-

Negen tips voor een snellere WordPress website

Een snelle website zorgt voor een betere gebruikservaring, maar leidt als gevolg daarvan ook tot meer conversie en een hogere kwaliteitsbeoordeling door Google. Het is dus zaak om je website zo snel mogelijk te maken. Maar elk CMS is anders. Wat het ene CMS een flinke snelheidsboost geeft, hoeft bij het andere een aanzienlijk minder goed resultaat geven. Wat zijn nu de ultieme tips om een WordPress site te versnellen?

In het kader van onze themaweken Snelheid heb ik bovenstaande vraag gesteld aan Merijn de Rooy van Bitrista, gespecialiseerd in het bouwen van WordPress websites:

WordPress is een fantastisch content management systeem maar helaas blinkt het ‘out of the box’ niet echt uit op het gebied van snelheid.”

Je kan de snelheid van je WordPress site eenvoudig achterhalen door je site URL door bijvoorbeeld Google Page Speed Insights of 
Y-slow te halen. Dit geeft je een mooie nulmeting. Is de snelheid van je website nog niet helemaal wat je er van verwacht had? Niet getreurd, met een aantal keuzes / aanpassingen kan je hier verandering brengen. Merijn heeft een aantal handige tips.

Tip 1: Kies goede hosting
Moeilijkheidsgraad *

Een tip waar wij als webhoster natuurlijk alleen maar blij mee zijn. Merijn: Een snelle website begint natuurlijk met het kiezen van een goede hostingpartij.
Dan ben je verzekerd van snelle voor WordPress geoptimaliseerde clusterhosting.”

Tip 2: Kies je themes zorgvuldig
Moeilijkheidsgraad *

WordPress themes zijn er in vele soorten en maten. Wat betreft snelheid zijn de verschillen groot.
 Merijn: Het heeft onder andere te maken met de hoeveelheid en netheid van de gebruikte code. 
In de regel zijn eenvoudige themes vaak een stuk sneller dan uitgebreide themes met veel extra features. 
Je kan de snelheid van een WordPress theme eenvoudig beoordelen door de link van de demo-pagina van het desbetreffende theme te testen in één van de hierboven genoemde tools.”

Tip 3: Wees kritisch op je plugins
Moeilijkheidsgraad **

Je kunt je WordPress installatie heel eenvoudig uitbreiden met een groot aantal plugins.
 Het geeft je bijvoorbeeld een betere gebruikservaring in de backend of biedt je meer weergaveopties voor de frontend. Maar let wel op: wanneer je teveel plugins aan WordPress hebt toegevoegd, kan dit een nadelig effect op de snelheid van je website hebben.

Merijn: Probeer om het aantal geïnstalleerde plugins op tien of minder te houden.
 Ook individuele plugins kunnen een nadelig effect hebben op de snelheid van je WordPress website. Je kan dit eenvoudig testen met de P3 Plugin Performance Profiler die onder andere het aandeel in de laadtijd en het aantal database verbindingen per WordPress plugin toont.

Tip 4: Comprimeer afbeeldingen
Moeilijkheidsgraad *

Grote afbeeldingen (bestandsgrootte) zorgen voor langere laadtijden en dus een trager ladende site. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te ondervangen.

Merijn: Zorg ervoor dat je afbeeldingen gecomprimeerd opslaat met de ‘opslaan voor web’ functie in een beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop.
 Je kan dit proces achter ook automatiseren door de WordPress plugin WP Smush te installeren. Deze plugin zorgt ervoor dat alle bestanden die je upload in WordPress automatisch worden gecomprimeerd zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.”

Tip 5: Activeer cache
Moeilijkheidsgraad **

Merijn: WordPress genereert content dynamisch: telkens wanneer een bezoeker een pagina van een op WordPress draaiende website opvraagt, moeten er diverse afbeeldingen, css-, en javascript bestanden worden geladen. De informatie die op de pagina staat, moet telkens uit de WordPress database worden opgehaald. 
Zeker bij WordPress sites met wat meer bezoekers kan dit tot vertraging leiden. Bovendien kan dit snelheidsverlies zorgen voor een lagere positie in zoekmachines zoals Google die de snelheid van een website als wegingsfactor gebruiken bij het bepalen van de positie in zoekresultaten. 
Dit kun je gelukkig ook opvangen met caching”.

Caching werkt als volgt: wanneer een bezoeker een pagina opvraagt, dan wordt er een ‘foto’ van gemaakt en opgeslagen. Wanneer die pagina nog eens wordt opgevraagd wordt die foto uitgeserveerd in plaats van helemaal opnieuw. Dit versnelt de laadtijd gigantisch.

Merijn: Twee cachingtechnieken die flink resultaat kunnen leveren zijn Varnish en Redis. Maar je kunt ook WordPress cache plugins zoals W3 Total Cache en WP Super Cache gebruiken. W3 Total cache biedt wat meer mogelijkheden om de snelheid van je website op te schroeven dan WP Super Cache, dat wat gebruiksvriendelijker is voor beginnende WordPress gebruikers.”

Tip 6: Minimaliseer html, css en javascript
Moeilijkheidsgraad ***

Een tip die iets meer technische kennis vereist. Merijn: Zorg dat je de html-, css- en javascript bestanden in je WordPress theme zo klein mogelijk aanbiedt. Denk hierbij aan het verwijderen van onnodige bytes zoals extra spaties, regeleinden en inspringing.
 Aangezien voor elk van deze bestanden een extra verbinding met de webserver moet worden gelegd, loont het ook de moeite om css- en javascript bestanden gebundeld aan te bieden in plaats van afzonderlijk. Naast de eerder besproken W3 Total Cache plugin, die diverse mogelijkheden biedt op dit gebied, kan je hier ook de Better WordPress Minify plugin voor gebruiken.

Tip 7: Gebruik CDN
Moeilijkheidsgraad ***

Telkens wanneer een bezoeker een pagina op je WordPress opvraagt, wordt er een aantal verbindingen gelegd met de webserver waarop je je website host.
 Merijn: Je kan de opvraagtijd van een pagina versnellen door niet alle bestanden vanuit één server te serveren, maar afbeeldingen, css- en javascriptbestanden aan te bieden via een content delivery network (CDN). Bekende oplossingen hiervoor zijn onder andere Cloudflare en MaxCDN.
 Voor Cloudflare is er zelfs een speciale plugin.”

Tip 8: Deactiveer WP-Cron
Moeilijkheidsgraad ***

WP-cron is het onderhoudsscript van WordPress dat standaard telkens wordt uitgevoerd wanneer een bezoeker een pagina op je WordPress site opvraagt.

Merijn: Zeker wanneer je website wat meer bezoekers trekt, kan dit voor aanzienlijk meer serverbelasting en vertraging zorgen.
 Bij sites met hogere bezoekersaantallen raad ik daarom aan om deze optie te deactiveren en te vervangen door een normale cron job.”

Voor dit laatste heb je enige technische kennis nodig. Je doet het als volgt:

  1. Open het bestand wp-config.php in de root van je WordPress installatie
  2. Plaats de volgende regel in het bestand, bij voorkeur gelijk na de database instellingen: 

define(‘DISABLE_WP_CRON’, true);
  3. Maak vervolgens een nieuwe cron job aan naar het bestand wp-cron.php. Meer informatie over het maken van cron jobs vind je hier.
Tip 9: Schoon je database op
Moeilijkheidsgraad **

Merijn: De WordPress database kan naar verloop van tijd behoorlijk groot worden, wat de snelheid niet ten goede komt. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt comments en statistiek-, redirect- en security plugins die tabellen vol logging gegevens aan de database kunnen toevoegen. 
Het is van belang om de WordPress database in goede conditie te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de WP-Optimize plugin.”

Testen en nogmaals meten

Heb je bovenstaande tips opgevolgd? Test dan eerst even of alles nog goed werkt. Is dat het geval dan, kijk dan weer met PageSpeed Insights of een andere tool of je site inderdaad een stuk sneller is geworden. Veel succes!

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op het blog van Byte.nl

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Martin van Dijk

Goed artikel! Het slaat de spijker op z’n kop voor wat betreft snelheidsoptimalisatie voor je WordPress site. Een goede hoster die hierbij kan helpen is WP Monster, http://www.wpmonster.nl. Ze bieden standaard CDN en Varnish caching, waardoor caching plug-ins vaak niet meer nodig zijn (wat weer onnodige plug-ins scheelt). Alle site’s worden in Nederland gehost en ze bieden 4 weken backuptermijn, zodat je altijd weer terug kunt mocht er iets fout gaan.

Randell

Bedankt voor het artikel. Als hosting WP gebruiker niet ondersteunt Cron, of zijn Cron service is crap, kunnen we proberen https://www.easycron.com of WP plugin https://wordpress.org/plugins/easycron/.

bert

Rip 10: gebruik geen WordPress (tot 50x zo snel).

Olaf van Gessel - RijnWeb

Heel interessant artikel voor standaard WordPress websites.

Maar als je serieus bent met je website is mijn advies kort vwb Tip 1:

Lees onze ervaringen met tientallen WordPress webhosts in dit artikel:

https://www.rijnweb.nl/beste-wordpress-hosting-nederland/

Dan hoef je de meeste andere tips niet meer uit te voeren.

Check voor het waarom het artikel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond