-

De zwarte marktwaarde van gestolen data

Cybercriminelen kunnen inloggegevens voor banken en financiële diensten kopen waarmee zij heimelijk overboekingen kunnen doen op internationaal niveau. McAfee Labs (tegenwoordig Intel) heeft ontdekt dat inloggegevens voor een tegoed van 2200 dollar ‘over de toonbank’ gaan voor 190 dollar. Inloggegevens voor rekeningen waar vandaan valt over te boeken naar Amerikaanse banken kosten 500 dollar voor een tegoed van 600 dollar, tot wel 1200 dollar voor een tegoed van 20.000 dollar. 

Gegevens van betaalpassen zijn wellicht de meest bekende soort data die worden gestolen en verhandeld. Onderzoekers van McAfee Labs hebben een waardesysteem ontdekt in de manier waarop gestolen data worden ‘verpakt’, geprijsd en verkocht op het ‘dark web’.

Een basisaanbod bevat een nummercombinatie van het bankpasnummer (Primary Account Number; PAN), een vervaldatum en een CVV2-beveiligingscode. De verkopers noemen zo’n nummercombinatie een Random. Software om dergelijke nummercombinaties aan te maken zijn online te koop en zijn zelfs gratis te vinden.

De prijzen stijgen naarmate het malafide aanbod extra informatie omvat waarmee criminelen meer kunnen doen dan met alleen de financiële basisgegevens. Deze extra informatie kan het bankrekeningnummer van een slachtoffer zijn, diens geboortedatum of andere gegevens.

Dit soort informatie valt dan onder de categorie ‘Fullzinfo’. Daarbij valt te denken aan een factuuradres, de PIN-code, het sofinummer (Burgerservicenummer), de meisjesnaam van de moeder en soms zelfs de gebruikersnaam plus wachtwoord om het bankaccount van een slachtoffer online te kunnen plunderen.

Onderstaande tabel toont de gemiddelde prijzen voor accountgegevens van credit- en debitcards, in verschillende regio’s en in de verschillende combinaties van het criminele data-aanbod

tabel
Een crimineel die het digitale equivalent bezit van een fysieke betalingspas, kan daarmee aankopen doen of geld opnemen, net zolang tot het slachtoffer die afschrijvingen aanvecht bij de financiële instelling. Geef zo’n crimineel ook uitgebreide persoonlijke informatie om de identiteit van de pasgebruiker te verifiëren en het risico van substantiële financiële schade voor het slachtoffer neemt volgens McAfee enorm toe.

De prijzen voor gestolen accountgegevens voor online betalingsdiensten lijken puur en alleen bepaald te worden door het tegoed dat zo’n account bevat. De oorzaak hiervoor is waarschijnlijk het feit dat er slechts beperkte mogelijkheden zijn om zo’n account te misbruiken. Inloggegevens voor accounts met tegoeden van 400 tot 1000 dollar kosten naar schatting tussen de 20 en 50 dollar. Inloggegevens voor accounts met toegang tot 5000 tot 8000 dollar leveren 200 tot 300 dollar op.

Het rapport The Hidden Data Economy geeft ook een inschatting van de zwarte marktprijzen voor inloggegevens voor online contentdiensten. Dit omvat videostreaming (0,55 tot 1 dollar), premium kabeldiensten (7,50 dollar), diensten voor digitale stripboeken (0,55 dollar) en professionele streamingdiensten voor sportwedstrijden (15 dollar).

De prijzen voor deze inloggegevens zijn relatief laag, wat aangeeft dat cybercriminelen hun geautomatiseerde diefstal flink hebben verbeterd en uitgebreid om hun criminele businessmodellen winstgevender te maken.

Sommige online diensten, zoals loyaliteitsprogramma’s van hotels en online veilingen, lijken weinig waarde te hebben voor cybercriminelen. De onderzoekers hebben echter ontdekt dat ook inloggegevens voor deze diensten worden verhandeld op de zwarte markt.

Deze accountgegevens lijken de kopers namelijk in staat te stellen om online aankopen te plegen uit naam van de eigenlijke accounthouders. Een account met 100.000 punten bij een grote hotelketen gaat voor 20 dollar van de hand. Inloggegevens voor een account met een hoge reputatie bij een online veiling kost wel 1400 dollar.

Het volledige rapport The Hidden Data Economy bevat meer informatie en is gratis te downloaden.

Feiten:

  • De gemiddelde geschatte prijs voor gestolen credit- en debitcards: 20 tot 45 dollar in de Europese Unie, 20 tot 35 dollar in Groot-Brittannië, 5 tot 30 dollar in de Verenigde Staten, 20 tot 40 dollar in Canada, 21 tot 40 dollar in Australië.
  • Bank-inloggegevens voor een rekening met 2200 dollar krediet leveren 190 dollar op.
  • Bank-inloggegevens plus heimelijke overboekingen naar Amerikaanse banken kosten 500 dollar voor een banktegoed van 6000 dollar en 1200 dollar voor een tegoed van 20.000 dollar.
  • Bank-inloggegevens en heimelijke overboekingen naar Britse banken lopen uiteen van 700 dollar voor een tegoed ter waarde van 10.000 dollar, tot 900 dollar voor een tegoed van 16.000 dollar.
  • Inloggegevens voor online betalingsdiensten worden verhandeld voor 20 tot 50 dollar voor accounttegoeden van 400 tot 1000 dollar. Online tegoeden van 5000 tot 8000 dollar gaan voor 200 tot 300 dollar over in andere handen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond