-

23 gratis waardevolle content marketing tools

Je begrijpt heel goed waarom je als merk met content marketing aan de slag moet. En nadat je een content marketing strategie hebt gedocumenteerd, is de volgende stap: daadwerkelijk content creëren. Maar, beste mede-marketeers, we weten allemaal dat dit de grootste valkuil is waardoor levensgrote kansen onbenut blijven en prachtige ambities verschrompelen. Wat nou als je tips kreeg om fris geïnspireerd aan relevante, engaging content te kunnen werken, terwijl je tijd, geld en energie bespaart? In dit artikel tip ik je over 23 slimme gratis content marketing-tools. Hopelijk helpen ze jou sneller aansprekende resultaten te boeken, succes!

Ik heb mijn 23 tooltips opgedeeld in 7 categorieën:

  • Inspiratie voor content marketing-ideeën opdoen
  • Concrete titels voor o.a. blogartikelen cadeau krijgen
  • Écht pakkende koppen (leren) schrijven
  • Writer’s block (blijven) vermijden
  • Effectieve statische visuals creëren
  • Coole video-content of GIF’s produceren
  • Nog niet voldoende tools?
Inspiratie voor content marketing-ideeën opdoen

Ik zeg vaak: ‘Fantastische content ontstaat vrijwel nooit toevallig’. Waarom heeft content namelijk een flink bereik onder een relevante doelgroep, gaat het viral of leidt het (direct of indirect) tot conversies? Omdat er behoudens een kritische uitwerking vooral een goed idee achter zit in de vorm van bijvoorbeeld een populair thema, een zeer relevante invalshoek, een verrassende logica of onvolprezen feitenkennis. Behoefte aan meer of andersoortige ideeën voor jouw content marketing? Duik dan eens in de onderstaande vijf tools.

1) Consumer barometer with google

Consumer-Barometer-Google
Deze gratis online tool helpt je om eerder en beter te begrijpen hoe en waarvoor mensen wereldwijd het prachtige internet gebruiken. Duik eens in de bakken aan (zelf) te segmenteren informatie. Je ontdekt wellicht schitterende contentkansen waarmee je je doelgroep op basis van relevante kenmerken en behoeften bij de spreekwoordelijke keel kunt grijpen.

2) Übersuggest

Übersuggest-keyword-tool

Wanneer je vertrouwt op online content om doelstellingen te realiseren, dan betekent dat natuurlijk dat je tijdig nadenkt over te gebruiken keywords. We kennen allemaal tools als de Google Keyword Planner, maar die tool geeft lang niet alles prijs waardoor een contentmarketeer met SEO-dna geïnspireerd kan worden. Gebruik geheel gratis eens Übersuggest om op basis van voor jou alfabetisch gerangschikte shorttail en longtail zoekopdrachten meer relevante keyword-ideeën te ontdekken. Zo maak je je eerstvolgende publicatie of zelfs campagne nog effectiever.

Niet vergeten: klik in de door Übersuggest getoonde lijst zoekopdrachten voor een gewenste taalregio ook vooral eens door op een zoekwoord om vanuit een dropdown meteen via Google Trends (waarover straks nog meer..) een idee te krijgen van de ‘populariteit’ van het thema dat je mogelijk in je content gaat uitdiepen. Hieronder een voorbeeld voor de zoekopdracht content marketing tools:

Googe-Trends-content-marketing-tools

3) Social media en google vertellen je méér… (3x)

Google (hot)trends visualizer

Google-Hot-Trends-Visualizer

Google Trends biedt o.n.g.e.l.o.o.f.l.i.j.k. veel te segmenteren informatie ten aanzien van online zoekopdrachten. Trendgrafieken over de tijd die diverse door jou in toe voeren woorden/ woordcombinaties met elkaar vergelijken geven je snel inzicht in waar contentkansen kunnen liggen, ook regionaal. Maar haal jij als marketeer alles uit wat deze tool bereid is prijs te geven?

Een toffe op de actualiteit ingestoken feature binnen de tool – die volgens mij weinig marketeers kennen – is de Google (Hot)Trends Visualizer. Het uitproberen absoluut waard, zeker als de actualiteit iets is waarop je graag geregeld wilt inspringen (voor wie geldt dat eigenlijk niet?).

PS1: Stel rechts onderin wel als taalregio ‘Nederland’ in.
PS2: Rechts bovenin kun je een voorkeurs-raster kiezen om zo (veel) meer topics tegelijk getoond te krijgen, ze worden real time ‘getypt’.

Twitter Search

Twitter-search

Oké, Snapchat heeft Twitter ingehaald, maar via Twitter Search kun je nog steeds lekker naar actuele topics snuffelen. Gebruik keywords, hashtags, account-namen en verfijn desnoods via Geavanceerde Zoekopdrachten. Dat Google en Twitter overigens weer behoorlijke vriendjes zijn, ga je waarschijnlijk ook zien aan de overlappende voorgeschotelde topics in deze en de hiervoor door mij getipte tool ?

SocialMediaToday

Socialmedia-today

SocialMediaToday is een (Engelstalige) online community en platform voor professionals wereldwijd in marketing, social media, communicatie, customer experience, content marketing en digitale strategieën (yep, dit komt van hun About us-pagina). Maar je hoeft niet in online marketing te werken om als marketeer tóch hier ideeën op te kunnen voor je eigen content marketing-strategie.

Want denk bijvoorbeeld eens ‘Help-content’.. Waarom zou jij binnen jouw niche – zeg het verkopen van surfspullen – niet je doelgroep helpen een zo gaaf mogelijke YouTube-video te maken?

Zonder je te registreren krijg je vanaf de startpagina op social media populaire content voorgeschoteld, van blogartikelen en whitepapers tot video’s en columns. Je kunt ook specifiek naar ‘trending topics’ gaan om zo geïnspireerd te worden om met bepaalde content-invalshoeken aan de slag te gaan.

Überhaupt eens analyseren – los van het thema – hoe die populaire contentstukken zijn opgebouwd qua opzet, media-richness, titel etcetera is ook leerzaam. Kun jij de factoren voor succes ontdekken?

Concrete titels voor onder anderen Blogartikelen cadeau krijgen

Weet je waar je je content min of meer op wilt richten, maar ben je nog zoekende naar de juiste intrigerende invalshoek voor je content? Onderstaande drie tools helpen je op basis van concreet voorgeschotelde titels aan de inspiratie die je nodig hebt.

1) Portent’s Content Idea Generator

title-maker-2

Dit is feitelijk al een klassieker, maar ik blijf ‘m gebruiken en tippen aan opdrachtgevers en mede-contentmarketeers. Het is namelijk een gratis tool met serieuze meerwaarde; je krijgt ideeën toegeworpen waar je hersenpan werkelijk van gaat draaien. Laat het Engels geen showstopper zijn, het spreekt voor zich.

Stel, via de eerder hierboven getipte tool Übersuggest ben je erachter gekomen dat het thema ‘animatievideo’ veel gerelateerde zoekopdrachten oplevert, dan mag je voorzichtig de conclusie trekken dat er marktbehoefte is aan daarop ingestoken content. Haal dan die thematiek eens door deze ‘title maker’ om een verrassende, grappige, intrigerende, afwijkende heading te vinden voor je volgende doelgroepgerichte stuk content.

Laat de tool draaien zo vaak je wilt. Die ene triggerende titel leidt vast tot het grotere idee waar je behoefte aan had. Enne… let ook op de theoretische onderbouwing van de titelelementen, zeker voor niet-doorgewinterde copywriters wellicht leerzaam.

2) Hubspot Blog-topic Generator

Hubspot-blogtopic-generator

Super handig (Engelstalig) tooltje waar je geen cent voor hoeft te betalen, maar die je wel zomaar potentiële titels voor bijvoorbeeld je blogartikelen in je schoot smijt. Pak aan! Dank u! Voer drie nouns in (persoon, plaats, ding, kenmerk etc.) en klik, daar zijn ze. Toegegeven, niet altijd spot-on maar je kunt blijven proberen dus deze tool levert je ongetwijfeld nuttige inspiratie en (sub)koppen op.

3) Inbound Now Blog Title Generator

Inbound-Now-title-generator
Via de te benaderen start-url profileert deze tool zich als een manier om over je writers block heen te komen. Zo kun je de meerwaarde van de output zien, hoewel ik als grootste pluspunt beschouw de functionaliteit om te skippen naar steeds nieuwe titels met een [variabele] die je zelf in gedachten kunt invullen. Die variabele is het (SEO-)keyword dat relevant is voor jouw beoogde target-thema.

Écht pakkende koppen (leren) schrijven

Hoe belangrijk een headline is voor het succes van copy c.q. het bereik van te publiceren content hoef ik je hopelijk niet uit te leggen. Je titel is vaak je eerste contactmoment met een mogelijke bezoeker/ lezer, en waarschijnlijk een direct afhaakmoment als je titel niet een zekere x-factor heeft. De rest van je schrijfwerk en ander contentgeknutsel is daarmee dan feitelijk waardeloos is geworden. Vermijd dat met de onderstaande twee tools die je koppen schrijven-skills zeker kunnen opwaarderen.

1) CoSchedule Headline Analyzer

CoSchedule-headline-analyzer
Dit was zo’n vondst waar ik happy van werd. Ik adviseer je deze ‘headline booster’ uit te proberen, die qua onderwijzende kwaliteiten weer verder gaat dan de eerder hierboven getipte tool van Portent.

De CoSchedule Headline Analyzer helpt je pro-actief een betere titel te schrijven. Voertaal is wederom Engels, but that’s no biggy right? Start met een al aardig goed overdachte beoogde titel. Je krijgt vervolgens op basis van een analyse van ‘common words’, ‘uncommon words’, emotional words’ en ‘power words’ een beoordeling voorgeschoteld van de kwaliteit van je titel, en dus concrete suggesties om deze aan te scherpen. Extra schrijftips zijn ook met een klik bereikbaar. Hoe cool en waardevol is dat?!

2) TweakYourBizz Title Generator

tweak-your-biz-title-generator
Een verrassend vrijgevige tool waarmee je gratis een stortvloed aan potentiële (blog-/artikel-)titels aangereikt krijgt. Natuurlijk, het geeft je ook tegelijkertijd veel inspiratie om überhaupt over invalshoeken voor content na te denken. Ik kies er echter voor me even te focussen op het ‘Schrijf een betere titel’-aspect, want dat zit best snor bij deze tool.

De grote meerwaarde is dat je in een keer heel veel ‘al gecategoriseerde titels’ aangereikt krijgt. Zo op een presenteerblaadje. Copywriters zullen (woord-)technieken en formules herkennen waardoor prikkelende copy is wat het is.. prikkelend. Ook gaaf: je kunt de lijst met titelsuggesties eenvoudig downloaden. Heb je meteen voor een geprioriteerd thema voor jouw business voor een jaar lang artikel-ideeën ?

Writersblock (blijven) vermijden

writers-block
Writer’s block. Of: schrijversblok. Oorzaken zijn vaak perfectionisme, ‘podiumangst’ en verkeerde timing. Het is heel menselijk, maar ook goed te verhelpen. Eigenlijk zijn veel content marketing tools die ik hierboven voor je heb opgesomd, al een prima remedie tegen dat beklemmende ‘Man, man, man.. ik krijg geen letter uit mijn toetsenbord’-gevoel. Maar er zijn ook veel andere manieren om de schrijversgeest te kietelen.

Bekijk de onderstaande video en lees de artikelen eens door. Het zijn feitelijk geen tools (well, sue me!), maar ze kunnen jou zeker helpen.

1) Writer’s Block Instant Cure [5 minuten-video], door TEDTalk-spreker Jeff Bollow

2) How To Overcome Writer’s Block: 14 Tricks That Work
3) 20 Great Tips To Crush Your Writer’s Block

Effectieve statische visuals creëren

Infographics, bewerkte afbeeldingen, opgeleukte screenshots, memes die viral kunnen gaan: ze liggen voor jou eenvoudig binnen handbereik. Voor al je content-inspanningen, van social media buzz tot bloggen tot video producties tot advertentiecampagnes, zijn onderstaande vier design-tools een waardevolle aanvulling. Start vandaag met je werk op eenvoudige wijze visueel veelzijdiger en leuker te maken. Je kunt namelijk niet meer zonder als contentmarketeer anno 2016, in 2017, en daarna..

1) Snagit Capture Software

Snagit-capture-software
Gratis screen capture-software. Heel veel features stellen je in staat volledige screenshots of kleinere screencaptures in alle formaten te bewerken, samen te voegen, van tekst te voorzien, te delen etcetera. Een ‘must have’ voor visueel ingestelde marketeers die begrijpen dat inhoud en het idee niet altijd voor de perfecte uitwerking hoeven te wijken om toch voldoende zeggingskracht te hebben.

PS: binnenkort ga ik de browser-extension (!) Awesome Screenshot testen, schijnt ook heel goed te werken en een voordeel is dus dat je binnen je browser (Firefox en Chrome) je afbeeldingen bewerkt.

2) Pixlr – Online Photo Editor

Pixlr-online-photo-editor
Uitgebreide maar gebruiksvriendelijke online tool voor beeldbewerkingen waarvoor je in vroegere tijden naar een geschoolde graphic designer stapte. Maak een gratis account aan en treed toe tot een wereld aan visuele lekkernijen. Je hebt vanaf de homepage de keuze tussen Pixlr Editor en Pixlr Express. Met name die laatste web app vind ikzelf waanzinnig nuttig; hij nodigt uit tot eenvoudig uitproberen, met als gevolg soms echt verbluffende resultaten in een oogwenk. Download je afbeelding in de resolutie die je wenst, gebruik ‘m en laat het applaus op je neerdalen.

3) Canva – Amazingly Simple Graphic Design Software

Canva-graphic-design-tool
Het niet naast je neer te leggen voordeel van deze tool is dat de gratis versie (ja, je kunt tegen een klein bedrag ook upgraden) heel veel template designs en images al voor je klaar heeft staan. Een infographic, e-book, advertentie of uitnodiging voor dat gave event van jouw bedrijf maken? Hippe wallpaper of social media-coverfoto nodig? Menu voor je restaurant designen? Behoefte aan een fotocollage? Fluitje van een cent, want een groot deel van het (design)werk is al op aansprekende wijze voor je gedaan, waarna je de content naar eigen smaak kunt finetunen op vele manieren.

Pssssssst: omdat wij als marketeers natuurlijk weten hoe groot de meerwaarde van infographics kan zijn, nog even deze tip. Wil je je infographic kunnen laten embedden door anderen op hun sites, maar wil je daar naast externe profilering ook vanuit SEO bezien voordeel aan ontlenen? Gebruik dan bijvoorbeeld de tool SeigeMedia Embed Code Generator om een embed code inclusief backlink te genereren.

4) Meme Generator

meme-generator

Memes. Kun je niet omheen, toch? Kun je altijd iets mee, voor uiteenlopende doeleinden. Zeker als humor tot de marketingwapens mag behoren, en je een gevoel hebt voor actualiteit of seasonality.

Meme Generator bestaat al lang, en niet voor niets. Misschien niet het meest fancy platform voor memes inmiddels (o.a. diverse meme-apps zijn geduchte concurrenten), maar nog heel populair. Zeker vanwege de gebruiksvriendelijkheid waardoor deze tool een no brainer is voor de nog wat minder ervaren meme-creators onder jullie. Wees creatief. Vergroot je zichtbaarheid. Krijg fans. En heb lol!

Coole videocontent en GIF’s maken

Bewegend beeld verhoogt de (kans op) engagement met je content. Voldoende onderzoeken om dat onweerlegbaar te staven. Maak dus eens GIF’s om je blogpost op te leuken of om de aandacht te trekken op social media. En gebruik ook zeker videocontent voor je branding, of om meer inhoudelijke informatie snel op overtuigende en relevante wijze voor je doelgroep te ontsluiten. Het zal je verbazen hoe eenvoudig de creatie van dit soort bewegend beeldmateriaal kan zijn, check de onderstaande vier gratis tools voor content marketing maar.

1) WeVideo – Online Video Editor

wevideo-2
Gratis mooi ogende video’s maken en dat ook nog eens (tegelijkertijd) in samenwerking met anderen doen? Het kan met WeVideo, een online videocreatieplatform en/of Android- en iPhone-app. Met je gratis account krijg je minimaal 1 GB aan dataruimte om aansprekende videocontent te produceren. Maak gebruik van de geïntegreerde library met mediabestanden of upload je eigen beelden, foto’s, audio etcetera. Dat je incomplete video edits kunt bewaren in Google Drive (the cloud) is ook heel prettig. Wie meer mogelijkheden wil kan voor een betaald account met premium features kiezen.

2) Magisto – Online Video Editor

magisto
Verdiep je je in online video editing tools, dan ga je zeker Magisto tegenkomen. De app heeft een snel groeiende schare enthousiaste fans. Het gewone bijzonder maken en waardevolle ervaringen simpel op de mooist mogelijke manier delen, daarmee profileert de tool zich. Zeer gebruiksvriendelijk, snel, kan met de vele opties (themes, layers etc.) verrassend uit de hoek komen en is al met al echt fun to use. De tool denkt met je mee om het beste uit je eigen foto’s en video’s te halen, en het eindresultaat delen is natuurlijk ook eenvoudig gemaakt. En ja, allemaal gratis te gebruiken.

3) PowToon – Animated Video Alternatives

powtoon

Animatievideo’s zijn hip. En effectief. De designstijl, de tone-of-voice; dit contentformat kan het onderscheidende element zijn voor jouw organisatie, merk of product. PowToon is min of meer een combinatie tussen powerpoint en video. Zonder dat het je veel tijd kost, kun je door middel van drag-and-drop templates en diverse bewerkingsmogelijkheden een prachtig filmpje produceren dat de aandacht gaat grijpen. Doorzetten naar diverse kanalen is natuurlijk mogelijk. Werk een goed script uit voor je propositie of story, en ga aan lekker de slag!

4) GifCreator – Online Animated Gif Maker

Gif-van-gifcreator
Met het 100 procent gratis GifCreator kun je – duhh – razendsnel animaties in gif-formaat creëren. Bewerk desgewenst eerst je beeldmateriaal vanaf je telefoon of laptop met beeldbewerkingsprogramma’s zoals eerder in dit artikel getipt. Varieer vervolgens met het aantal te uploaden frames, de afspeelsnelheid, de pixelgrootte en bekijk je gif’je voordat je deze downloadt. Van avatars tot advertentie of voor social media bedoelde dynamische content, makkelijker wordt het niet.

Nog niet voldoende content marketing tools?

Vooruit dan, nog twee content marketing tools, om het (voor nu ;-)) af te leren..

Fonts combineren
Lettertypes kunnen je boodschap versterken of verzwakken. De perfecte match tussen fonts vinden doe je met bijvoorbeeld TypeGenius. Kies een start-font en de best mogelijke combinatie(s) krijg je aangereikt. Handig!

Kleurpalet optimaliseren
Doordacht design van content heeft mede te maken met het juiste kleurpalet. Communiceer nog beter door met behulp van Pictaculous te ontdekken tussen welke andere kleuren onder meer jouw afbeeldingen het beste tot hun recht komen. Kleurcodes zie je ook meteen.

Tot slot..

Dat waren ze: 23 tools om je content marketing-creatie een flinke boost te geven. Doe er je voordeel mee.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van Traffic Builders.

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Webdesign Friesland

De blogtitelgenerator van Hubspot geeft suggesties in het Engels.

Toch liever in het Nederlands? Download dan hier de gratis blog titel generator:

https://www.exalo.nl/gratis-blog-titel-generator/

Hipublish

En wil je AL je content met één klik publiceren op AL je online kanalen, van website tot intranet, nieuwsbrief én social media, dan is de Nederlandse start-up Hipublish ideaal! Je zet je artikel klaar -klik! – en het staat overal online…

Olga Bedrina

Hey there, I don’t speak much Dutch, so I read a Google translation of the article 🙂 Nonetheless, the list looks very impressive! It’s great that you mention tools like Portent and CoSchedule Headline Analyzer; I use them myself on a daily basis.
Also, I might recommend adding Animatron (https://animatron.com) to the list. It’s great for creating animated videos, infographics, GIFs and pretty much any other visuals one can think of.
Ask the Public (http://answerthepublic.com/) is another awesome resource for generating content ideas.
Hope this helps!

Nomi Jaan - no

Amazing guide these tools really help.

Ankit - Teknologya

Hallo Niels,
Dit is een geweldige verzameling tools voor elke inhoudschrijver die er is.
Ook zou ik Title Generator van Teknologya (https://teknologya.com/best-title-generator/) aan de lijst kunnen aanbevelen. Het is geweldig voor het maken van titel- en kopideeën.
Ik hoop dat dit helpt!

Kevin Louwers

Goede Lijst!

Zelf heb ik onlangs een leuke Amerikaanse tool in Gebruik genomen om Animatie Whiteboard Video’s (en social media screenshots) te bouwen zoals stripverhalen etc.

Dit is een redelijk laagdrempelige tool en werkt boven verwachting! Wellicht is dit een leuke tool voor jullie om te testen en toe te voegen aan deze lijst!

Mijn ervaringen kun je lezen via mijn eigen website op https://bit.ly/3s6e1Ap

Ik mis overigens ook Semrush op de lijst! Gebruiken jullie die niet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond