-

Het kantoor van de toekomst: ingericht op hybride werken

Thuiswerken is een blijvertje. En dat betekent dat het kantoor een andere rol gaat krijgen. Van werklocatie naar clubhuis, een schets van het kantoor van de toekomst. 

Corona en de lockdowns hebben een grote impact gehad. Dit zien we niet alleen terug in de supermarkt, op festivals en sportevenementen. Ook op het kantoor brengt corona grote veranderingen met zich mee. Steeds meer bedrijven hebben een thuiswerkregeling. Teams werken thuis vaak efficiënter en je hebt niet meer te maken met de lange reistijden. Blijft er nog wel wat over van een kantoor? En welke functie heeft het kantoor? In dit artikel meer over het kantoor van de toekomst!

Veranderende functie van het kantoor

Thuiswerken is voor veel mensen prettig. Geen onderbrekingen van collega’s en volledig geconcentreerd werken aan je projecten. Meetings zijn binnen 15 minuten klaar, omdat er efficiënt overlegd wordt. Maar wat als we die small talk tijdens de vergaderingen nodig hebben? Vrijdagmiddagborrels en andere vormen van sociale interactie zijn juist goed voor een bedrijf en de motivatie van. Voorheen kwam iedereen elke dag op kantoor om z’n werkzaamheden te doen. Nu zal het kantoor alleen het stukje sociale interactie op gaan vangen. Het kantoor zal eigenlijk gaan dienen als clubhuis. In de toekomst zal het kantoor in het teken staan van verbinding, samenwerking, flexibiliteit en inspiratie. Dit noemen wij New Work. 

Een New Work kantoor 

In een New Work kantoor staat één ding centraal; samenkomst. De sociale interactie tussen werknemers moet gestimuleerd worden. Hoe doe je dit? Richt je kantoor in volgens het 4C model. Hierin verdeel je het kantoor in 4 zones met elk hun eigen functie; Connect, Cowork, Conference en Concentrate. Deze zones creëren een flexibele en inspirerende omgeving. Dit zorgt ervoor dat collega’s optimaal kunnen samenwerken. 

Een herinrichting

De vier werkzones zijn enorm belangrijk in een New Work omgeving. Hoe ziet dit er dan uit? De Connect zone staat volledig in teken van verbinding. Hier maak je een praatje met collega’s, drink je een kopje koffie met je leidinggevende en geniet je samen van de lunch. De Cowork zone is meer werk gerelateerd. In deze inspirationele zone werk je samen met collega’s en worden creatieve ideeën tijdens een brainstormsessie bedacht. Belangrijke zaken overleggen of een presentatie geven? Dat doe je in de Conference zone; een plek voor interactie met een serieuze ondertoon. Kom tot rust en pak je focus in de Concentrate zone. Hier kun je ongestoord werken of een telefoontje plegen. 

Een dag op het kantoor van de toekomst 

Werk de ene dag thuis en kom de andere dag naar het kantoor. Dat kan door de flexibele indeling van een New Work kantoor. Heb je in de ochtend een deadline en moet je nog een paar dingen afronden? Doe dit in de Concentrate zone. Na de lunch een project pitchen? Neem plaats in de Conference zone. De dag afsluiten met een brainstormsessie? Doe inspiratie op in de Cowork zone. Kortom; iedereen werkt waar hij of zij wil. Pas wel op! Niet elke werkplek is geschikt voor elk persoon. Voorkom dus gezondheidsklachten en zorg ervoor dat je kantoor ergonomisch kantoormeubilair heeft. 

Wordt je kantoor een New Work kantoor?

Het kantoor van de toekomst gaat in het teken staan van samenkomst en verbinding. Met het 4C model zorg jij ervoor dat je kantoorinrichting hierop aangepast is. Het effect van deze verandering? Betere samenwerkingen, een verhoging van de productiviteit en veel flexibiliteit. En dat zullen zowel werkgevers als werknemers waarderen. 

Over de auteur: Sanne van Hulzen is Contentmarketeer bij SKEPP.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond