Micha Schimmel
 • Micha Schimmel

 • 9 artikelen
 • 235.981 views
 • 1 reactie

Micha Schimmel

Werkt bij
SOLV
Twitter
@michaschimmel
Linkedin
https://www.linkedin.com/in/michaschim...

Uitstekend geïnformeerde professional support lawyer die graag zijn pen scherpt aan informatierecht-vraagstukken. Solliciteerde via Twitter. Houdt van bloggen, een triatlon op zijn tijd en is elke dinsdagavond te vinden op SOLV bootcamp. Ontvangt zijn salaris niet in bitcoins, maar schrijft er wel veel over.

Artikelen van Micha Schimmel

 • 19 januari 2017 11:00

Digital Single Market: de nieuwe cookieregels onder de loep

Vorige week heeft de Europese Commissie haar volgende grote initiatief geopenbaard met betrekking tot de Digital Single Market: een nieuwe verordening over vertrouwelijkheid van elektronische communicatie. Het voorstel voor de verordening Privacy en Elektronische Communicatie geeft een update aan de bestaande regels naar de huidige stand van de technologie. In deze blog ga ik iets dieper in op een onderdeel van de ePrivacyverordening: de aanpassing van de regels met betrekking tot cookies en device fingerprinting.

 • 7 september 2016 13:13

Nieuwe richtlijn: auteursrecht in de Digital Single Market

Eind 2015 publiceerde de Europese Commissie een bericht waarin de Commissie aangaf het Europese auteursrecht te willen moderniseren met als achterliggende gedachte het verbeteren van de ‘Digital Single Market’. De conceptversie van richtlijn auteursrecht in de ‘Digital Single Market’ is nu uitgelekt.

 • 28 oktober 2015 11:00

Europees Hof: ‘Handel in bitcoin is vrijgesteld van BTW’

De handel in de virtuele valuta bitcoin is belastingvrij. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vorige week bepaald. De handel in bitcoins valt namelijk, net als de handel in traditionele valuta, binnen de vrijstelling van artikel 135 lid 1 onder e van de btw-richtlijn.

 • 1 september 2015 09:00

Mag Twitter politwoops zomaar blokkeren?

Twitter heeft een reputatie opgebouwd als beschermer van de vrijheid van meningsuiting. Het platform verzette zich in het verleden stevig, wanneer politie of andere autoriteiten zich melden met een verzoek om identificerende informatie over een gebruiker. En tijdens de opstanden van de Arabische Lente werd Twitter veelvuldig als middel gebruikt om informatie uit te wisselen.

 • 12 juni 2015 13:00

Ziggo mag zonder toestemming geen kijkgedrag bijhouden

Ziggo is door het CBP op de vingers getikt, vanwege het bijhouden van kijkgedrag van haar abonnees. De overtredingen zijn voor een groot deel inmiddels gestaakt. Ten aanzien van bepaalde gegevens concludeert het CBP echter dat Ziggo alsnog in overtreding is.

 • 14 januari 2015 13:00

Is linken naar illegale bronnen ook illegaal?

Advocaat-Generaal Van Peursem heeft op 9 januari zijn conclusie uitgebracht in de procedure tussen GeenStijl en Playboy over het linken naar de blootfoto’s van Britt Dekker. Zijn advies: stel prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie over linken naar ‘illegale content’. Zo lijkt er een nieuwe episode te worden toegevoegd aan de inmiddels drie jaar durende sage over de uitgelekte naaktrapportage van de blonde BN’er.

 • 17 september 2014 09:15

Overtreedt Apple de spam-wetgeving met Songs of Innocence?

Apple verraste vriend en vijand vorige week door bij de lancering van onder andere de Apple Watch aan alle iTunes-gebruikers een kopie van het nieuwe U2-album Songs of Innocence cadeau te doen. Trots als een pauw noemde Apple het de grootste albumlancering ooit. Niet iedereen is echter even blij met het ‘cadeautje’ van Apple, en dan met name met de manier waarop Apple het cadeautje zou opdringen aan alle iTunes-gebruikers. De volgende vraag heb ik dan ook al van meerdere mensen gehoord: is dit niet gewoon spam?

 • 12 september 2014 12:00

Facebook: automatisch ‘taggen’ terug van weggeweest?

In 2010 werd automatische gezichtsherkenning geïntroduceerd op Facebook. Op het moment dat een gebruiker foto’s plaatste en hier zijn of haar vrienden in wilde ‘taggen’, kon Facebook de vrienden op de foto al herkennen voordat er überhaupt een naam was ingetikt in het zoekveld. Om privacyredenen werd dit in 2012 in Europa verboden. Maar is het nu weer terug?