-

SurePay: de cloud als fundament van 3,5 miljard IBAN-Naam checks       

De API-service van SurePay biedt bedrijven, banken én consumenten in een split-second zekerheid rond rekeninghouders bij een betaling. Voor de benodigde stabiliteit, veiligheid en vooral de snelheid van deze dienstverlening leunde het bedrijf al vanaf het prille begin op een cloud-infrastructuur.

SurePay heeft een drietal services ontwikkeld om zoveel mogelijk fraude in betalingsverkeer te voorkomen tijdens online bankieren of bij het onboarden van klanten, leveranciers of werknemers. De basis van deze diensten, de IBAN-Naam Check, draait inmiddels in meerdere landen. 

Met de IBAN Naam Check controleren we bij een betaling de combinatie van het opgeven IBAN-rekeningnummer en de naam. Op het moment dat er een zogeheten no-match plaatsvindt, wordt de betaler hiervan in een split-second op de hoogte gebracht. Dat kan zijn omdat het rekeningnummer van een ander persoon is, van een bedrijf in plaats van een persoon, of juist andersom. Alleen deze melding zorgt er al voor dat vele vormen van fraude worden voorkomen.

Vele eisen
Die opzet klinkt simpel, maar de achtergrond van de tool is dat allerminst. Rondom bankieren en persoonlijke data zijn een hoop security- en privacy-eisen en tegelijkertijd mag de gebruiksvriendelijkheid niet in het geding komen. Daarom draait voor deze tool op de achtergrond een veilig systeem met vele validaties, een krachtig algoritme en een sterke infrastructuur om zo aan al die eisen te voldoen. 

Naast gebruiksvriendelijkheid en veiligheid zijn ook schaalbaarheid, betrouwbaarheid en snelheid belangrijk. Hierdoor was het direct vanaf onze start in 2015 onze keuze om dit via een betrouwbare cloud-speler in te richten, en niet on-premises of in eigen beheer te houden. De keuze is daarbij op AWS gevallen. 

Razendsnel live
Voor Surepay was belangrijk dat de cloud-partij waarmee we in zee zouden gaan veel PaaS diensten zoals bijvoorbveeld Elastic zou kunnen aanbieden, maar ook dat het ging om een partij met een gedegen reputatie. Het vertrouwen van banken is immers mede gebaseerd op de externe partijen waar je mee werkt. De keuze voor de cloud zorgde er tegelijkertijd ook voor dat we snel live konden met een volwassen product dat ook direct voldeed aan alle bancaire voorwaarden en eisen. Banken hanteren nu eenmaal -terecht- veel eisen rondom veiligheid en privacy van klantgegevens. Bij SurePay checken we bijvoorbeeld alleen de data maar delen we zelf helemaal geen data. Dit vraagt om een veilige en betrouwbare infrastructuur. Inmiddels gebruiken we de toepassingen van AWS onder andere ook voor onze beveiliging en IAM (Identity en Access Management).

Rekensnelheid en responsetijd

Maar naast de veiligheid komt bij onze tools nu eenmaal méér kijken als het aankomt op gebruiksvriendelijkheid, en dat maakte de keuze voor cloud voor ons nog duidelijker. Zo is het algoritme op geavanceerde wijze getraind om alleen daadwerkelijke no-matches te herkennen en dus niet iedere onvolkomenheid als reden te zien om een betaling te blokkeren. Er kan bijvoorbeeld op verschillende manieren een combinatie van achternaam en initialen worden ingevoerd door een betaler, of een spelfout worden gemaakt in de achternaam. Het SurePay-algoritme doet in deze gevallen een suggestie op basis van een verschrijving, wat wettelijk conform de GDPR-richtlijnen is toegestaan. Een simpeler algoritme zou in dit soort gevallen onterecht een waarschuwing geven.

Tegelijkertijd is de snelheid in een check net zo belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van de tool. Bij een overboeking wil je zo snel mogelijk kunnen betalen, en dus moet de responsetijd van een check zo laag mogelijk blijven. Hierbij is 300 milliseconden -ongeveer de snelheid waarmee je met je ogen knippert- voor ons de absolute max. Dit vraagt samen met ons algoritme en de API’s ook veel van onze infrastructuur: deze moet dus niet alleen veilig en betrouwbaar maar ook snel en schaalbaar zijn.

Miljarden checks

Die schaalbaarheid is vanwege onze groei-ambities ook een belangrijke pijler. We zijn bijvoorbeeld binnen een jaar na het bouwen al gelanceerd binnen de Rabobank-app, waardoor we direct 4,5 miljoen gebruikers bereikten. Inmiddels voeren we bij SurePay meer dan  drie miljoen checks per dag uit, en staat de totale teller op ruim drie-en-een-half miljard uitgevoerde checks. We leveren onze tool nu ook niet meer alleen aan alle Nederlandse banken en hun app-gebruikers, maar ook aan bijna honderdvijftig andere bedrijven, zoals verzekeraars, leasemaatschappijen en overheidsinstanties, die hiermee bijvoorbeeld hun facturen of claims checken, of de gegevens in het onboarding-proces controleren. Onze check voorkomt vaak werk voor meerdere afdelingen, doordat je bij de juiste klant of leverancier incasseert, fraude voorkomt en het minder tijd kost om klantgegevens te controleren. Dit willen wij voor nog veel meer bedrijven doen, óók over de grens. 

Buitenlandse ambitie

Zo zijn we al sinds 2019 actief op de Britse markt en sinds kort zijn we ook in Duitsland gelanceerd. Ons doel is dan ook om stap-voor-stap heel Europa en de wereld aan te haken. Het is voor ons dus belangrijk om een cloud-oplossing te hebben die direct kan meegroeien met onze ambities. We draaien dan ook op datacenters in twee regio’s -Dublin en in Frankfurt- zodat we het ook kunnen opvangen als een datacenter eruit ligt. Zo zijn we flexibel, mocht er ergens een hiccup zijn. 

Onze keuze voor de cloud geeft ons enorm veel betrouwbaarheid en beschikbaarheid, en dat biedt een groot voordeel. Als veiligheid en snellheid een belangrijk onderdeel vormen van je diensten, krijg je dit -naar onze mening- alleen op de rit als je direct start met een betrouwbare cloud-partner. Zo kunnen we nu verder kijken dan de Nederlandse markt, en kunnen we stap voor stap onze groei-ambities waarmaken.

Over de auteur: David-Jan Janse is CEO & Co-founder bij SurePay

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond