Singularity

Nieuwsbrief

 

Artikelen in Singularity

Artificial Intelligence, een introductie en de impact op logistiek (1)

Hoewel je de laatste tijd veel hoort over de term Artificial Intelligence (AI), Kunstmatige Intelligentie of Machine Learning zijn er maar weinig mensen die het vakgebied echt begrijpen. Er wordt geschat dat er wereldwijd slechts circa 10.000 experts zijn op dit vakgebied. Voor meer dan 95 procent betreft dit academici dan wel researchers in dienst van de grote technologiebedrijven (Facebook, Google, Apple, Amazon, IBM etcetera).


AI wordt steeds slimmer, maar begrijpt nog weinig van de wereld

Kunstmatige Intelligentie verspreidt zich in rap tempo over de wereld. Niet alleen als onderwerp van een maatschappelijke en ethische discussie, ook op politiek en militair vlak wint Artificial Intelligence (AI) terrein. De rode draad: veel China, een hint naar Noord-Korea en zelfs The Donald liet zich zien. Mijn eerste conclusie: het is niet gek dat deze zomer door Huffington Post werd uitgeroepen tot “the summer of Artificial Intelligence”. Ik dook in het AI-nieuws verschenen in augustus en zette mijn overige conclusies voor je op een rij.


Accerion: flexibele robots dankzij vingerafdruk van de werkvloer

We kennen allemaal de robotstofzuiger en -grasmaaier, maar werkt deze technologie ook bij autonome robots in bijvoorbeeld magazijnen? “Nee”, zegt Willem-Jan Lamers – oprichter van Accerion. “Deze robots vragen om technologie die betrouwbaarder en nauwkeuriger is, aangezien ze heel precies een pallet of ander object op moeten kunnen pakken.” Hij legt uit hoe hun technologie ’s werelds eerste is in infrastructuur-vrije mobiele robots die op deze manier een bestaande vloer als referentie gebruiken.  


Geen komkommertijd voor het onderwerp kunstmatige intelligentie

Over kunstmatige intelligentie verschijnt het ene na het andere bericht, zelfs nu de komkommertijd op zijn hoogtepunt is. Vooral de woorden van Tesla-CEO Elon Musk maakten indruk: “We moeten AI reguleren voordat het te laat is.” Mark Zuckerberg van Facebook noemde Musk vervolgens een doemdenker, die op zijn beurt Zuckerberg wegzette als iemand die van AI slechts weinig kaas had gegeten. We smulden ervan. Wat heeft de zomer ons tot nu toe nog meer gebracht op het gebied van AI, afgezien van tech giant-retoriek? 


Beyond the Bot: wat kun je nog meer doen met klantinteracties?

Als het gaat over innovaties in klantinteracties dan worden al snel chatbots genoemd met die van KLM op Messenger als het schoolvoorbeeld. Het merendeel van de bedrijven doet echter nog weinig of helemaal niets met dialooggestuurde interfaces en de achterliggende technieken voor tekstherkenning en kunstmatige intelligentie.


‘Veiligheidsmaatregelen Kunstmatige intelligentie niet afdoende’

Op veel gebieden heeft KI de menselijke intelligentie al ingehaald. De vraag is in hoeverre we ons afdoende kunnen beschermen tegen de dreiging van de negatieve kanten van kunstmatige intelligentie, terwijl we er tegelijkertijd van kunnen profiteren. Dat stelt hoogleraar Computer Science Pieter Spronck van de Universiteit van Tilburg.


No Isolation: robot redt het sociale leven van langdurig zieke kinderen

Veel langdurig zieke kinderen gaan lange tijd niet naar school. Behalve lessen missen ze sociaal contact, terwijl dat juist essentieel om een zo ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. De AV1 van No Isolation doorbreekt de eenzaamheid. “De robot neemt in de klas fysiek de plaats in van het kind,” zegt Elisa Salemink, Community Manager Nederland bij No Isolation – made in Norway.


Meer artikelen in Singularity

Channel Singularity

De technologie ontwikkelt zich exponentieel snel. Technologische singulariteit is een toekomstig breekpunt wanneer de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen met hun tegenwoordige intelligentie de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen. Je leest er hier alles over. Ook bijdragen aan dit Topic? Mail dan naar topics@emerce.nl.