-

Van ‘skyscraper’ naar ‘ranch-style’ SEO: nieuwe trend in contentproductie

De veranderingen in hoe Google met zoekopdrachten omgaat en content beoordeelt vragen om een andere SEO-aanpak: niet álles willen afdekken, maar ingaan op specifieke (sub)onderwerpen.

Met de toevoeging van AI-resultaten in de SERP gaat zoekgedrag alleen nog maar specifieker worden. Het aandeel van longtail-zoektermen daarin zal alleen maar verder gaan stijgen. Door zogenaamde ranch-style SEO (‘plattelands-SEO’) toe te passen in je contentproductie zorg je dat je deze langere zoekopdrachten kunt ondervangen met gerichte content. Blijf de veranderingen in zoekgedrag voor en zorg dat je nu al gaat ranken op de longtail-zoektermen.

‘Ranch-Style SEO’?

Ranch-style SEO is een vorm van SEO waarbij je je content opsplitst in heel specifieke onderwerpen. De naam komt van het tegenovergestelde van skyscraper SEO. Bij ranch-style schrijf je geen lange en algemene teksten over een onderwerp, maar juist specifieke teksten die één onderdeel van het onderwerp helemaal belichten. Zo sluit je in iedere tekst aan op een specifieke zoekvraag voor het onderwerp.

Ranch-style SEO is een term die in 2021 door Bernard Huang werd geïntroduceerd (in deze tweet) en die verwijst naar de “uitgestrekte vlakte” van een Amerikaanse veehouderij. Hij gebruikte de term als metafoor om een andere manier van contentontwikkeling te beschrijven: op deze vlakte vindt de zoeker content die precies aansluit bij diens zoekintentie, zonder de hele toren te hoeven doorzoeken zoals bij skyscraper SEO.

Waarom ‘ranch-style’ SEO relevant is

De laatste jaren focussen Google algoritme-updates steeds meer op de kwaliteit van de content op pagina’s en de gebruikservaring van de pagina’s. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de ‘Helpful Content’-updates en het principe van EEAT (Experience – Expertise – Authority – Trustworthy).

Daarnaast hecht Google meer waarde aan content die nieuwe informatie toevoegt aan de Google Knowledge Graph (kenniskaart). Het is niet meer voldoende om content te schrijven die alleen zoekwoorden meeneemt, je moet ook nieuwe informatie toevoegen en je expertise tonen.

Deze verschuiving wordt mede veroorzaakt door toenemend gebruik van AI in de productie van content. AI is goed in het produceren van grote hoeveelheden content, maar de kwaliteit hiervan is laag en AI kan vooralsnog geen originele en correcte informatie genereren.

Door ranch-style SEO toe te passen bij je contentproductie maak je het jezelf makkelijker om nieuwe waardevolle informatie toe te voegen aan de Google Knowledge Graph. Je kunt met deze strategie ook beter de verschillende zoekintenties van consumenten ondervangen. Je focust niet alleen op de zoekwoorden, maar op het onderwerp waarop gezocht wordt.

‘Ranch-style versus ‘skyscraper’ SEO

Bij traditionele SEO, ook wel skyscraper SEO genoemd, maak je grote, lange contentpagina’s waarop je absoluut alle informatie geeft over een bepaald onderwerp. Wat is Z?, hoe werkt Z?, waarom werkt Z?, etc. Daarnaast geef je de pagina vaak een inhoudsopgave mee die vol staat met de verschillende zoekwoorden over het onderwerp.

Dit soort pagina’s haal je bij ranch-style SEO juist helemaal uit elkaar. Je maakt aparte pagina’s voor de subonderwerpen en zorgt er zo voor dat iedere contentpagina aansluit op een specifiek onderwerp en specifieke zoekvraag. ‘Dit is Z, de nieuwste trend’, ‘Zo kun je Z zelf toepassen’, ‘De top 10 voordelen van Z’, etc.

De focus van de pagina’s die je genereert bij ranch-style SEO ligt minder op zoekwoorden en zoekvolumes en veel meer op de zoekintenties en de relevantie van het onderwerp. Ranch-style SEO richt zich daarnaast op het maken van nieuwe content die:

 • een eerstehands ervaring meegeeft;
 • je expertise weergeeft;
 • een relevant perspectief biedt voor een specifieke zoekintentie;
 • nieuwe informatie toevoegt aan de Google Knowledge Graph.
Hoe beïnvloedt het je SEO?

Mensen schakelen steeds meer van traditionele zoekmachines om naar kanalen als Reddit en Quora om informatie te vinden die onpartijdig en betrouwbaar overkomt. Ook worden meer AI-generators gebruikt om snel een antwoord op een specifieke vraag te krijgen. Deze migratie van traditionele naar alternatieve platformen vormt een uitdaging voor een bedrijf als Google.

Om het vertrouwen van gebruikers terug te winnen, veranderde Google daarom het algoritme om op die manier content met een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te prioriteren. Een groot onderdeel van deze verandering is de inzet van handmatige beoordelaars.

Handmatige beoordelaars spelen een cruciale, maar relatief onbekende, rol in het trainen van Google’s algoritmes. Ze gebruiken de EEAT-richtlijnen bij het beoordelen van webpagina’s, waarbij de nadruk recent vooral op het Experience-gedeelte van EEAT wordt gelegd. Door deze beoordelingen herkent het algoritme sneller de kwalitatieve en subjectieve aspecten van content.

Wanneer je zelf content gaat produceren moet je dus rekening houden met de mogelijkheid dat er een handmatige beoordelaar naar je content zal kijken. Goede manieren om je content af te stemmen op een menselijk publiek en te letten op de EEAT-richtlijnen zijn bijvoorbeeld:

 • Auteursinformatie verstrekken bij al je teksten, met een uitleg over hoe de auteur expert is op dat onderwerp.
 • Een vorm van bronvermelding gebruiken bij je teksten of zelfs je eigen onderzoek uitvoeren en toevoegen om je toewijding en autoriteit te weergeven.
 • In plaats van stockfoto’s je eigen visuele en grafische elementen gebruiken, wat ook de kans op plagiaat verkleint.
 • Het stuk dat op je pagina ‘boven de vouw’ staat extra aantrekkelijk maken om mensen uit te nodigen om verder te lezen.

Door je op de elementen te richten die voor een menselijke lezer aantrekkelijk zijn, zorg je er niet alleen voor dat het algoritme je tekst aantrekkelijk vindt, maar ook dat je een rijke en betrouwbare ervaring voor je lezer creëert.

Korte richtlijn voor implementatie

Er zijn een aantal manieren om nieuwe of nog niet veel besproken content onderwerpen te vinden om uit te lichten in ranch-style SEO. Ik belicht kort de voor- en nadelen van een viertal manieren.

Onderwerpen met een zoekvolume van nul gebruiken

 • Voordeel – Er is al interesse in deze onderwerpen, iets wat je kunt zien aan hun inclusie in de tools die gebruikt worden voor zoekwoordenonderzoek, maar het zijn nog geen trending onderwerpen. Zo kun je een van de eersten in je branche zijn die er over praat.
 • Nadeel – Niet alle onderzoekstools geven je ook de resultaten met 0 zoekvolume, dus het kan lastig zijn om voldoende diepgaand onderzoek uit te voeren.

Gebruik video’s voor moeilijk te repliceren originele content

 • Voordeel – Als je ze goed inzet, kunnen video’s je een flink voordeel geven ten opzichte van concurrentie.
 • Nadeel – Het produceren van video’s kost veel tijd en moeite.

Doe je eigen onderzoek

 • Voordeel – Het delen van je eigen onderzoek met je eigen inzichten en ideeën is moeilijk te repliceren.
 • Nadeel – Ook dit is een kostbare en tijdrovende manier om originele content te vervaardigen. Daarnaast is je content te gebruiken door concurrenten zonder jou als bron te vermelden.

Mens-gestuurde AI gebruiken

 • Voordeel – Sommige AI-producten kunnen je goed helpen bij het vinden van niches.
 • Nadeel – Het is hierbij van cruciaal belang dat er een menselijke schrijver/factchecker over de content gaat om te garanderen dat er geen feitelijke fouten in staan, vooral bij YMYL-onderwerpen, zoals advies over de gezondheid van de consument.

Het belangrijkste bij al deze manieren is dat de focus ligt op het belichten van nieuwe informatie en het gebruiken van je eigen unieke perspectieven hierop. Zorg er altijd voor dat je content van echte waarde is voor je publiek en je niet alleen iets schrijft om maar iets te schrijven.

Waar het niet geschikt voor is

Hoewel ranch-style SEO voor veel soorten content is toe te passen, zijn er een aantal pagina’s die je beter niet op een dergelijke manier kunt omschrijven, zoals:

 • E-commerce-productpagina’s
 • E-commerce-categoriepagina’s
 • SaaS-productpagina’s
 • Lokale SEO servicepagina’s

Ranch-style SEO is daarnaast ook niet geschikt voor het optimaliseren van navigatie en branded zoekopdrachten, waar je bijvoorbeeld wilt ranken op ‘glazenwasser in Utrecht’.

In het kort

Door de jaren heen is SEO van een technisch naar een op content gericht en creatief proces veranderd, dat juist de gebruikerservaring en -tevredenheid op de eerste plaats zet. Waar een CMS het meeste van de technische SEO-taken oppakt, ben je als mens meer bezig met de content relevantie en de zoekintenties van gebruikers.

Zo’n ‘plattelands-stijl’ SEO helpt je om de switch van zoekwoorden naar zoekonderwerpen te maken, waardoor je beter kunt inspelen op de wensen en zoektocht van je klanten. Door nieuwe en onderbelichte informatie bij te dragen aan Google’s Knowledge Graph zorg je ervoor dat je qua expertise voorop loopt en hoger rankt in de zoekresultaten op de SERP.

Naast succes in je SEO resultaten, zorg je er met ranch-style SEO ook voor dat je publiek geëngageerd blijft door je relevante en kwalitatieve content.

Over de auteur: Maximilian Mastebroek is SEO-consultant bij OrangeValley.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond