Deel dit artikel
-

Emerce eHealth: Quantified Self heeft impact op de zorg

Is de zorg klaar voor de Quantified Self? Die vraag zal donderdag Joost Plattel beantwoorden op Emerce eHealth in Amsterdam. Quantified Self is een beweging van ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in medische zelfkennis door zelf te meten. Ook datastrateeg Joost Plattel houdt iedere dag zijn persoonlijke gegevens, zoals slaappatroon, bloeddruk en eetgedrag bij. Dagelijks helpt hij organisaties ontdekken welke waarde er in data verstopt zit. Joost is medeoprichter van Quantified Self Europe Conference en van de Quantified Self Meetup Amsterdam & Groningen.

Waar staan we met quantified self?
“De quantified self beweging is op dit moment gigantisch aan het groeien. Wereldwijd zijn er al meer dan 20.000 mensen actief betrokken bij de beweging en dit neemt de komende jaren alleen nog maar sneller toe. En daarin zit ook de uitdaging, hoe ga je om met zo’n snelgroeiende beweging van mensen die steeds meer te weten komt over zichzelf? Wat voor impact heeft dit op de zorg, wetenschap en andere industrieën, dat zijn de vraagstukken die nu open liggen.”

Is Quantified Self voornamelijk op apps gebaseerd of zie je meer mogelijkheden?
“Nee, zeker niet, Quantified Self is zeker niet alleen gebaseerd op apps, maar ook op sensoren, publieke data of misschien het ouderwetse dagboek. Digitaal heeft natuurlijk de voorkeur omdat dit het eenvoudiger te verwerken met andere data. En de quantified self is ook zeker niet altijd gerelateerd aan gezondheid, maar ook productiviteit en levensstijl. En als ik verder kijk, zie ik nog meer mogelijkheden als je al die data slim combineert. En nog een stapje verder, waarin op een goede manier de data van een hele grote groep mensen bijeen komt, dat biedt ook legio mogelijkheden.”

Wat is de beste app of toepassing die je tot nu toe gezien hebt en waarom?
“Ik heb er twee. De eerste is Hexoskin, een T-shirt die vitale eigenschappen zoals hartslag, ademhaling en beweging kan meten. Omdat het allemaal in een T-shirt zit zorgt hoef je dus weinig te veranderen aan de situatie om van alles te meten. Daarnaast meet Hexoskin continu en biedt het zijn informatie aan op een open manier zodat het eenvoudig is te integreren met andere toepassingen. Mijn tweede keus is de Scanadu Scout, een apparaat dat de eerste stap richting de tri-corder van Star Trek is. Het kan met behulp van een meting helpen met het stellen van een diagnose, dus eigenlijk een verbeterde thermometer.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond