-

Case: snelle en efficiënte gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg

Gezondheidszorg en informatisering zijn niet altijd de meest efficiënte combinatie. Het gaat om gevoelige informatie en er zijn heel veel partijen bij betrokken, van patiënt en huisarts tot specialist en verzekeraar. DigiH toont dat het wel kan. Binnenkort wordt DigiH+ uitgerold. Zo kunnen gegevens snel, efficiënt en tegen lage kosten worden uitgewisseld.

Zelfs in 2023 geven verwijzers in de gezondheidszorg – artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en andere ondersteuners – vaak nog een handgeschreven verwijzing (machtiging) mee aan de patiënt. Het is vervolgens aan de patiënt om een fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut of andere zorgverlener te vinden. Dat wordt verleden tijd: een tijdig gestarte behandeling bij een zorgverlener met door de beroepsgroep erkende expertise kan met DigiH+ op een efficiënte wijze gerealiseerd worden door de verwijzer.

Wat is DigiH?

DigiH is een initiatief wat als doel heeft om voor zijn deelnemers (eerstelijns zorgverleners) een goed functionerend, intuïtief verwijssysteem te realiseren, waarmee een patiënt wordt verwezen naar de zorgverlener met de juiste expertise. En dat tegen zo laag mogelijke kosten, DigiH rekent een fractie van de zittende monopolist op het gebied van verwijzen en is gratis voor verwijzers.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is mede-eigenaar van DigiH. Participatie van het KNGF waarborgt dat de deelnamekosten ook in de toekomst niet meer zullen stijgen dan de landelijke indexatie vanaf 2025. Tot die tijd staat de jaarlijkse bijdrage vast op 50 euro per jaar.

DigiH bestaat uit drie onderdelen: de DigiH Zorgzoeker, de DigiH Zorgverwijzer en DigiH+. De eerste twee zijn inmiddels operationeel. DigiH+ gaat in het eerste kwartaal van 2023 van start in de eerste ziekenhuizen. Patiënten en mantelzorgers kunnen met de DigiH Zorgzoeker voor iedere aandoening specifieke expertise zoeken, dan wel op beroepsgroep naar een  specialisme zoeken. DigiH zoekt op postcode de tien dichtstbijzijnde experts in de woonomgeving van de patiënt. De uiteindelijke keuze blijft bij de patiënt en kan worden gemaakt door de portfolio’s van de zorgverleners door te lopen.

Op vergelijkbare wijze kunnen huisartsen, medisch specialisten en hun ondersteuners met de DigiH Zorgverwijzer zoeken en verwijzen. Daarvoor hoeft slechts eenmalig een (gratis) verwijzersaccount te worden aangemaakt. Door zoekopdrachten op te slaan als favoriet onder een zelf te kiezen naam kunnen toekomstige verwijzingen (nog) sneller worden gerealiseerd.

DigiH is er voor en door de zorg

DigiH heeft grote ambities. Het platform is er voor alle eerstelijns zorgverleners (fysiotherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, verloskundigen, leefstijlcoaches, medisch tatoeëerders, pruikenmakers, etc.). Met een zoekopdracht in DigiH worden altijd de tien dichtstbijzijnde zorgverleners met de juiste expertise in de buurt van de patiënt gevonden.

Op dit moment zijn ruim 15.000 eerstelijns zorgverleners in de DigiH zorgzoeker opgenomen Als een koppeling wordt gerealiseerd met een Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) of Huisarts Informatie Systeem (HIS) worden de deelnemers in de betreffende regio op de hoogte gebracht en kunnen ze kiezen voor opschaling naar een DigiH+-abonnement. Er is bewust voor gekozen om de kosten laag te houden en alleen om een betaling te vragen voor daadwerkelijke dienstverlening door DigiH.

Het mooiste resultaat is als alle zorgverleners de schouders eronder zetten en ervoor kiezen zich in te schrijven bij slechts één zorgverwijzer, in plaats dat ze, om geen verwijzingen mis te lopen, genoodzaakt zijn zich in te schrijven bij meerdere zorgverwijzers met alle (hogere) kosten van dien. Het gaat tenslotte om betere zorg tegen zo laag mogelijke (deelname-)kosten voor de eerstelijns zorgverleners. En hoe meer (verschillende) zorgverleners er in het systeem zitten, hoe interessanter het ook is voor de Elektronisch Patiënten Dossiers (EPD’s) van verwijzers om de koppeling met DigiH te maken. En dat betekent meer verwijzingen voor de zorgverleners. DigiH is er dus voor en door de zorg.

Een stap verder: DigiH+

Met DigiH+ gebeurt dat gehele proces rechtstreeks vanuit het EPD van de verwijzer, via ZIS of HIS. Zo kan een verwijzing met slechts vier muisklikken tot stand worden gebracht, waarbij gegevens van de patiënt in het portfolio van de DigiH-deelnemer worden ingebracht, zoals de standaard ‘Naam Adres & Woonplaats’-gegevens (NAW), de zorgverzekering en de medische informatie die ten grondslag lag aan de verwijzing. In de toekomst kunnen ZIS/HIS-aanbieders de door beroepsgroepen gewenste informatie meezenden. En waar de eerstelijns zorgverlener een EPD heeft wat dit mogelijk maakt, kan de informatie direct op de juiste plaats in dit EPD geplaatst worden. Vervolgens kan zo ook omgekeerd een terugkoppeling naar de verwijzer worden gerealiseerd.

Firebase en Storyblok

Doordat Softmedia beschikt over dataveiligheidscertificeringen ISO 27001 en NEN 7510, moet voldaan worden aan strenge veiligheidsstandaarden en is niet ieder softwarepakket zonder meer geschikt om te gebruiken. Voor de ontwikkeling van DigiH is daarom gekozen voor het applicatie-framework Firebase en het headless CMS van Storyblok. Dit zijn beide cloud-based platformen. De beveiliging is hierdoor altijd bijgewerkt en het platform is daardoor onbeperkt schaalbaar. Het grote voordeel van een headless CMS is dat zowel de content van de website (front-end) als de applicatie (back-end) kan worden beheerd.

API is toch wel het toverwoord van dit project. Het uitwisselen van data wordt steeds belangrijker. Dat geldt niet alleen voor de data die tussen zorgverleners middels het platform wordt uitgewisseld, maar ook voor de content die binnen Storyblok wordt beheerd en binnen het platform middels een API wordt ingeladen.

DigiH+ in 2023

Zoals gezegd heeft DigiH ruim 15.000 deelnemende zorgverleners. En dit aantal groeit per week. Intussen wordt hard gewerkt aan DigiH+. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de eerste koppelingen met het grootste EPD voor ziekenhuizen (HiX van Chipsoft) gereed. Meerdere ziekenhuizen (medisch specialisten) die HiX gebruiken en ook Nexus- en EPIC-gebruikers hebben zich reeds gemeld met interesse om gekoppeld te worden.

In het eerste kwartaal van 2023 wordt ook de eerste koppeling met een Huisarts Informatie Systeem gerealiseerd. DigiH hoopt dat huisartsen en praktijkondersteuners van de huisarts die DigiH-gebruiken het gebruiksgemak en de tijdswinst delen met collega’s, zodat die vervolgens ook bij hun EPD om een koppeling verzoeken. DigiH is er klaar voor!

Over de auteurs: Inez Bosch is projectmanager bij DigiH en Emile van Vijfeijken is MD en mede-eigenaar bij Softmedia.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond