-

Zakenreisbureaus werken samen met Airbnb vanwege data

Afgelopen zomer kwam het opvallende bericht dat zakenreisagenten American Express, BCD Travel en Carlson Wagonlit Travel (CWT) een samenwerking zijn aangegaan met Airbnb. Waar zakenreizigers traditiegetrouw gebruik moeten maken van gecontracteerde hotels van hun werkgever, ontstaat nu ruimte voor eigen inbreng. Maar wat levert het de zakenreisbureaus op?

Volgens commercieel directeur Diederik Banken van BCD Travel is het verzamelen van data de belangrijkste drijfveer om samen te gaan werken met Airbnb. “We werken nu heel hard om de technische details rond te krijgen. Het zal binnen enkele maanden mogelijk zijn om de gegevens van Airbnb-reserveringen te integreren met ons managementinformatiesysteem. Zo weten klanten waar hun reizigers zijn en voldoen zij aan de wettelijk opgelegde zorgplicht. Daarnaast verkrijgen ze inzicht in het type reis en de bestemmingen waar reizende medewerkers de voorkeur geven aan een Airbnb-accommodatie in plaats van de gecontracteerde hotels. Ik kan me goed voorstellen dat iemand die voor een project van zes weken in het buitenland verblijft, liever in een huiselijke omgeving verblijft, zoals Airbnb aanbiedt. Dat is interessante informatie, omdat het bedrijf bijvoorbeeld kan zien of het gebruik van Airbnb besparingen oplevert op bepaalde bestemmingen. Dan kun je daarop gaan sturen.”

BCD Travel verdient er niet direct iets aan, zegt Banken. “Het gaat puur om data en nog niet om boekingen. Wij bieden klanten in onze contracten de mogelijkheid om data van derden te integreren in een totaaloverzicht. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Airbnb is indien gewenst onderdeel van deze service.”

Geen korting bij Airbnb

Normaalgesproken worden de gegevens over zakenreisuitgaven gebruikt in de onderhandelingen met leveranciers over kortingen of lagere tarieven. Bij Airbnb is dat niet het geval, aldus Banken. “Airbnb is de bemiddelaar die vraag en aanbod bij elkaar brengt, maar de zakenreiziger sluit uiteindelijk een deal met de verhuurder. Natuurlijk zijn er wel constructies te bedenken waarbij een bedrijf korting krijgt. Airbnb is een dynamisch bedrijf, dus het zou mij niets verbazen als dit in de toekomst wel mogelijk wordt.”

Gaan de zakenreisbureaus dan ook de boekingen verzorgen? Banken: “Op dit moment is het reserveringssysteem van Airbnb niet ingesteld op boekingen door derden. Maar ook dat kan veranderen natuurlijk.”

Tientallen procenten goedkoper

CWT heeft haar onderzoekstak CWT Solutions Group in oktober vorig jaar onderzoek laten doen naar het gebruik van Airbnb door zakenreizigers. Hieruit bleek dat de deelaccommodaties weliswaar slechts 2,5 procent marktaandeel hebben, maar ook dat Airbnb het bedrijf besparingsmogelijkheden biedt. Bij een verblijf van 7 nachten betaalde de reizende medewerker 37 procent minder dan in een hotel. Jan Latenstein van Voorst, director sales, marketing & communications Benelux bij Carlson Wagonlit Travel, denkt dan ook net als Banken dat Airbnb met name interessant is voor een langer verblijf. “We hebben gekozen om Airbnb toe te voegen aan ons dienstenpakket zodat onze klanten toegang hebben tot het breedste aanbod aan uiteenlopende reismogelijkheden. Voor de long-stay categorie zijn nu niet veel andere opties beschikbaar, dus is het logisch dat we de klant op de mogelijkheden van Airbnb attenderen.”

CWT Solutions

CWT gaat daarin een stapje verder dan BCD Travel en wijst gebruikers in haar eigen reisportal op de mogelijkheid om Airbnb te boeken. “Wij gaan niet zelf de accommodaties boeken, maar geven de klant wel toegang tot de website van Airbnb.”

Net als BCD Travel is CWT nu bezig met de “integratie en operationele implementatie” van Airbnb. Daaronder valt het tracken & tracen van reizigers bij calamiteiten. “Aangezien het een uniek aanbod is, werken we nauw samen met elke klant die Airbnb beschikbaar wil maken, om zo te garanderen dat Airbnb optimaal wordt geïntegreerd in het reisprogramma en de traveler tracking rapportages,” aldus Latenstein van Voorst.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond