-

AmberScript voorkomt tijdrovende transcripties van spraak naar tekst

Peter-Paul de Leeuw is oprichter van AmberScript, dat sinds 2017 diensten levert voor het snel en goedkoop omzetten van spraak naar tekst. Sinds de oprichting eind 2017 hebben zo’n zesduizend journalisten, vertalers, artsen, advocaten en onderzoekers AmberScript gebruikt. “Interviews uitschrijven is een noodzakelijk kwaad. Hoe handig is het om audio- en videobestanden direct beschikbaar te hebben als bewerkbare tekst.”

Wat is AmberScript– wat kan het, wat doet het?
“AmberScript is software die spraakherkenningstechnologie inzet om spraak zeer eenvoudig, razendsnel en automatisch om te zetten in tekst. We gebruiken daarvoor eigen engines en een editor. De engines kunnen professionele geluidsopnamen met een 95 procent accuratesse converteren naar geschreven woord, de editor helpt om de laatste procenten te verbeteren. Hoe lager de kwaliteit van de audio, hoe minder goed de automatische transcriptie werkt.”

Hoe werkt het precies?
“Je uploadt je audio- of videobestand in de editor en die transcribeert je bestand in luttele minuten. Zodra het klaar is, ontvang je bericht. Heel slim is dat de editor het transcript ‘verlijmt’ met het bestand dat je indiende. Zo kun je makkelijk woorden zoeken en de bijbehorende opname afluisteren en snel correcties aanbrengen. Na bewerking kun je het resultaat in verschillende bestandsformaten delen met collega’s en vrienden. Ook kun je de verbeteringen door onze menselijke transcribenten laten doen, zodat je er zelf helemaal geen werk meer aan hebt. Met de AmberScript-tools gaat dit werk sneller dan bij reguliere transcriptiebureaus, en het is goedkoper.”

Waarom ben je ermee begonnen? En hoe is het ontstaan?
“Tijdens mijn studie ervaarde ik het handmatig uitwerken van interviews als een straf. Tegelijkertijd zag ik dat in het Engels en het Chinees uitstekende spraakherkenningsoplossingen beschikbaar zijn. Nederland en Europa hebben een significante achterstand, een gat dat wij proberen te dichten. Daarom ben ik aan de slag gegaan met artificial intelligence en machine learning.”

Wanneer wist je dat AmberScript levensvatbaar was?
“Ik ben vrij snel in contact gekomen met investeerders in AI-gerelateerde diensten. Dankzij hen konden we AmberScript spoedig in bètavorm uitbrengen. Zo kregen we snel feedback van gebruikers. Daarop hebben we ons product aangepast en dat doen we nog steeds en continu. De bereidwilligheid te helpen en de enthousiaste reacties overtuigden ons van het nut van onze diensten.”

Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“De groei in goede banen leiden. We zijn met z’n vijven en hebben zevenhonderd betalende gebruikers. Als we dan een opdracht van ruim honderd uur verbeterde transcripten krijgen, zoals laatst gebeurde, dan vraagt dat heel wat creativiteit. Een andere uitdaging zijn de vele kansen die langskomen om onze speech to text engines breder in te zetten. Hoe bepaal je snel en binnen de capaciteit of een kans iets oplevert of niet? Als laatste: we gaan in de toekomst uiteraard voor de 100% accuratesse van onze engine, ook voor minder professioneel opgenomen interviews. We blijven de machine dus constant ontwikkelen.”

Wat voor trends zie je in de markt van AmberScript de komende jaren?
“Dat spraak-tekst-machines alleen maar beter worden en de menselijke factor bij transcripties steeds kleiner. De meerwaarde komt meer en meer te liggen in de analyse van transcripties, waaruit dan bijvoorbeeld gespreksverslagen en memo’s voortkomen. Daar kunnen grote slagen gemaakt worden, niet alleen in Nederland maar ook elders in Europa, dat ons door de grote diversiteit aan talen veel opties geeft.”

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“Een plek op het podium van de Accenture Innovation Awards voor AmberScript zou natuurlijk mooi zijn. En ik wil mensen ontmoeten die wat hebben aan het concept, ze betrekken bij deze innovatie. Ook voor consultants betekent AmberScript tijdwinst. Bij de AIA zou ik graag willen sparren over de mogelijkheid die we willen bieden om uit interviews en overleggen direct actielijsten en notulen te distilleren.”

Wat is jouw gouden tip voor ondernemers?
“Doorzettingsvermogen. Laat je niet te snel uit het veld slaan als je een keer faalt. Ik heb vóór AmberScript al vele projecten gehad. Mensen zien zo vaak alleen de buitenkant en noemen je een mazzelaar als het voor hen lijkt dat je bedrijf ‘plots’ succesvol is. Zo is het in werkelijkheid niet, je moet heel hard werken om te slagen.”

AmberScript neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Living & Working.

Deel dit bericht

2 Reacties

arnoud

Enkele maanden geleden geprobeerd, resultaat was helaas volkomen onbruikbaar.

Peter-Paul

Hi Arnoud,

Jammer om te horen! De kwaliteit van te transcripten zijn erg afhankelijk van de audio kwaliteit. Soms kan onze engine nog niet goed omgaan met bijvoorbeeld omgevingsgeluid. Daarom bieden wij altijd de mogelijkheid om gratis je audio te testen.

Wie weet lukt het met een volgende audio file beter!

Groet Peter-Paul

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond