-

Ondernemen met beacons

Nu ook luxe goederen steeds meer een commodity worden, neemt de toegevoegde waarde van de bakstenen winkel af. En ondervindt men steeds meer concurrentie van online shops. De inzet van slimme bakens zou dit tij deels kunnen keren, aldus experts. Een Workshop voor retailers en marketeers die techniek niet schuwen.

Weet jij wat beacons zijn?
Ja: Dan weet je dus dat het iets anders is dan NFC: dat werkt alleen op korte afstand, een beacon heeft een bereik van wel vijftig meter.
Nee: Een baken dat kan communiceren met je smartphone, bijvoorbeeld in een winkelgeving. Zie de toelichting.

Toelichting: Beacons bieden kansen voor meer merkbeleving. Dat is belangrijk, want met de smartphone van de consument lopen ook al je online concurrenten mee de winkel in. Een beacon is simpelgezegd een apparaatje dat Bluetooth-signalen uitzendt en ontvangt naar en van smartphones die zich rond of in een bepaalde locatie bevinden. Begeef je je binnen het bereik, dan kan je worden gevolgd en benaderd (met een persoonlijke aanbieding), mits je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Vooral voor retailers interessant dus?
Ja: Klopt, in fysieke winkels zijn beacons goed inzetbaar. Maar ook in andere branches zijn de mogelijkheden interessant, check de toelichting.
Nee: Klopt dus ook, vooral in combinatie met een app is er meer mogelijk.

Toelichting: Een mooi voorbeeld is een Amerikaans muziekfestival dat recent beacons inzette om bezoekers (via een app) te waarschuwen als deze in de buurt van een interessant optreden op het festivalterrein kwamen. Andersom verzamelde het festival op deze manier waardevolle informatie over hoe bezoekers over het terrein bewogen en welke acts in trek waren en welke niet. Zie voor meer info.

Dit is dus iets anders dan NFC?
Ja: Behalve een grotere reikwijdte bieden beacons extra mogelijkheden, lees de toelichting.
Nee: Dan heb je je huiswerk niet gedaan, snel de toelichting lezen dus.

Toelichting: NFC werkt op korte afstand en heeft heel weinig vermogen nodig. Bankkaarten en klantenkaarten kunnen er mee worden uitgerust, denk aan de OV-chipkaart. Beacons hebben een bereik van tientallen meters en blijven daarbij heel nauwkeurig. Deze techniek maakt ook mobiel betalen mogelijk, zelfs als het toestel geen WiFi of 3G-verbinding heeft. Zie ook dit artikel in Emerce Topics.

Alleen voor iPhone zeker?
Ja: Mis, beacons kunnen overweg met zowel iOS als Android. Apples iBeacons, standaard vanaf iOS7 aanwezig op iPhones, kan zelfs overweg met Android.
Nee: Klopt, beacons bestonden al langer, maar Apple geeft er met de eigen iBeacons nu een nieuwe impuls aan.

Toelichting: Omdat beacons met Bluetooth Low Energy werken, kunnen zowel Androidtoestellen als iPhones de signalen opvangen. Een verschil met bijvoorbeeld iPads en iPhones is wel dat deze apparaten standaard ook zelf als iBeacon kunnen fungeren. Overigens is Apple er veel aan gelegen iBeacons tot de algemene beacons-standaard te verheffen. Experts dichten dit streven een goede kans toe, mede omdat de technologie zich niet tot Appleproducten alleen beperkt.

Weten hoe je begint?
Ja: Lees de toelichting om te zien hoe je met beacons aan de slag kunt.
Nee: Als je verderop in deze Workshop van gedachten verandert, keer je gewoon terug naar deze stap.

Toelichting: Stel je bent retailer en wilt met beacons beginnen. Dan heb je zenders (beacons), een app (om mensen te herkennen en te helpen) en een CMS nodig (hierin sla je bijvoorbeeld aanbiedingen en klantgegevens op). Voor de hardware kun je kiezen uit een groeiend aantal aanbieders. Zie hier een aantal van hen: ibeacon-retail.nl/ibeacon-hardware-overzicht. Laat je daarnaast adviseren door een specialist om de mogelijkheden te verkennen en de juiste keuzes te maken.

Toe aan wat inspiratie?
Ja: Hoewel nog relatief schaars zijn er internationaal mooie cases beschikbaar, zie de toelichting.
Nee: Je bent zo al enthousiast? Sla deze stap over en ga naar de volgende.

Toelichting: Er zijn al Amerikaanse honkbalstadions waar je met behulp van beacons naar je zitplaats gedirigeerd wordt. Apple zelf experimenteert in haar stores met productinformatie in de iBeacon-app als je voor het schap staat.

Meer weten over de regels van het spel?
Ja: Verstandig, een goed begin is het halve werk.
Nee: Naast de meer algemene spamregels van OPTA is er nog niet veel jurispudentie beschikbaar. Maar naast de wet is ook de goodwill van consumenten heel belangrijk. Zie toelichting.

Toelichting: Is het je weleens opgevallen dat je iPhone elke keer na een softwareupdate automatisch Bluetooth inschakelt? De reden is simpel. Wil Apple zijn iBeacon-technologie de marktstandaard laten worden, dan is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk Apple-gebruikers Bluetooth – de vereiste communicatietechnologie – hebben aanstaan. De consument is volgens onderzoek overigens nog niet overtuigd van de meerwaarde van beacons. Leg dus goed uit welk voordeel de klant heeft met het aanzetten van Bluetooth-functionaliteit. Privacy blijft een gevoelig onderwerp. Zie ook.

Gaat Apple deze slag winnen?
Ja: Volgens sommigen wordt 2014 het jaar van de iBeacons.
Nee: Veel zal afhangen van het enthousiasme van de consument en wat de concurrentie gaat doen, zoals onder meer PayPal, die ook met beacons experimenteert. Alleen bedrijven die hun klanten meerwaarde bieden met beacons zullen succesvol zijn.

Toelichting: Hoewel de geschiedenis leert dat hypes komen en gaan, lijken iBeacons grote kansen te bieden voor met name retailers. De juiste content op het juiste moment op de juiste plek (in je winkel), beter lijkt het niet te kunnen worden. In Londen is er inmiddels zelfs al een heuse Beacon Street. Wil je meer weten over het potentieel van iBeacons, lees dan hier even verder.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het septembernummer van Emerce magazine (#133).

Deel dit bericht

1 Reacties

Stefan

Gestopt met lezen na de eerste zin toen het woord commodity gebruikt werd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond