-

De zes belangrijkste trends in technologie

Het is goed om zeker eens in het jaar goed naar de trends in tech te kijken. Want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Technologieën die vorig jaar nog veelbelovend waren kunnen nu achterhaald zijn, en wat een paar maanden geleden nog kansloos leek is nu de nieuwe trend.

Bij het ontwikkelen van de beste digitale gebruikerservaring gaan design en technologie hand in hand. Om Mirabeau’s technische koers te bepalen en de juiste keuzes te maken komen onze specialisten regelmatig bij elkaar om de laatste techtrends te bespreken. Dit resulteert in onze Tech Radar, waarin we vaststellen welke technologie en ontwikkelingen we inzetten, wat nader onderzoek nodig heeft of verouderd is.

We zetten hier de zes belangrijkste trends die we zien voor je op een rijtje:

Test automation: er is geen ruimte voor handmatig testen

Wil je je time-to-market versnellen door in hoog tempo nieuwe functionaliteiten te releasen? Dan bouwen engineers een zogenaamde ‘continuous delivery pipeline’. Een deployment-techniek waarbij zowel het uitrollen van (cloud) infrastructuur en software, als ook alle benodigde testen geautomatiseerd worden. Handmatige handelingen geven immers een hogere kans op fouten en frustreren doorlooptijden.

Interessant en zeer relevant zijn nieuwe ontwikkelingen om ook visuele wijzigingen grotendeels automatisch te testen. Een voorbeeld hiervan is Argus Eyes. Deze tool brengt visuele verschillen van twee applicatie versies vroegtijdig in kaart waardoor je snel kunt beoordelen of wijzigingen gewenst zijn of niet.

IoT: 25 miljard connected devices in 2020

Draadloze – low energy – standaarden zorgen ervoor dat steeds meer apparaten met het internet verbonden worden, het internet of everything. Nieuwe toepassingen vinden steeds meer hun weg. Zo introduceerde Ikea onlangs bijvoorbeeld een slimme Ledlamp, gebaseerd op de Zigbee wireless standaard.

Ook aan de netwerkkant zien we volop interessante ontwikkelingen. KPN lanceerde onlangs LoRa (Long Range Low Power), een landelijk dekkend netwerk voor IoT-toepassingen. Sensoren kunnen via dit netwerk met extreem weinig stroomverbruik data uitwisselen. Keerzijde daarvan is wel de beperkte hoeveelheid data, maar dat is voor IoT-toepassingen geen groot issue.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijven beter in staat worden gesteld om waarde te leveren. Dankzij realtime sensor data en machine learning bijvoorbeeld kunnen industrieën hun onderhoudsprocessen optimaliseren.

Maar ook dichter bij huis zien we IoT terug in domotica-toepassingen, integraties worden daarbij steeds makkelijker. Zo kan de voice interface Amazon Echo tegenwoordig aan een veelvoud van devices gekoppeld worden. Vanuit je stoel bedien je bijvoorbeeld met stemcommando’s je slimme thermostaat of bestel je een pizza. Bovendien kunnen bedrijven dankzij IoT-toepassingen hun klanten beter leren kennen en hierop hun dienstverlening gaan aanpassen.

Met de IoT-ontwikkeling lijkt Ubiquitous Computing een stap dichterbij te komen. Ubiquitous Computing is een wetenschappelijk concept waarbij computing overal aanwezig is, alledaagse apparaten en objecten ‘slim’ worden en in staat zijn via internet en gebruikers te communiceren.

Virtual Reality/Augmented Reality: technologie wordt mainstream

In de Haagse strandwijk Kijkduin zijn meerdere Pokémon Go hotspots geplaatst. De gemeente Den Haag sleept ontwikkelaar Niantic voor de rechter vanwege de vermeende overlast die spelers van de mobiele augmented reality game veroorzaken. Een mooi bewijs van de adoptie en volwassenheid van Augmented Reality, waarbij overlays over de zichtbare (echte) wereld geprojecteerd worden. Dankzij Pokémon is AR mainstream geworden. De technologie is niet bijzonder nieuw: Layar was een voorloper, maar is nooit echt doorgebroken. Geïnspireerd door het succes van Pokémon zullen er nu snel nieuwe toepassingen op de markt gebracht worden.

Augmented Reality en Virtual Reality zijn beide uitbreidingen op het browser en mobile domein. Facebooks dochterbedrijf Oculus werkt aan een speciale webbrowser voor virtual reality, gebruikers kunnen dan virtual reality binnen (of op) webpagina’s beleven.

Conversational interfaces: een nóg betere user experience

Binnen Mirabeau experimenteren we graag met conversational interfaces en chatbots. Messenger applicaties zoals Whatsapp of Facebook Messenger spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse digitale leven. Platforms zoals het Chinese WeChat hebben reeds de potentie aangetoond van ‘eenvoudige’ chat-applicaties: met WeChat kun je producten aanschaffen, een taxi bestellen of een dialoog voeren met tienduizenden bedrijven.

Door chatbots te integreren kunnen bedrijven gesprekken gaan voeren met consumenten zónder inzet van een (duur) callcenter. Ook kunnen ze relevante informatie op maat en binnen de juiste context bieden.

Een ander voorbeeld zijn voice interfaces zoals Amazon Echo, met stemcommando’s kun je bijvoorbeeld vluchtinformatie opvragen. Het wordt relatief eenvoudiger om conversational interfaces met bot-technologie te bouwen; binnen cloud platformen zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services ontstaat een hele generatie nieuwe AI services.

Cloud based solutions: bouwen met software-lego

Public cloud computing speelt vandaag de dag een niet te negeren rol binnen moderne IT en is de technologische aanjager van nieuwe disruptieve toepassingen. Grote cloudspelers als Amazon Web Services bieden services en bouwblokken waarmee je snel nieuwe toepassingen ontwikkelt. Innovaties als serverless computing (AWS Lambda, Microsoft Azure Functions) zorgen ervoor dat applicaties nóg kostenefficiënter worden zonder up-front investeringen in infrastructuur en maandelijks onderhoud.

Kenmerkend voor cloud native applicaties is de wijze waarop nagedacht is over de opzet van de applicatie. Met name het ontkoppelen van fysieke resources en het gebruik maken van webservices voor communicatie tussen functionaliteiten is typerend. Daarbij bestaat vandaag de dag een moderne applicatie uit verschillende cloud services met custom micro-service applicaties daaraan toegevoegd.

Een mooi voorbeeld van een cloud based solution is Contentful, een CMS dat leeft in de cloud en dat je via een zogenaamde REST API aansluit op je achterliggende techniek. Door het aan elkaar knopen van cloud services ontstaan modulair opgezette toepassingen, goed onderhoudbaar, uitbreidbaar en kostenefficiënt.

Vanwege deze ontwikkeling verwachten IT-beslissers ook passende flexibele licenties: modulair, transparant en zonder lange contracttermijnen. Een afdracht per transactie, een bedrag afhankelijk van het aantal gebruikers of een opslagpercentage afgestemd op de gebruikte hoeveelheid cloud resources. Nieuwe licentie modellen zullen dan ook het levenslicht zien.

Mobile: native apps, swift & kotlin

Om de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, is het ons advies om alleen native apps te ontwikkelen. Je verzekert je dan van applicaties die optimaal werken op elk apparaat, zoals een iPhone, Android-device of Windows Phone. Native apps zijn ontwikkeld voor en maken gebruik van device-specifieke mogelijkheden zodat de gebruiker een seamless interactie ervaart.

Bij het ontwikkelen van apps maken we gebruik van Swift. Swift is een zeer krachtige programmeertaal voor macOS, iOS, watchOS and tvOS, door Apple is geïntroduceerd in 2014. Apple heeft Swift geïntroduceerd als opvolger van Obj-C. Het doel van Swift is om de stijle leercurve van Obj-C weg te halen voor nieuwe ontwikkelaars en om te snijden in de “overbodige/uitgebreide” syntax die Obj-C met zich mee brengt. Swift heeft veel syntax-overeenkomsten met Kotlin. Kotlin is een taal in opkomst, bijzonder geschikt voor het bouwen van Android apps. De taal heeft vooral als belofte een hoog productieve taal te zijn.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op cio.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond