-

Gepersonaliseerde video: welke tools zijn er?

Gepersonaliseerde video’s zijn één van de meest effectieve manieren om je sales en marketing nog persoonlijker te maken en daarmee je conversie fors te verbeteren. Met de tools uit dit artikel kun je zelf op een laagdrempelige manier aan de slag om gepersonaliseerde video’s te realiseren.

Uit onderzoek van Forrester Consulting over de toekomst van gepersonaliseerde marketing komt naar voren dat maar liefst 94 procent van de marketeers en beslissers personalisatie[mogelijkheden?] belangrijk tot zeer belangrijk vinden om marketingdoelstellingen te realiseren.

75 procent van de respondenten geeft aan dat zij van plan zijn de investeringen in gepersonaliseerde marketing de komende jaren verder op te voeren. De reden hiervoor is namelijk dat gepersonaliseerde content werkt:

In het kader van onze eigen Account Based Marketing strategie – waarbij we laserscherp willen focussen op een beperkt aantal ideale klanten – zijn we op zoek gegaan naar leveranciers om ook video te personaliseren. In dit artikel geven we je inzicht in videopersonalisatie en laagdrempelige tools om hiermee zelf aan de slag te gaan.

De basis van [online] contentpersonalisatie

Nog even terug naar de basis: wat voor mogelijkheden zijn er om content te personaliseren? Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Geslacht (m/v)
 • Locatie – land, regio, stad of zelfs bedrijfsnetwerk
 • Datum en tijd
 • Apparaat – PC, laptop, mobiel, tablet
 • Zoektermen – welke zoekwoorden of -combinaties zijn gebruikt
 • Bezoekersfrequentie – is de bezoeker voor de eerste keer op je website of al vaker langs geweest?
 • Bedrijfsbranche, aantal werknemers
 • Refererende URL – via welke website is de bezoeker op jouw website terechtgekomen
 • Klantgeschiedenis – heeft de klant al eerder iets bij je afgenomen?
 • Bezoekersgedrag – paginaweergaven, kliks
 • Eigen CRM data

Al deze informatie maakt het profiel van iedere individuele websitebezoeker completer. Je kunt je website bijvoorbeeld aanpassen met onze software die bedrijven herkent: voor bedrijven in specifieke branches kun je daarop je content afstemmen.

Gepersonaliseerde video’s

Een van de contentvormen die je kunt inzetten zijn gepersonaliseerde video’s, één van de meest effectieve manieren om personalisatie in je marketing en sales aan te brengen.

Zo blijkt uit onderzoek van eyeview dat voor landingspagina’s waarin een video wordt getoond, de conversie met 80 procent stijgt. En Kissmetrics stelt dat voor mensen die een video hebben gezien, de kans 64-85 procent groter is dat zij het product of de dienst afnemen.

Er is een aantal redenen waarom gepersonaliseerde video’s zo effectief zijn:

1. Inspelen op verlangen

Mensen houden van personalisatie. Denk bijvoorbeeld aan de suggesties die Netflix en YouTube doen op basis van video’s die je eerder hebt bekeken.

Onderzoekers van de University of Texas onderzochten waarom mensen gepersonaliseerde video’s waarderen. Zij kwamen erachter dat hiermee wordt ingespeeld op het verlangen van mensen om de touwtjes in handen te hebben én het verlangen dat iets voor hen relevant is.

Gepersonaliseerde video’s geven de persoon die deze te zien krijgt onbewust het gevoel dat hij/zij hier de controle over heeft. Daarnaast zorgen gepersonaliseerde video’s voor relevantie, omdat de content is toegespitst op één enkel persoon. Je geeft hen bijvoorbeeld informatie waar zij naar op zoek zijn, gebaseerd op de data die je eerder hebt vergaard over hun zoekgedrag.

2. Persoonlijk

In het verlengde van het vorige punt spelen gepersonaliseerde video’s in op één van de basisbeginselen van sales. Door te personaliseren spreek je mensen namelijk direct aan. Een e-mail zonder aanhef spreekt bijvoorbeeld minder aan dan ‘Beste Frank’.

Door in de video je prospect bij naam te noemen, laat je zien de tijd en moeite genomen te hebben om je in hen te verdiepen. Zij zullen deze extra inspanning zeker waarderen.

3. Het menselijke element: we willen vermaak

Online krijgt een potentiële klant veel verschillende content via verschillende kanalen te zien op zoek naar een oplossing voor zijn of haar probleem. Al deze uitingen strijden om de aandacht van je potentiële klant. Uiteindelijk wint de vorm die het meest raakt en vermaakt. Video is door de combinatie van beeld en geluid enorm geschikt voor vermaak en al helemaal als je de video persoonlijk maakt.

Leveranciers van gepersonaliseerde video

Er is een aantal leveranciers die je kunnen helpen met het maken van gepersonaliseerde video’s.

Vidyard is een totaaloplossing en met een vanaf-prijs van 1.500 dollar per maand. Wellicht een flink bedrag om gepersonaliseerde video eerst zelf te gaan testen. Een gratis oplossing die Vidyard biedt is ViewedIt, een Google Chrome extensie waarmee je eenvoudig een gepersonaliseerde video kunt opnemen en delen. Uiteraard wel zonder de uitgebreide mogelijkheden die Vidyard zelf biedt.

Met deze tool neem je je scherm en je stem op via de webcamera. De kijker ziet linksonder het gezicht van degene die de video heeft opgenomen. Hierdoor is deze tool uitermate geschikt voor sales om een persoonlijke video op te nemen en te versturen via e-mail.

Bij ImpossibleFX maak je met een video-editor gepersonaliseerde video’s van jouw eigen data. Je upload je eigen basisvideobestanden en in de editor kies je bijvoorbeeld vlakken die je wilt personaliseren met je eigen data. Het mooie is dat ImpossibleFX ook een object in beweging kan volgen en personaliseren zoals je hieronder kunt zien:

Een gratis account bij ImpossibleFX geeft je 30 minuten video per maand met een watermerk. Daarna geldt er een ‘pay-as-you-go’ model, waarbij je afrekent op basis van het aantal videominuten dat je opneemt via de dienst. De eerste duizend minuten video kosten via ImpossibleFX 200 dollar.

Met Sezion maak je templates die je vervolgens voorziet van je eigen gepersonaliseerde data. Deze templates gebruik je om je eigen videobestanden te personaliseren.

Sezion biedt de mogelijkheid om een gratis account aan te maken zodat je direct aan de slag kunt waarbij er wel een beperking in de kwaliteit van de video’s is, er een watermerk te zien is en je maximaal 30 minuten video kunt maken. Deze leverancier werkt met maand- of jaarabonnementen waarbij een betaald account begint bij 50 dollar per maand voor 45 minuten gepersonaliseerde video.

Het mooie van Sezion is de connectie met Zapier. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld eenvoudig gepersonaliseerde video’s maken op basis van een Google Spreadsheet. Dit is erg handig voor e-commerce (lijsten met producten en afbeeldingen) of natuurlijk een lijst met prospects.

Als laatste StoryXpress. Hierbij kies je op basis van standaard templates hoe jouw video er uit gaat zien. Je betaalt hiervoor 19 dollar per video of 149 dollar voor tien video’s.

Je hebt door hun eigen templates niet de mogelijkheid om je eigen video’s te gebruiken. Dit levert misschien iets minder creativiteit, maar je kunt er wel heel snel een video mee maken.

Deel dit bericht

2 Reacties

Dennis Koorn - Dialog Groep

Mooi artikel. Wat ik hierin nog mis is het interactieve. Gepersonaliseerde video is leuk omdat de ontvanger zich hierin herkent. Hiervan zijn ook in Nederland al veel aanbieders actief. Maar wel met zeer oppervlakkige personalisatie nog. Wat persoonlijke gegevens in de video verwerkt en call to action buttons voor verwijzingen naar websites. Maar daar onderscheid je je al niet meer mee richting je doelgroep. Indien dit integraal onderdeel wordt van de communicatie met je doelgroep (prospects, klanten, leden, fans, etc,) en in elke fase van de customer journey je boodschap in de vorm van een video kan worden aangeboden, dan wordt de waarde voor organisaties nog groter. Ik krijg nu vaak het idee dat video content alleen gericht is op vermaak, opvallen en viraal gaan. In plaats van video’s gepersonaliseerd en interactief aanbieden om een rekening uit te leggen. Of om mensen offertes aan te bieden. Maar dan in de video zelf door gegevens in te laten vullen die verderop in dezelfde video weer zijn verwerkt. En natuurlijk ook rondom marketing campagnes, maar dan door in de video dieper te gaan met veel meer gebruik van persoonlijke gegevens. De markt is klaar voor de volgende stap. Klanten vinden, binden en inspireren door inzet van gepersonaliseerde en interactieve video is een trend waarvan ik verwacht dat deze in 2017 in Nederland gaat door zetten.

Rogier Ros - StoryTEQ

Of je doet het direct goed en klopt aan bij StoryTEQ. Met zijn kennis, cases, resultaten(!) en ervaring mag StoryTEQ absoluut niet ontbreken in dit artikel. Zeker daar waar er veel hopeloze self-service platformen worden besproken waar geen een marketeer blij van wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond