-

Wat iedereen moet weten over Broken Link Building

Waardevolle links van websites met veel autoriteit krijgen is niet gemakkelijk, zeker niet voor kleinere webwinkels of startups. Je content moet allereerst van exceptionele waarde zijn. Ten tweede moet je content door de juiste mensen worden opgepikt. Actieve ‘linkbuilding’ is dan ook niet meer weg te denken uit de SEO-strategie van veel bedrijven. Er zijn veel manieren om nieuwe links naar je website te krijgen (met wisselend succes). Maar, hoe veeleisender de zoekmachines worden, des te creatiever worden de partijen die aan linkbuilding doen. Ik ben de laatste tijd een manier van linkbuilding tegengekomen die me is opgevallen omdat het heel ‘clean’ is, hoge conversie rates heeft en steeds schaalbaarder wordt.

Oude content is goud waard

Er wordt tegenwoordig een enorme hoeveelheid aan content gegenereerd door bedrijven, bloggers en andere instanties. In de meeste content wordt met links verwezen naar andere bedrijven, blogposts of pagina’s. Maar deze links willen nog wel eens verouderen. Websites die hun paginanamen veranderen, content verplaatsen of bedrijven die uit business gaan zorgen ervoor dat er een hoop dode links op het web te vinden zijn. Zo overleeft bijvoorbeeld 47 procent van de startups de eerste vijf jaar niet. Wat gebeurt er met links naar deze bedrijven? Wat gebeurt er met de content die niet meer bestaat? Meestal niets. Bloggers en webmasters updaten zelden hun content, zelfs als die nog steeds traffic genereert. Een al lang bestaande, maar herboren trend in linkbuilding land is dan ook het opsporen van dode links, ofwel broken link building.

Broken link building in het kort

Broken link building is een manier om links naar jouw website te bouwen door dode links op andere websites op te sporen, dit aan de webmaster te laten weten en vervangende content (jouw content) aan te bieden. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Je kunt er veel uithalen, maar er gaat ook veel tijd inzitten. Maar er zijn drie goede redenen waarom deze techniek aan populariteit aan het winnen is.

 • White hat linkbuilding
  Broken link building is een zogenaamde white hat linkbuilding techniek. Door dit soort technieken te gebruiken zorg je ervoor dat er naar jouw content gelinked wordt door ‘mensen’ en niet door machines. Het is de keuze van webmaster, blogger of redactie om naar jouw te linken. Dit is tegenwoordig veel waard in de zoekmachines en kan tot hele goede resultaten leiden.
 • Hoge conversie rates
  De conversie rates die gerapporteerd worden zijn hoog in vergelijking met andere technieken. Hoe komt dit? Een link naar je website krijg je niet zomaar, zeker als je geen eerdere relatie met de beheerder van de andere website hebt. Door een webmaster te ‘helpen’ zijn website en content up to date te houden speel je in op het concept van wederkerigheid: ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij? Voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat je goede content te bieden hebt.Connecties maken
 • Schaalbaarheid
  In het verleden kostte broken link building erg veel tijd. Dode links vinden klinkt simpel, maar zodra je hiermee handmatig mee begint zul je zien dat je al snel uren en uren kwijt bent aan het vinden van dode links. Nieuwe tools en tricks kunnen je nu helpen om op een effectieve manier aan de slag te gaan.

Hoe ga ik aan de slag?

Ok, je wilt beginnen met broken link building. Waar begin je?

 • Het opsporen van dode links

Je moet beginnen met het vinden van content met dode links. Er zijn tegenwoordig genoeg slimme tools waarmee je in korte tijd een heleboel websites kunt ‘scrapen’ voor links naar content die niet meer bestaat. Quicksprout heeft een hele cursus in broken link building geschreven en ook bij Webris hebben ze een hele uitgebreide uitleg over hoe je het opsporen van dode links kunt automatiseren en zelfs een handleiding over hoe je het kunt outsourcen!

 • Is er een match?

Het is belangrijk om goed te kijken of de website waar je een dode link met relevante keywords hebt gevonden ook echt bij gaat dragen aan jouw website. Uit je lijst met dode links moet je de meest waardevolle gaan halen. Taal, onderwerp van de website, autoriteit – er zijn vele redenen waarom bepaalde websites een match voor jou zijn of niet. Kijk ook goed naar de autoriteit van de website. Een link naar je website is leuk, maar als het geen sterke website is zal het je niet veel helpen.

 • Zorg dat de link naar jouw content geplaatst wordt

Er zijn tegenwoordig veel manieren om een e-mailadres te vinden. Nadat je het e-mailadres van de webmaster hebt gevonden is contact opnemen zo gedaan, maar hoe krijg je ze zover dat ze jouw link ook echt gaan plaatsen? Interactie op bijvoorbeeld social media voorafgaand aan het verzoek zou kunnen helpen, of een introductie van een gemeenschappelijke kennis. Anders is cold e-mailing een optie maar dit heeft duidelijk een lagere succes rate.

Meten is weten

Nadat je hard hebt gewerkt om nieuwe backlinks te krijgen is het belangrijk om even te reflecteren. Gebruik een backlink tracker tool om te kijken hoeveel links erbij zijn gekomen, kijk of je nieuwe traffic genereert vanuit nieuwe referrals en of de nieuwe backlinks effect hebben op je rankings. Pas je broken link building strategie keer op keer daarop aan om verder te komen. Veel succes!

Deel dit bericht

4 Reacties

Wim

Deze methode voor het creeren van links is een van de beste strategieen om kwalitatieve backlinks te krijgen, ik gebruik deze tool http://seotools.cc/broken-links-finder om gebroken links te vinden misschien heeft iemand anders er ook wat aan.

Romano Groenewoud

Dank voor het delen Wim, kende die tool nog niet. Persoonlijk maak ik graag gebruik van de desktop software genaamd Screaming Frog. De gelimiteerde versie daarvan is kosteloos, de premium vrij goedkoop.

Ella

Weer iets nieuws geleerd.

liefdeskruiden

Das duidelijke taal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond