-

Gestraft door Google? Start met het verbeteren van je linkprofiel

Met de Penguin 2.0 een paar weken achter ons is het tijd om te kijken naar de impact. Deze update, die aangekondigd werd als de “grootste ooit”, lijkt maar weinig schade te hebben aangericht. Zowel in de VS als hier in Nederland zijn er amper grote verschuivingen waargenomen. Dit betekent niet dat er helemaal geen websites getroffen zijn.

Wie wanhopig op zoek is naar een manier om er weer bovenop te komen zal waarschijnlijk bij de Google Disavow Tool uitkomen. Deze tool werd in oktober 2012 aangekondigd door Google als een hulpmiddel voor webmasters waarmee negatieve links verwijderd konden worden. Het zou op magische wijze al het slechte verwijderen, waardoor er alleen nette linkprofielen over zouden blijven. Ideaal natuurlijk voor het post-Penguin landschap!

Werking Disavow Tool

Toch is deze Disavow Tool niet zo functioneel als dat het lijkt. Slechts weinig webmasters zagen effect na het uploaden van slechte backlinks. Google zelf geeft dan ook aan dat deze tool een laatste redmiddel is die alleen gebruikt kan worden als andere methoden niet succesvol blijken. Dit betekent geen magie of simpele oplossing, maar zelf aan de slag om het effect van de update ongedaan te maken.

De tool zelf is vrij simpel te gebruiken. Slechte backlinks dienen in een .txt bestand aangeleverd te worden, samen met instructies voor Google en zij doen de rest. Ondanks dat dit erg mooi klinkt, is deze stap pas de laatste in het Google update – herstelproces.

Linkprofiel verbeteren: zo moet het wel!

De eerste stap is ook de meest logische: het in kaart brengen van het eigen linkprofiel. Er zijn een groot aantal tools waarmee dit kan, maar Google raadt zelf aan om gebruik te maken van de link tool in Webmaster Tools. Deze zou voldoende moeten zijn om alle links snel in kaart te brengen.

recovery

Nu is het belangrijk om alle slechte links te vinden en te markeren. Hoewel er een aantal tools bestaan die dit kunnen doen, blijft het toch handwerk. Maak een afweging of de link voldoet aan de Google richtlijnen en wees kritisch! Als een link slecht lijkt, dan is deze dat vaak ook. Het verwijderen van slechte links is eveneens iets dat het beste met de hand gedaan kan worden. De grootste kans om een link verwijderd te krijgen is door het sturen van een persoonlijke email naar de desbetreffende webmaster. Leg uit waar de link staat, wat de anchor tekst is en waarnaartoe deze linkt. En dan is het afwachten of de webmaster hiermee akkoord gaat. Er zijn websites die hier handig op in spelen door geld te vragen voor het verwijderen van een link. Ga hier nooit op in, maar neem deze sites op in het Disavow verzoek.

Het is belangrijk om alle effort ook goed bij te houden in een Google Drive bestand. Maak hierin een lijst met slechte links en noteer welke stappen ondernomen zijn om deze te verwijderen. Met dit document kan aan Google worden aangetoond dat er moeite is gestoken in het verbeteren van het linkprofiel.

Als er links overblijven die niet verwijderd kunnen worden, is het tijd om de Disavow Tool in te zetten. Deze is te vinden in Webmaster Tools en direct te gebruiken door het uitkiezen van het eigen domein. Zet de slechte links in een .txt bestand en laad deze in de Tool. En wie deze tool gebruikt mag best rigoureus te werk gaan, aldus Matt Cutts. Wie zeker wil zijn dat het profiel schoon is, zal ook “foute” domeinen moeten indienen. Want volgens Matt Cutts missen er vaak nog veel links bij een “Disavow”-verzoek.

Is de Disavow Tool echt zo magisch?

Het antwoord hierop is nee! Na het indienen van een verzoek kan het soms maanden duren voordat enig effect zichtbaar is. Wie geraakt is door een Google update of een penalty zal zelf hard aan de slag moeten om dit ongedaan te maken. Steek veel tijd in het verbeteren van het huidige linkprofiel, Google zal dit zeker waarderen! En verwacht geen magie van de Disavow Tool, dit is slechts een klein onderdeel van een veel groter plan om te herstellen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Martin

Bedankt! Had nog nooit van de google disavow tool gehoort, ga het zeker eens bekijken.

Mvg,

Martin

Eric van Hall

Hi Bianca. Interessant stuk. Ik kende de disavow tool nog niet. Nu heb ik nooit veel aan ‘link building’ gedaan, dus hopelijk valt het mee. Maar wat ik mis je in je verhaal is uitleg hoe je ‘foute’ of ‘slechte’ links kunt herkennen.

Bianca

Hi Eric,
Wat slechte links zijn is per website anders. Als leidraad zou je de Google richtlijnen kunnen gebruiken, dit zijn vaak ook de type links die worden bestraft. De richtlijnen kun je vinden op deze pagina: http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=66356.

Daarnaast is het goed om op je gevoel af te gaan. Een link die slecht lijkt of op een website vol met spam staat, is vaak niet waardevol om te hebben.

Arjan Bakker

Een mooi voorbeeld hoe je ook te werk kan gaan om de slechte links op te ruimen voor je de Disavow tool gebruikt. http://moz.com/blog/google-disavow-tool

Dave

http://www.123tandarts.nl/

Interessante tool, ik ga het zeker bespreken met onze SEO man!

Serge

Beste Bianca,

Heb een lange tijd top 10 rankings gehad met mijn website en ineens waren ze weg, Ik ga meteen aan de slag om te kijken of ik mijn linkprofiel kan verbeteren. Bedankt voor dit artikel..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond