-

WhatsApp toevoegen aan e-mail: Hoe doe je dat?

Met circa 700 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en negen miljoen Nederlandse gebruikers mogen we wel stellen dat de gratis berichtendienst WhatsApp ongekend populair is. En nu is het sinds een paar weken ook mogelijk om een WhatsApp share button te tonen op mobiele websites. Maar doordat deze buttons deels zijn opgebouwd met een Javascript werken ze helaas niet in e-mailings, dachten we. Na wat testen en zoeken hebben we een URL samengesteld waardoor je ook WhatsApp share buttons aan e-mailings kunt toevoegen!

WhatsApp populairder dan Twitter

Ik kan mij zo voorstellen dat een eerste reactie kan zijn: Waarom zou ik een WhatsApp share button toevoegen aan mijn mobiele website en e-mailings? Maar deze twijfel kan ik heel snel bij je weghalen door je onderstaande diagram te laten zien. Uit enkele onderzoeken in Amerika bleek namelijk al dat er vaker op een WhatsApp share button wordt geklikt dan bijvoorbeeld op die van Twitter. Maar liefst achttien procent uit het onderzoek deelde een bericht via de WhatsApp share button.

FTW Mobile Sharing Activity - Het aandeel van WhatsApp

WhatsApp in e-mail. Met deze URL werkt het wel.

Het toevoegen van de WhatsApp share button op je mobiele website gaat heel snel en gemakkelijk via een aantal tooltjes zoals de Engelstalige WhatsApp Sharing Button Generator of de Nederlandse WhatsApp Deel Knop Generator die je op het web kunt vinden. Maar ja, deze werken dus enkel voor mobiele websites en daar kunnen wij e-mailmarketeers niets mee. Maar we gingen aan de slag. Na eerst uitgebreid getest te hebben zijn wij tot de volgende URL gekomen die je ook in e-mailings kunt toevoegen.

teken1

Hoe werkt de WhatsApp share button in e-mail?

Het creëren en toevoegen van de URL in je e-mailing gaat super simpel. Het is gewoon een URL die naar de app gaat, en hier geef je vervolgens in de link specifieke data aan mee. Op welke wijze je deze specifieke data het best kunt meegeven heb ik hieronder even in het kort toegelicht:

whatsapp://send?
Het whatsapp://send? onderdeel gaat naar de WhatsApp app op de telefoon van de ontvanger. Zorg er wel voor dat de share button enkel wordt getoond als het device waarop de e-mail wordt geopend onder een bepaalde breedte zit (dit kun je instellen door middel van media queries).

Text=
In de parameter Text= kun je net als bij andere social share buttons een standaard tekst plaatsen die gedeeld kan worden. Hier kun je bijvoorbeeld de link naar de e-mailing of een speciale actie op de website delen. Maar let er dan wel op dat dit de ongepersonaliseerde versie is. Gebruikers van ons e-mail software programma Clang kunnen binnen de Text= parameter de code {{broadcast field=’url’}}gebruiken. Dit is een link die naar de ongepersonaliseerde viewurl gaat. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er bij sommige gepersonaliseerde velden ook een default wordt neergezet. Anders zal er op deze plekken niks worden getoond. De code komt er dan als volgt uit te zien:

teken2

abid= (“Address Book ID”)
Met de paramater abid= (“Address Book ID”) kun je een specifiek contact uit het adressenboek van de gebruiker selecteren. Nu zal deze parameter niet vaak in e-mailings worden gebruikt. Je weet als verzender namelijk niet van te voren met welke contactpersoon de ontvanger iets wil delen. Tenzij je dit natuurlijk in een formulier of campagne afvangt. Wat wel handig is om te weten, is dat als de contactpersoon niet in de contactenlijst voorkomt de code dat dan een ‘contact picker’ wordt getoond. De ontvanger die jouw mailing wil doorsturen krijgt dan een lijst te zien met daarin alle mogelijke WhatsApp contacten om het bericht naar toe te sturen.

WhatsApp share button in e-mail. Waar moet je rekening mee houden?

Mocht je de WhatsApp share button in je e-mailings gaan toepassen, dan is er één belangrijk punt waar je rekening mee moet houden; show/hide. De WhatsApp share button wordt op dit moment enkel nog door iPhone ondersteund. Hierdoor moet je er dus wel voor zorgen dat de share button niet wordt getoond zodra de e-mailing op een desktop of Android toestel wordt getoond. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om dit in te richten. Maar gebruikers van de ‘Live images’ optie in ons e-mail software programma Clang kunnen dit wel inrichten door de show/hide mogelijkheid.

Nu nog in de kinderschoenen, maar dat kan snel veranderen

De WhatsApp share button is nog nieuw en staat dus nog in de kinderschoenen. Maar ik zie absoluut potentie. Zo hebben wij onder andere voor kleertjes.com en Nextail al een WhatsApp share button geïntegreerd in hun nieuwsbrief. Oké, er zijn nog wat uitdagingen aangezien de link enkel werkt op iPhone en niet op Android. Al schijnt WhatsApp wel te werken aan een URL scheme voor de Android app. We moeten dus nog even geduld hebben.

Deel dit bericht

6 Reacties

peter

ik wil whats appjes van mijn iPhone 6 naar de mail versturen.
hoe doe ik dit

Rob Helsloot - Prive

Hallo, ik kom op uw site in mijn zoektocht naar een eenvoudige manier om verjaardagmails te versturen. Voor mijn vereniging, plm 100 leden, zoek ik een manier om automatisch een verjaardagswens te kunnen sturen. Wij hebben een facebook pagina, echter, deze kent geen vrienden. Daarom zoek ik iets per mail of toch een andere facebook manier. Kunt u mij misschien een bepaalde richting op sturen?
Met vriendelijke groeten,
Rob

Freddy

Gebruik Mailchimp Rob Helsloot. (mits je uiteraard een email adres hebt)

Pustjens Wim

14 Jan 2020
Hoe kan ik op mijn Huawei telefoon een e-mail doorsturen naar een Whattsap adres?

vicky

Hoi,

Is het mogelijk dat je alle mail berichten van je website rechtstreeks in je whatsapp ontvangt?

Hebben jullie hier ervaring mee?

Mvg,

Vicky

Sead

Beste hoe zou ik verfiecatie code kunnen ontvangen via email van whatsap want me vrouw verberg iets??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond