More stories

AVG compliance: eindelijk leesbare privacyverklaringen! (9/20)

Een van de meest genegeerde documenten op internet wordt eindelijk leesbaar. De privacyverklaring moet namelijk op de schop van de nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van kracht wordt. Deze nieuwe wet eist namelijk dat bij iedere verwerking van persoonsgegevens in duidelijke en begrijpelijke taal tekst en uitleg wordt gegeven. En dat betekent het einde van al die wollige juridische taal.

AVG

Facebook verliest Duitse privacyzaak

Het gebruik van persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden door Facebook is illegaal. Dat heeft een regionale rechtbank in Berlijn vandaag bepaald. Daarmee heeft de Duitse Consumentenbond die de zaak had aangespannen een overwinning behaald.

Privacy

‘Nederlander gaat massaal gebruik maken van nieuwe privacyrechten’

Nederlanders gaan massaal gebruik maken van de rechten die de nieuwe privacywet hen biedt. Gewezen op deze nieuwe rechten, wil meer dan 80 procent in actie komen, zegt KPMG.

Privacy

AVG compliance: met toestemming mag er veel onder de AVG (4/20)

Onder de nieuwe Europese privacywet – de Algemene Verordening Gegevensbescherming of AVG – gelden strenge regels voor de omgang met persoonsgegevens. Een belangrijke eis bij het voldoen aan die regels is een grondslag te hebben voor de verwerking. De bekendste – maar niet de enige – grondslag is de toestemming. Met toestemming mag er veel, maar hoe krijg je toestemming?

AVG

Privacy app wint Nederlandse Privacy Award

De app IRMA (I Reveal My Attributes) heeft afgelopen week de Nederlandse Privacy Award gewonnen in de categorie Consumentenoplossingen. De app, ontwikkeld door de Digital Security groep van de Radboud Universiteit, maakt het mogelijk om jezelf te identificeren zonder overbodige informatie te verstrekken.

Privacy

Data Privacy Day: in 2018 barst de storm echt los

Dit is misschien wel de spannendste editie van Data Privacy Day ooit. Wat op 28 januari 1981 begon met een Europees verdrag omtrent het verwerken van persoonsgegevens is verworden tot de GDPR, de Algemene Verordening Gegevensbescherming die al over vier maanden van toepassing wordt. En dan barst de storm echt los.

Legal

Bits of Freedom en de Consumentenbond willen dat de NPO zijn Start-app snel aanpast

Bits of Freedom en de Consumentenbond willen van de NPO opheldering over het verzamelen van gegevens door adverteerders via de […]

Privacy

Autoriteit Persoonsgegevens benoemt nieuwe directeuren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vier directeuren benoemd: Gerard Bukkems, Thijs Drouen, Marianne Niessink en Cecile Schut. Al eerder werd Bas den Hollander benoemd tot algemeen directeur.

Privacy

Edward Snowden lanceert gratis beveiligingsapp

Edward Snowden brengt, samen met een aantal andere techneuten, een app uit die in de gaten houdt of anderen zonder toestemming in de buurt van je telefoon, computer of tablet komen.

Security

IAB Nederland en BVA richten werkgroep Privacy op

IAB Nederland en de bond van adverteerders BVA richten samen met advocatenkantoor DLA Piper een werkgroep Privacy op.

Marketing

Facebook onder vuur in Frankrijk en Duitsland

Het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, meent dat Facebook zijn machtspositie misbruikt door consumenten te dwingen gegevens af te staan, ook als zij gebruik maken van toepassingen van derden met een Facebook-integratie. Facebook zou hiervoor geen toestemming vragen.

Privacy

Google Backstage blijft langer open

Googles fysieke game in Amsterdam, Google Backstage, blijft langer open dan gepland. Nog tot Safer Internet Day, op 6 februari 2018, kunnen spelers naar Amsterdam komen om spelenderwijs meer te leren over Google, data en privacy.

Privacy

Privacy: consument is vooral bang voor meer reclame

Het grootste deel van de consumenten (75%) is bekend met de aanstaande strengere wetgeving (AVG/GDPR) en heeft daar hoge verwachtingen van. Ze verwachten dat dit niet alleen leidt tot een betere bescherming van de eigen persoonsgegevens, maar ook tot het ontvangen van minder reclame. Maar verwachting en werkelijkheid stroken niet altijd met elkaar. 

Privacy

Airbnb staakt verwerking burgerservicenummer

Airbnb heeft het verwerken van burgerservicenummers (BSN) gestaakt op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn de nummers geschrapt uit alle digitale kopieën van identiteitsbewijzen en heeft het bedrijf alle burgerservicenummers van eerder verzamelde identiteitsbewijzen ook vernietigd.

Privacy

De gevolgen van PSD2 voor online marktplaatsen in Europa

Platforms of marktplaatsen transformeren de wijze waarop we producten en diensten kopen en verkopen. Tal van innovatieve Europese ondernemingen – van veilingsites zoals Catawiki tot maaltijdbezorgers als Deliveroo – bieden consumenten meer keuze en creëren totaal nieuwe markten. Zo ontstaan nieuwe zakelijke relaties tussen aanbieders en afnemers, die voorheen niet mogelijk waren. Hoe past PSD2 in deze markt?

Privacy