we al aandacht besteed aan de case van Lufthansa die al met de technologie van Winding Tree werkt.

Settlements

Zeker op het gebied van betalingen in de travelindustrie is er veel mogelijk. Juist op dit punt is de term ‘cut out the middleman’ van toepassing waardoor er een kostenreductie kan plaats vinden. Bovendien worden betalingen veel sneller afgehandeld dan nu het geval is. Vervelende zaken als boekingskosten en servicekosten kunnen wellicht op deze manier tot het verleden behoren. En fouten doordat het bedrag niet klopt of de verkeerde partij wordt betaald worden ook voorkomen.

Standards

Ook op het gebied van standaardisatie kan blockchain meerwaarde bieden. Izmaylov stelt dat standaardisatie en het instellen van industriebrede regels het mogelijk maakt om probleemloos deur-tot-deur te reizen, waarbij het hele schema automatisch opschuift en wordt herboekt als er een onderdeel van de reis misgaat, bijvoorbeeld doordat je je vlucht mist. Maar standaardisatie betekent ook dat de reiziger één app kan installeren voor alle third party toepassingen, in plaats van per airline, OTA, luchthaven et cetera een afzonderlijke app. Volgens Izmaylov kan dit door bijvoorbeeld standaarden op te stellen voor het delen van reizigersdata, een API die realtime de beschikbaarheid van hotels en vluchtschema’s ophaalt en een universele PNR voor de gehele reis. Als het delen van reizigersdata wordt gestandaardiseerd op de blockchain, kunnen overheden op basis daarvan een elektronisch paspoort of visum afgeven. Dat zou een stuk efficiënter zijn met hoe die nu moeten worden aangevraagd.

Loyaliteit is eveneens een onderwerp dat door middel van de blockchain kan worden verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan het beter uitwisselen van Airmiles of andere punten van spaarprogramma’s.

Collaborate

Tot slot wijst Izmaylov ook op de verschillen tussen de reisbranche en bijvoorbeeld de softwarebranche. Als je een travel conference mee maakt gaat het vaak zo dat een bedrijf of management een goed idee opzet en dit totaal voor zichzelf houdt en niet deelt met de markt. Iedereen voor zich dus. We zoeken allemaal de nieuwe weg, maar vinden het eng om inzichten en ideeën te delen. Waarschijnlijk bang dat de concurrentie er mee vandoor gaat.

In de software industrie zou dit heel anders gaan. Daar zou je juist een goed idee zo snel mogelijk willen delen, open source, waarbij zoveel mogelijk mensen er vervolgens aan kunnen bijdragen. Dit is ook het principe achter Winding Tree. De codes van de LiF technologie die er achter zit, is openbaar en iedereen kan er dus iets aan toe voegen.

Izmaylov zegt dat de blockchain in principe ervoor zal zorgen dat we geen intermediairs meer nodig hebben die waarde toevoegen in het proces. Dit zal dus wel degelijk een gevolg hebben voor reisbedrijven die zich als intermediair opstellen. Denk aan tour operators en reisagenten. Er is op deze manier geen centrale partij meer nodig als beheerder van het proces van het boeken van de reis. Het kan transacties, contracten, identificaties, betalingen en zelfs beoordelingen wellicht beter beheren dan hoe we het op dit momenten hebben georganiseerd.

Het geeft stof tot nadenken. De Blockchain wordt wel eens de grootste revolutie sinds de opkomst van het internet genoemd. En we hebben allemaal wat het effect van het internet is geweest op bijvoorbeeld de ouderwetse reisbureaus. Ik denk dat de reisindustrie zal moeten nadenken wat hun échte meerwaarde is voor de klant. Puur het proces alleen beheren en hier geld mee verdienen is niet meer voldoende in de toekomst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond