-

Meet elk onderdeel van de marketingmix

Het medialandschap verandert snel en daar moet de zoekmachinestrategie op inspelen. Social media, mobiel en real time search maken analytics complexer, maar des te belangrijker om goed te weten welke rol elk marketingkanaal vervult.

Google Adwords heeft zich ontwikkeld van puur ‘search’ kanaal naar een uitgebreid multi-channel advertising kanaal. Innovaties als Modified Broadmatch stellen de adverteerder in staat om met Adwords een nog breder publiek te bereiken zonder de targeting geweld aan te doen. Sitelinks op text ads bieden verbeterde mogelijkheden om aansluiting te vinden bij de zoekintentie van de zoekmachinegebruiker en de doorklikratio te verbeteren. Remarketing, ook wel retargeting genoemd, biedt adverteerders de mogelijkheid om niet-geconverteerde bezoekers na het verlaten van de website nogmaals te bereiken op websites uit het Google Inhouds- en Display netwerk middels text en display ads.

Tenslotte staat Hyperlocal van Google in de steigers, ook in Nederland, waarmee advertenties op mobiele devices kunnen worden getoond op basis van de nabijheid van een winkel of ander geografisch punt. Dit zou wel eens de stuwende kracht kunnen vormen achter de lang verwachte doorbraak van mobile advertising.

Onlangs werd Google Instant gelanceerd: een nieuwe feature van Google die zoekresultaten ‘on the fly’ toont al tijdens het intypen van de zoekopdracht. Een ontwikkeling die naar verwachting veel invloed zal hebben op het zoek- en surfgedrag van zoekmachinegebruikers, en daarmee ook op uw zoekmachine-optimalisatie en Google Adwords-strategie.

Voor één vakgebied is als gevolg van al deze ontwikkelingen de komende jaren een cruciale rol weggelegd: web analytics, of liever, marketing analytics. Want een complexer wordende marketingmix gaat gepaard met een nog verder gediversificeerde allocatie van budget en een toenemende behoefte aan inzicht in de prestaties van elk marketingkanaal. Bovendien vindt een belangrijk deel van de communicatie met de doelgroep niet langer plaats op de eigen website, waar u nog volledig inzicht heeft in bezoekgedrag, maar op een diversiteit aan social media, mobile devices en web enabled applicaties die zich niet zo eenvoudig en adequaat laten doormeten.

Meer dan ooit is het van belang te weten welke rol elk marketingkanaal vervult in het koopproces van de klant, omdat deze rol van invloed is op de KPI’s waarop een kanaal wordt beoordeeld. Display advertising mag dan doorgaans geen significante bijdrage leveren aan conversies gemeten naar direct response, het kan wel een belangrijk awareness-kanaal blijken te zijn. Generieke keywords in Google Adwords mogen in eerste instantie te kostbaar blijken gemeten naar cost per action , ze kunnen wel één van de belangrijkste drijfveren zijn achter merknaam- en direct traffic-gerelateerde conversies. Het op deze wijze in kaart brengen van alle onderdelen van de marketingmix, zowel online als offline, wordt ook wel conversie-attributie genoemd.

Verreweg de meeste organisaties in Nederland ontberen inzicht in de prestaties van de individuele onderdelen van de marketingmix op dit niveau. En eerlijkheidshalve is dit ook een utopie. Maar feit is wel dat u door al deze nieuwe ontwikkelingen terug bij af dreigt te raken: 50 procent van uw budget is weggegooid geld, u weet alleen niet welke helft. Investeer dan ook in een gedegen webanalytics-infrastructuur, projectorganisatie en waarborging van web- en marketing analytics kennis binnen uw organisatie. De toekomst is dichterbij dan het lijkt.

*Wolter Tjeenk Willink is Directeur Traffic Builders zoekmachinemarketing en Voorzitter IAB Taskforce Search

Deel dit bericht

5 Reacties

Patrick

Mooi artikel! En ja dan zijn we idd weer terug bij af. Wegen de kosten, om het te weten op tegen het budgetdeel dat verloren is gegaan omdat we het niet wisten.

JohN

Samengevat; hoe moeilijk kan het gemaakt worden.  Het groeiende aantal mogelijkheden om het nog sneller groeiende aantal kanalen te bedienen en resultaten te meten maakt het noodzakelijk om een flink aantal stappen terug te doen. Het is waanzin om op alle vlakken actief te zijn en dan ook nog eens alles aan elkaar te linken. Een effici?nte online strategie moet het kaf van het koren scheiden om middelen en energie te kunnen steken in de meest rendabele benadering. Landgenoten; ga maar rustig slapen maar laat u niet gek maken!

Wolter Tjeenk Willink

Dank voor de reacties Patrick en John. Wanneer conversie-attributie wordt toegepast is het gevaar inderdaad dat je je gek laat maken als organisatie door ineens alles wat je dacht te weten over het rendement van je online marketingkanalen overboord te zetten.  De insteek van conversie-attributie is ook niet zozeer om dogma van offline marketing dat stelt dat de helft van je marketingbudget weggegooid geld is maar je niet weet welke helft 1 op 1 ook op online marketing van toepassing te verklaren. Maar feit is wel dat online marketingkanalen op dit moment door veel organisaties niet op de juiste KPI's wordt beoordeeld, omdat de rol van het marketingkanaal in de mix als totaal verkeerd wordt ingeschat.  Conversie-attributie zoals we dat toepassen met de door Traffic Builders inhouse ontwikkelde tool is er dan ook niet zozeer op gericht om tot in den treure conversiecijfers te anlayseren om volgens te concluderen dat het allemaal slecht wordt doorgemeten; het doel moet zijn om meer inzicht te verschaffen in welke rol een marketingkanaal speelt in het koopproces van je doelgroep, zodat je je KPI's waarop het kanaal wordt beoordeeld kan laten aansluiten bij die rol.  Een simpel praktijkvoorbeeld op basis van het appropriate attribution model zoals we dat hanteren: als een bannercampagne op basis van first click 100.000 EUR omzet generereert en op basis van last click 50.000, betekent dit dat de rol van het kanal veel meer gericht is op het cre?ren van awareness dan direct sales. Dit heeft gevolgen voor de KPI's waarmee je het succes van de campagne meet. Dan kan bijvoorbeeld blijken dat je Google Adwords campagne veel minder succesvol is in het genereren van conversies op merk- en productnaamgerelateerde keywords wanneer de bannercampagne achterwege wordt gelaten.  Het is dit soort informatie die leidt tot waardevolle marketinginzichten waardoor je als online marketeer A. je kanalen beter op elkaar kunt afstemmen en B. je budget beter kunt alloceren.  Shameless plug: mocht men ge?nteresseerd zijn in het testen van de conversie attributie tool, neem dan gerust contact op.

Gerben Zeeman

Goed betoog. Volgens mij zit de uitdaging in het professionele funnelen, het goed volgen van doelgroep, prospects, leads en conversies. Beremoeilijk omdat veel toch ook weer niet te achterhalen is. Er worden nou eenmaal besluiten genomen door beslissers die ook offline geduwd worden door sales, de buurman of anderszins. En verder zijn veel interne crm systemen binnen organisaties er niet of niet goed werkzaam. Daar sta je dan met je webanalyse….Maar vergeet ook de kracht of de zwakte van sales niet. Enfin, het blijft boeiende maar ook uitdagende materie.

Marco

Ik vraag mij af of we alles nog wel kunnen bijhouden! Ben je aan het een gewend dan is er al gelijk weer iets nieuws van Google !Is dit met de andere zoekmachines ook zo? Vraag het mijn eigen af!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond